Craiova veche – partea II

  • craiova
Privind panorama Craiovei vechi, din anii 80, îmi dau seama că multe s-au schimbat în prost. Îmi place orașul Craiova (și doar puțini oameni) și sper să păstreze acel aer aerisit, măcar pe alocuri. Nu pot trece însă cu vederea cum s-au împărțit spațiile verzi din Brazda lui Novac, ce chipurile și-au găsit dintr-o dată proprietari să le revendice (tocmai când un anumit partid e la putere) și ce rahaturi de clădiri s-au construit pe acolo. E exact ca o bâtă-n baltă. Niște profitori nu pot avea în cap menținerea unei arhitecturi și al unui echilibru peisagistic. Ei știu un rahat și cu ăla umblă-n gură.
Revenind la orașul nostru! Încă nu este încărcat de aceste ciupercuțe sufocante ce nu își au locul precum în alte orașe cosmopolite (după denumirea secolelor trecute) dar locuitorii se mai străduiesc și ei cum pot să coloreze blocurile în culorile vântului turbat, de la verdele oului clocit până la rozul săltăreț. Mă face să cred că suntem niște citadini daltoniști, cu îngăduință…
Parcul Nicolae Romanescu era cunoscut drept Parcul Poporului. Am scris despre acest parc și în postarea de data trecută.
English Parc era înainte «Parcul din Craiova». Personal, îmi place și acum, și atunci. Este un loc frumos, în special pentru studenți și pensionari. Fiind în fața primăriei am să pun o poză și cu aceasta. În cartea din care am fotografiile, Oltenia, clădirea era denumită ca fiind una «dintre vechile monumente arhitecturale ale Craiovei». Între noi fie vorba, și Colegiul Constantin Brâncuși, clădirea veche, păstrează cam același stil arhitectural.
Colegiul Popular Nicolae Bălcescu. Este încă popular, dar având în vedere sistemul educațional la ora actuală, mi-e teamă că elitele sunt altele.
Universitatea din Craiova, pe atunci era Sediul Sfatului Popular din regiunea Oltenia.
 Strada Alexandru Ioan Cuza, pe vremea când piatra cubică era la modă. Mai sunt câteva străzi și la ora actuală care au rămas astfel, în ciuda asfaltării și reasfaltării altora în mod stupid.

Comments

comments

Xaara Novack

Marketing Specialist si partener certificat Google, pasionata de acuarela, colaje si videoblogging.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.