Suntem la a treia degustare de vin alături de Domeniile Vînju Mare, despre una dintre ele, cu vin pelin, am discutat deja pe blog. A fost ediția 51 a evenimentului Brânzeturi cum se cu…VIN, demarat de către Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro.

Evenimentul dorește să unească vinuri excelente cu brânzeturi la fel de excelente, de la Delaco, pentru o experiență cât mai cuprinzătoare. Și de fiecare dată, am avut ceva nou de învățat!

Seara a fost una relaxantă, pentru că Domeniile Vînju Mare nu ne sunt deloc străine. Vinurile lor au ceva aparte, nu doar legat de zona din care provin. Cât și de modul în care sunt prezentate. Mi se pare că sunt genul de vinuri care îmbătrânesc bine, se maturizează frumos, de la gust până la gamă sau etichetă.

De data aceasta am degustat 4 vinuri faine și am avut parte de o surpriză, atent gândită și absolut fenomenală! N-am să vă dezvălui nimic acum. Las asta către finalul articolului…

degustare de vin

Domeniile Vînju Mare – o scurtă istorie

Zona viticolă este una vastă, cu 133 de hectare. Sunt împărțite pe jumătate: o parte vinuri albe, o parte vinuri roșii. Zona se află în județul Mehedinți, în sud-vestul României, și are o istorie îndelungată, datând din perioada dacică.

În timpul Imperiului Roman, această zonă a fost un important centru viticol.  Mai târziu, în Evul Mediu, a devenit proprietatea mănăstirilor ortodoxe. După ce a trecut prin mai multe mâini, Domeniile Vinju Mare au ajuns în proprietatea familiei nobiliare a Mavrocordatilor.  Această faimilie a fost una dintre cele mai influente familii boierești din România din secolul al XVIII-lea până în secolul al XIX-lea.

În timpul stăpânirii Mavrocordatilor, domeniile au cunoscut o perioadă de prosperitate, iar vița de vie a fost plantată în mod organizat pe dealurile din jur. Familia nobiliară a încurajat și dezvoltarea vinificației, astfel încât Domeniile Vinju Mare să devină cunoscute pentru vinurile lor de calitate superioară.

În anii comunismului, Domeniile Vinju Mare au fost naționalizate și, deși vinurile produse aici au continuat să fie apreciate, perioada comunistă a fost marcată de o gestionare ineficientă a proprietății viticole.

După revoluția din 1989, domeniile au fost retrocedate moștenitorilor familiei Mavrocordatilor, care au început să investească în modernizarea și extinderea plantațiilor de viță de vie și a capacităților de producție. Astăzi, Domeniile Vinju Mare sunt cunoscute pentru vinurile lor de calitate superioară și sunt considerate un exemplu de succes în industria vinicolă românească.

Ioan Gîrniță

Domeniile Vînju Mare – prezent

Domeniile Vînju Mare au devenit un exemplu de succes în industria vinicolă românească, datorită vinurilor de calitate superioară produse aici. Vinurile lor sunt versatile și se regăsesc în industrii diverse: magazine de tip retail, HoreCa, șamd.

Au devenit cunoscuți atât pentru vinurile lor deosebite, cât și pentru zona viticolă. Frumusețea peisajelor din zonă sau a tradițiilor locale, îi pun pe harta turismului viticol și nu numai! Domeniile Vinju Mare sunt o destinație populară pentru turiștii interesați de turismul viticol, ecoturism sau activități culturale, oferind o varietate de experiențe și oportunități de relaxare și de descoperire a frumuseții naturii și culturii locale.   

Atunci când bei un vin, guști seva viței de vie, puterea pământului și seninătatea soarelui

Atât de frumos ne-a descris domnul Ion Gîrniță noțiunea de terroir. V-am zis că mereu învăț ceva nou la aceste degustări! A fost o explicația sublimă a modului în care ar fi indicat să savurăm un pahar de vin. Sau o sticlă, de ce nu?

Iată care au fost combinațiile de vin și brânzeturi pentru această degustare:

  1. Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello,
  2. Prince Vlad Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco,
  3. Prince Vlad Merlot + Grand Blue Delaco,                                             
  4. Prince Vlad Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Vi le-am pus aici pentru că mă gândesc că vă ajută. Uneori cumpărăm vin și ne dorim să aflăm cu ce să-l asociem. Fie că punem o brânză delicioasă, cum sunt cele de la Delaco, fie gătim ceva bun. Așa că sper să găsiți inspirația în articolele mele!

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon –  VEȘNIC

Deși la degustare am ales varianta 2, am făcut-o pentru prietena mea. Să avem mai multe șanse de câștig pentru vinul care i-a plăcut ei foarte mult. Și pe care l-a descris foarte frumos pe blogul ei Grădina Culinară. Norocul meu a fost că l-am și câștigat, la tragerea la sorți!

Brânzeturi cum se cu…VIN

Mie mi-a plăcut acel Cabernet Sauvignon, care a venit să stingă cumva toate aromele celorlate vinuri, brânzeturi și mâncăruri, cu gustul său intens. Este un vin dur, astringent, cu un corp puternic, care sigur îți va lăsa o impresie. Fie negativă sau pozitivă, va fi cu siguranță un vin pe care nu-l uiți.

