Primesc adesea complimente legate de pozele pe care aleg să le pun pe blog. Realitatea din spatele lor constă în muncă, pregătire, cercetare și puțină inspirație artistică.

Încă mai am de învățat la capitolul de storytelling, sau cum ar spune cei cu alergie la rom-gleză, nu prea știu a povesti. Și atunci, am lăsat pozele să exprime ceea ce eu uneori nu reușesc să transmit în cuvinte.

Cum să faci poze frumoase pentru blog

Mi-am atras foarte lent cititori pe blog și cred că am o vină în mare parte pentru că uneori nu m-am exprimat cum trebuie. Poate prea greoi sau distant. Și în realitate am aceeași problemă, așadar imaginile pentru mine sunt un mod în care reușesc să comunic cu voi.

ghidul fotografiei de produs carte

A fost un proces treptat, care s-a dezvoltat pe măsură ce am crescut și eu, ca blogger. M-am documentat, fie din cărți de specialitate, fie am citit articole pe alte bloguri. Am căutat pe Pinterest (o resursă excelentă, pe care v-o recomand cu drag!) și am investit desigur, pe măsura posibilităților, în aparatura necesară.

Aparate Foto pentru cum să faci poze frumoase pentru blog

O parte din pozele pentru blog și pentru instagram le fac cu camera de vlog, un Samsung NX Mini.  Nu prea se mai găsește în magazinele mari, ci doar pe OLX pentru că deși este o cameră excelentă pe care o recomand începătorilor, i-au luat-o altele din urmă. Așa-i cu tehnologia! Dar, nu-i rău, e bine, zic.

aparate foto mirrorless

O altă parte sunt făcute cu un DSLR și anume Nikon D5200, o cameră semi-profesională, perfectă de asemenea pentru începători. Cum să faci poze frumoase pentru blog este un proces treptat.

aparate foto dslr

Aparate profesionale DSLR

Treptat am constatat câteva diferențe dintre cele două aparate, care m-a făcut să înclin balanța către un DSLR. Astfel că, vă recomand nu cel mai scump, dar unul cât de cât OK ca preț, în caz că doriți să faceți poze frumoase pentru blog. Un DSLR se comportă diferit atunci când vine vorba de focus, claritatea imaginilor, efecte și spațialitate.

Singurul contra la un DSLR, este că va dura ceva timp până să vă obișnuiți cu setările. Mai ales dacă până acum ați avut un aparat compact, coolpix sau mirrorless, unde totul se desfășoară rapid.

Aparate mirrorless

Un mirrorless are tendința să distorsioneze imaginea și doar anumite unghiuri pot fi cât de cât reușite. Prin urmare, chiar dacă oferă claritate, focus sau diverse efecte, trebuie să lucrezi mult în a găsi acele unghiuri care să ofere o spațialitate reală a obiectelor. În special dacă vorbim de fotografia de produs.

Ideale ar fi ambele, dar eu am pus în balanță ce mi se pare bun sau rău la fiecare dintre acestea.

Cum să faci poze frumoase pentru blog – Lumini

Eu încă nu am reușit să investesc într-un softbox. Chiar și așa, fotografiile cele mai reușite sunt cele făcute la lumina naturală.

În schimb am constatat că lumina rece a unui bec oferă mai mult realism unei poze și o face să pară mai clară. Am o lampă de birou cu lumină rece pe care o folosesc uneori atunci când pictez sau pozez pe timp de seară.

Așadar puteți investi în două lămpi foarte ieftine și becuri cu lumină rece, în caz că doriți o opțiune do-it-yourself.

Luminile profesionale

Luminile profesionale au prețuri peste buzunarul mediu al majorității dintre noi. În special datorită faptului că noi nu suntem fotografi profesioniști. Nu mergem la nunți, botezuri și nu avem sesiuni foto cu modele, adolescente sau copii care-și sărbătoresc majoratul cu niște poze profi.

Așadar, nu cred că face nimănui rău dacă găsim variante ieftine, care să funcționeze după nevoile noastre. Cum să faci poze frumoase pentru blog varianta cu buget redus. Asta până investiți treptat.

Cum să faci poze frumoase pentru blog – Compoziție

La început trebuie să recunosc, aveam tendința de a umple fundalul sau locul de joacă, cu obiecte care ajutau sau nu scopului. Treptat am învățat că trebuie să gândesc fiecare element care face parte din compoziție. Obiectul / ființa, lumina, culorile, fundalul și recuzita.

Apoi începe aranjamentul acestora. Care va fi cât se poate de variat tot timpul, pe care vă sfătuiesc să-l schimbați și la care să fotografiați intens, cât mai multe poze posibile pentru a avea de unde alege.

Cum să faci poze frumoase pentru blog este ceva ce se deprinde muncind și învățând, exersând.

