Cred că inteligența emoțională își are importanța și relevanța în viața unei persoane. Atât pentru persoana respectivă cât și pentru cei din jur, și cum interacționează acea persoană cu ceilalți. Este un subiect care îmi place, nu citesc anumite cărți legate de dezvoltare personală doar pentru mine. Îmi place să înțeleg comportamentul uman, să explorez diverse laturi ale umanității noastre.
Cartea mi-a fost împrumutată, de către Veronica Svanström, căreia îi mulțumesc mult! Mi-a luat cam mult să o citesc, ce-i drept, pentru că o perioadă cât am fost răcită și am citit cam greoi. Însă, per ansamblu este o carte care te inițiază în înțelegerea emoțiilor și învățarea lor. Partea cea mai dificilă însă, este gestionarea acestora.
Inteligența emoțională de Gill Hasson – cum valorificăm forța emoțiilor
Foarte multă vreme, cu toții am căzut pradă ideii cum că emoțiile trebuie neapărat ținute sub control. A te lăsa pradă emoțiilor este nasol, feminin și vai – vai – vai. În sfârșit trăim într-un secol în care o mulțime de prejudecăți sau mituri de genul acesta încep să fie distruse. Așa cum este normal. Avansăm.
Inteligența emoțională de Gill Hasson chiar conține un capitol numit „Convingeri și presupuneri despre emoții”. Acestea sunt stabilite destul de devreme, adică din copilărie. Dacă avem probleme în a gestiona anumite sentimente și emoții ca adulți, atunci fără ajutorul lui Freud, ne putem da seama că ceva n-a mers bine în copilăria noastră.
Problema evidentă este că evitând emoțiile, evitând ceea ce simțim, automat ne încărcăm de frustrări, acumulăm întrebări la care nu avem răspuns sau răni care nu se vor vindeca niciodată. Sau mai rău, nu reușim să ne înțelegem pe noi, darămite pe cei din jur. Devenim alienați social sau cumva avem probleme în a lega amiciții, ne înstrăinăm de ceilalți.
Părerea mea este că trebuie să încercăm să fim cea mai bună versiune a noastră. Zi de zi. Fără să ne uităm la ceea ce face X sau Y.
Inteligența emoțională recunoaște faptul că intelectul și emoțiile nu se exclud reciproc, ci sunt la fel de importante.
Inteligența emoțională de Gill Hasson
Este o carte împărțită în două părți. Prima parte dezvoltă ideile despre emoții, ce sunt ele și cum sunt utilizate. Partea a doua este legată de folosirea inteligenței emoționale în diverse situații. Avem inclusiv un chestionar pentru a vedea cît suntem de inteligenți din punct de vedere emoțional.
Cartea conține sfaturi, practici și citate foarte interesante care ajută să înțelegem ce înseamnă inteligența emoțională. Se citește ușor, capitolele sunt scurte și conține sfaturi și exemple ajutătoare.
Cel mai mult mi-au plăcut citatele, trebuie să recunosc. Mai mult decât exemplele din carte, care și acelea sunt simple și pe înțelesul tuturor. Dar cred că citatele au fost cele care au dat profunzime ideilor sau cel puțin au rezonat mai mult cu interesele mele.
Inteligența emoțională, identificarea și înțelegerea, utilizarea și gestionarea emoțiilor este un proces dinamic. Dacă vom conștientiza propriile noastre emoții, atunci suntem capabili să recunoaștem emoțiile celor din jur. Odată ce vom conștientiza sau recunoaște propriile emoții, atunci le putem gestiona sau măcar putem încerca să le gestionăm. Astfel, putem gestiona și emoțiile celorlalți. Toate acestea presupun un grad de pricepere și flexibilitate.
De asemenea este bine să știm să deosebim emoțiile de gânduri sau de stările de spirit. Emoțiile provin din zona limbică a creierului, iar gândurile provin din neocortex. Iar stările de spirit se deosebesc de emoții prin durată. Ele sunt mai puțin specifice și intense.
Inteligența emoțională de Gill Hasson – Partea I
Valoarea socială a emoțiilor mi s-a părut partea cea mai interesantă, dar și modul în care emoțiile ne ajută să fim mai creativi, înțelegători sau să dăm profunzime actelor, experiențelor.