Despre Cabernet Sauvignon știu că este un vin roșu cel mai cultivat la nivel mondial și este o încrucișare între strugurii Cabernet Franc și Sauvignon Blanc. Soiurile provin din partea de sud a Franței.

Xaara Novack degustari de vin

Strugurii de Cabernet Sauvignon sunt de culoare mică și au coajă groasă, ceea ce îi face să fie ideali pentru a produce vinuri cu arome intense și cu corp puternic. Datorită puternicelor sale arome de fructe negre și notele de ardei verde, Cabernet Sauvignon este deseori folosit pentru a amesteca cu alte soiuri de struguri pentru a adăuga complexitate și profunzime vinurilor.

Cabernet Sauvignon este de asemenea folosit pentru a produce vinuri de desert dulci și licoroase în regiunile viticole din Australia, unde este denumit „Port”.

În timpul procesului de îmbătrânire în sticlă, Cabernet Sauvignon se dezvoltă cu arome și astringențe mai pronunțate, ceea ce îl face să fie ideal pentru a fi depozitat în pivnițe pentru câțiva ani sau chiar zeci de ani.

daniel botea delaco

Grana Padano Delaco D’Exceptie – TRADIȚIE

Grana Padano este o brânză italiană tradițională, făcută din lapte de vacă, cu un conținut scăzut de grăsime. Această brânză este numită după regiunea Padania din Italia, unde este produsă încă din Evul Mediu.

Grana Padano are o textură granulară și uscată, cu un gust savuros și sărat, ce se intensifică pe măsură ce brânza se maturizează. Ea se maturizează timp de cel puțin 9 luni, dar cele mai bune și mai scumpe varietăți pot fi maturate timp de până la 24 de luni.

Grana Padano este adesea utilizată în bucătăria italiană pentru a adăuga savoare și textură la felurile de mâncare precum risotto, paste, salate sau pizza. De asemenea, poate fi servită și ca aperitiv, tăiată sub formă de cuburi sau fâșii subțiri, acompaniată de fructe sau nuci.

S-a potrivit foarte bine duritatea brânzei cu puterea acestui vin delicios și ușor onctuos. Brânza s-a topit ușor în gură, lăsându-și aromele intense să te cuprindă. De repetat experiența, pentru că a fost divină!

Cam așa aș numi și combinația celor două – DIVINĂ!

Prince Vlad vinuri

Surpiza celor de la Domeniile Vînju Mare

Am zis că vă vorbesc și despre surpriza de care am avut parte la degustare! Cei de la Domeniile Vînju Mare au venit către noi cu vinuri speciale din Gama Prince Vlad. Vinuri vechi, de colecție, din 2001!

Ne-am bucurat enorm să le gustăm, mai ales că alături de noi s-au aflat persoane care erau născute în același an! Ceea ce e absolut WOW!

La mulți ani lor și la mai mare!

Revenind la vinul nostru, din gama Prince Vlad, am avut norocul să gust tot un Cabernet Sauvignon. Ușor mai diferit față de primul, mai actual și mai intens ca aromă. Cel din 2001 a fost diferit! Intens, dar nu chiar la fel de intens, parcă se pierdea ușor printre note. Inclusiv culoarea sa era una către un chihlimbar roșiatic, nu la fel de potențat precum acel  Cabernet Sauvignon producție recentă.

Însă experiența în sine a fost unică! Să avem ocazia să observăm un vin îmbătrânit, să-l admirăm și să-l gustăm! Mai ales că aveam și eu unul, acasă! Uitasem că este aceeași gamă, aceeași cramă! Doar că n-am avut curaj să-l deschid și mă bucur că cei de la Domeniile Vînju Mare au făcut acest pas în locul meu. Vinul este foarte bun și parcă vreau să-l mai las să stea. Am să-l păstrez pentru evenimente importante.

Așadar experiența acestei degustări a fost exemplară! Îmi plac Domeniile Vînju Mare, vinurile lor inedite, cum a fost acel Pelin deosebit și inclusiv acestea din gama Prince Vlad. Eu sunt pretențioasă la vinurile roșii, iar cei de la Domeniile Vînju Mare, nu m-au dezamăgit!

C House Milano Craiova

C House Milano Craiova

Gazda noastră, ca de obicei este C House Milano Craiova, restaurant cu specific Italian și cu mâncăruri pe care vi le recomand cu drag!

Pentru că sunt un om al obiceiurilor, mi-am comandat același lucru ca și data trecută: Pepto di pollo empanato adică piept de pui în crustă de pesmet. Yummy yummy! Cei de la C House Milano Craiova îl pregătesc atât de bine! Crocant la exterior și moale în interior. Cu un sos genial și asortat cu cartofi prăjiți și o salată proaspătă, care să echilibreze situația.

S-a potrivit de minune la vinurile roșii, fiind o porție de mâncare consistentă! Așa că, vă recomand și vouă să încercați!

asociatia bloggerilor olteni

Acestea fiind spuse, noi ne auzim în curând. Sper cu ceva recenzie de carte sau cu produs, altfel, am să vă scriu iar despre cea mai recentă degustare. Ca de obicei!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.