Unghiul din care faceți pozele trebuie și acesta schimbat din când în când. Uneori când mă apuc să fac poze, încep de sus, ca apoi să schimb unghiul pe diagonală. În capul meu am impresia că pozele de sus au ieșit mult mai bine decât cele în diagonală. Odată transferate în laptop, constat că cele din diagonală sunt mai reușite. Au dimensiune. Exemplu postarea aceasta, unde am pozat parfumul de la Toni Gard.

Este foarte mult de vorbit despre o compoziție în sine, conținând toate elementele ne putem lega de colorit, texturi, stiluri sau proporții.

Cum să faci poze frumoase pentru blog – Reguli

Ar fi câteva principii de respectat în ceea ce privește compoziția pozelor. Nu sunt greu de reținut.

Less is more – vorba englezească ce trebuie să devină mantră.

Treimile sau cum știi că ai încadrat bine…

Majoritatea aparatelor au opțiunea aceasta. Împart ecranul în mai multe linii verticale și orizontale ajutându-te astfel să plasezi centrul de interes într-o poză în locul potrivit fără să mai fie nevoie să faci tu asta mintal. Dacă am zis centru, obiectul va fi plasat exact într-unul din aceste puncte centrale. Nu-i treabă grea, doar necesită puțină atenție.

Focus sau interesul

Pentru ca fotografia noastră să iasă bine, trebuie să știm care este punctul nostru de interes și să ne focalizăm pe acesta. Nu încărcăm, nu încercăm să încadrăm absolut totul, ci încercăm pe cât posibil să arătăm principalul, subiectul nostru.

Nu vă imaginați că eu cunosc detalii tehnice, cunosc doar minimul cât să mă descurc.

Regula treimilor nu-i valabilă doar în fotografie, ci și în pictură. Pentru mine a fost ușor să o regăsesc, având în vedere că pictez din copilărie.

Partea bună este că fotografia vă va activa sau provoca inteligența spațială. Va trebui să gândiți în proporții, să așezați în funcție de mărime sau lățime și să țineți cont de cuprinsul acestei compoziții per ansamblu.

Cum să faci poze frumoase pentru blog – Fundalul

Vă puteți folosi de ce aveți la îndemână prin casă: o masă cu un fundal alb, cu lemn vintage sau în culori care oferă un contrast plăcut.

Dacă doriți să ridicați ștacheta, puteți investi în autocolant, plăci de marmură sau gresie. Dacă aveți cunoscuți care lucrează în domeniu și care vi le pot procura cu atât mai bine, chiar dacă sunt folosite. Puteți recicla ceea ce alții nu mai vor, astfel ajutați mediul și vă ajutați și pe voi!

Folosiți-vă imaginația! Fotografia este un lucru frumos și luați-o ca pe o joacă!

Multe lucruri pot să devină un fundal interesant: un material preferat dintr-o rochie, o pernă cu puf sau o vestă din blană artificială, chiar și hârtia de cadouri dacă are niște modele interesante.

Odată am pozat un obiect ajutându-mă de blănița pisicii mele. I-am cerut voie în prealabil, pe cuvânt de pionier! Sigur, n-a fost o poză profi pentru blog, dar a mers pentru instagram, deci tot a contat cât de cât.

Ca idee, gândiți-vă la toate posibilitățile și luați în considerare tot ce vă înconjoară!

Investiții necesare

Veți avea nevoie de un trepied, eu am unul extrem de ieftin, achiziționat acum trei ani parcă. Mi-a fost de mare ajutor! L-am folosit mai mult la filmări video, ce-i drept, însă ajută foarte mult și în fotografie. Vă oferă stabilitate și posibilitatea de a face poze fără a vă simți ca un șarpe ce se tot învârte în jurul prăzii. Nu că nu-i distractiv, dar zic să aveți opțiuni lejere.

Alte detalii pentru Cum să faci poze frumoase pentru blog

Fundaluri – treptat vă garantez că vă veți dori diverse fundaluri, fie ele din autocolant, gresie sau alt material. Vă dau exemplul arhi-folositului și cunoscutului fundal alb marmorat, pe care l-ați văzut desigur și în pozele mele.

Al meu este un autocolant lipit pe un carton care voia a fi un tablou pictat de demult. Pe partea veche e tabloul, pe partea nouă e fundalul meu foto. Să nu zică lumea că nu-s inventivă! De Nobel, ce să mai!

Obiecte de recuzită – aici va trebui să vă pregătiți psihic!

Orice obiect ocupă spațiu. Doh. Și treptat vă veți da seama că veți deveni înconjurați de obiecte de recuzită sau că veți investi în astfel de lucruri. Uneori veți avea tendința de a vă cumpăra unele lucruri nu neapărat pentru ele însele, cu o însemnătate anume, ci doar cu scopul de a le folosi drept recuzită. Chiar dacă dau bine și ca obiecte de decor.