Frica de exemplu, este o emoție intensă care are rolul de a ne proteja. Adesea avem frici interne, care pentru ceilalți pot părea ridicole, dar pentru noi sunt cât se poate de reale. Pentru că le trăim într-un mod intens, care se revarsă inclusiv asupra corpului nostru, prin comunicarea nonverbală.
Emoțiile nonverbale este unul dintre capitolele mele preferate. Pentru că prin gesturi, tonalitate sau limbajul corpului comunicăm sentimentele și intențiile noastre reale. Cu toate astea, nu există un șablon al comunicării nonverbale și trebuie să fin conștienți de faptul că fiecare dintre noi este unic. Pe scurt, fiecare persoană are propriile sale comportamente de referință. Și trebuie să fim atenți, să învătăm și să gestionăm.
Adică un efort dublu, pentru că trebuie să conștientizăm nu doar ceea ce simțim noi, ci cum să reacționăm, cum să ne dăm seama de ceea ce simte o altă persoană și de asemenea să reacționăm în consecință. Majoritatea dintre noi abia că reușim să trecem de pasul propriilor reacții. Așadar, nu mă mir că există atâta frustrare în viața de zi cu zi. Pentru a empatiza și a relaționa cu ceilalți trebuie să depunem efort.
Inteligența emoțională de Gill Hasson – Partea II
Dacă alegem să depunem efort, atunci reușim nu doar să ne gestionăm propriile emoții, să le înțelegem, dar și să îi convingem sau să îi influențăm pe ceilalți.
Însă nu la modul în care intervine manipularea. Aici nu este vorba să îndoim sau să schimbăm voința cuiva în avantajul nostru. Fie el financiar sau de altă natură. Ci este vorba de emoții, să nu uităm. Așadar, mai mult decât influențare și efortul de a convinge, trebuie să știm să recunoaștem acele emoții prin care o altă persoană trece și să îi ascultăm. Să fim atenți la ceea ce ni se spune și să reușim să găsim acel echilibru între fapte și emoții.
Capitolul care mi-a plăcut cel mai mult din această parte a fost Puterea atitudinii pozitive. Un sentiment sincer, chiar spus cu stângăcie, este mai bun decât lipsa oricărei aprecieri. Să nu ne fie teamă să complimentăm și de asemenea, să primim complimente. La cea din urmă parte, eu personal, încă am probleme. Îmi este greu să am o părere așa bună despre mine, sunt criticul meu cel mai aspru. Astfel, tot ce vine bun, din partea celor din jur, este mai întâi negat de către acest mic demon din căpșorul meu.
Îmi place, în schimb să complimentez. A nu se înțelege să lingușesc. Ci să fiu cu bun simț. Să mulțumesc cuiva care face un gest frumos, fie că mă îndrumă, îmi explică ceva sau își răpește din propriul timp pentru mine. Aceia sunt oamenii pe care îi ador și pe care îi apreciez. Asta nu înseamnă că ei n-au defecte. Ci doar că au anumite calități prin care acele defecte par neînsemnate. Și până la urmă, nici unul dintre noi nu este perfect!
Mi-a plăcut și partea cu acceptarea unui compliment este un compliment în sine.
Inteligența emoțională de Gill Hasson – Concluzii
Inteligența emoțională de Gill Hasson este o carte simpatică, ce se citește ușor și din care se învață o mulțime de chestii interesante. Sunt explicate emoțiile și cum le putem transforma în ceva benefic și util în viața noastră. Să înțelegem de ce reacționăm într-un anumit mod, cum să ne motivăm și cum să ne schimbăm comportamentul.
Sigur, toate acestea înseamnă efort și disciplină. Autoarea ne sfătuiește să începem cu un exercițiu, un sfat sau o idee care ne place și pare realizabilă. Ca mai apoi să revenim și să abordăm alte idei.
Mi se pare o carte excelentă pentru început, pentru că nu aprofundează ideile ci rămâne la un nivel normal de înțelegere. Ceea ce este perfect dacă nu este un domeniu care să te intereseze neapărat, dar despre care dorești să afli în general sau din curiozitate.
Eu doresc să citesc mai multe despre inteligența emoțională, așa că am achiziționat deja cartea lui Daniel Goleman, care aprofundează subiectul și este o carte de referință. Sigur, una de dezvoltare personală, nu una din domeniul psihologiei.