Sfaturi pentru Cum să faci poze frumoase pentru blog

Sau veți începe să adunați lucruri. Nu veți mai arunca chestiile la fel de ușor ca înainte, cu gândul că posibil să fie folositoare la vreo poză ceva și atunci vă veți trezi cu tendințe de hoarding – hamster , pe care înainte să nu le fi avut. Ba o sticlă interesantă, un borcan cu o formă geometrică mișto, un material și tot așa.

Sfatul meu este să vă construiți un loc special amenajat în care să depozitați toate aceste obiecte de recuzită, pe care să le gândiți bine. Pe sistemul Maria a lu’ Kondo: mi-a adus plăcere de mai multe ori și l-am pozat des – rămâne. Tulai Duamne, pe aista nu l-am mai pozat decât i-a căzut frunza Evei… șterge o lacrimă cu batista și aruncă obiectul. Nu uita să-i mulțumești că te-a ajutat odată în viață! Tot pe sistemul Kondo, arată oleacă de gratitudine obiectelor. Nu fi pe sistem politic.

design interior

design interior

Ok. Revenind la oițele noastre de recuzită, majoritatea dintre acestea sunt obiecte de decor sau artistice, accesorii la modă, rame foto, chestii vintage… aveți de unde alege!

Nu trebuie să investim o avere, unele poate le primim cadou, altele le putem împrumuta în caz că avem de la cine – o vecină, prietenă, rude – în caz că sunt darnici și ne înțeleg nevoile.

Editarea digitală a pozelor

Nu este nevoie să învățați Photoshop la cel mai înalt nivel. Ba chiar nu este nevoie deloc, dacă nu sunteți fotografi profesioniști. Am scris pe îndelete într-o altă postare pe blogul meu care sunt programele de editare a imaginilor pe care le folosesc cel mai des.

Dintre care unul este gratuit – PhotoScape, îl puteți descărca ușor de pe internet.

Sper să fie cu folos această postare. Cu ocazia asta am redescoperit un site cu decorațiuni și lucruri pentru casă, distrându-mă ocleacă cu editarea în Photoshop, dacă tot l-am menționat. Pentru cumpărături sau simple browsing, este suficient să vă logați cu contul de facebook. Happy shopping!

Vă aștept cu întrebări și dacă vă place sau vă interesează subiectul, în special partea de compoziție, culori, texturi pot să dezvolt și să vă povestesc tot ce am învățat până acum.

Nu uitați de like & share! I PUP YOU!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

6 Comments

  1. avatar

    Un articol foarte util! Și eu caut mereu să-mi îmbunătățesc pozele de pe blog.?

    1. avatar

      Multumesc 😀 Si eu la fel! Mi-ar place pe viitor sa investesc in lumini, sau sa-mi creez propriile mele lumini…

  2. avatar

    Foarte util articolul, ciar dacă la început m-am lăsat descurajată de lungimea lui :)) Acum m-am apucat și eu de investit în aparatură și fundaluri 😀

    1. avatar

      Multumesc 😀 Ma bucur ca ti-a placut, in ciuda “lungimii” sale. Data viitoare am sa incerc sa scriu mai putin. Foarte bine, ma bucur sa aud asta 😉 Cat mai multe poze frumoase!

  3. avatar

    Nici nu știi ce boost îmi dă articolul ăsta! De ani întregi tot încerc și mă gândesc cum să fac să încerc chestii într-ale fotografiei, dar fără succes. Desigur, sunt o mulțime de tutoriale pe net, dar parcă nu transmit mesajul așa de bine cum ai reușit tu în articolul ăsta. Nu știu, articolul tău mă motivează mult mai mult.

    Primul pas e să găsesc un aparat ieftin și suficient de bun (deși orice aparat foto cred că e mai bun decât camera telefonului meu), după care o să-mi fac de cap. :))

    Mulțumesc pentru inspirație. Hagu! <3

    1. avatar

      Heeey! Ma bucur mult sa aud asta, este un proces continuu asa ca nu te descuraja! Stiu ca uneori devine frustrant pentru ca ai o viziune anume despre ce ai face si cum ai face anumite lucuri, dar nu o poti materializa pentru ca duci lipsa de bani. Ai nevoie de rabdare, Roma n-a fost construita intr-o zi, spune o vorba. Si nu cumpara neaparat camere foto care sunt “la moda” 😀 Poti sa incerci si OLX daca se incadreaza in suma dorita. NX Mini meu de la Samsung are preturi intre 6-7 milioane acum, eu am luat-o cu 10 la oferta acum trei ani cred. Multa bafta indiferent de decizie <3 Hagus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.