Leapșa despre cărți

Preluată de la Ayase, pentru că mi-au plăcut răspunsurile ei și pentru că ideea îmi place. Aveam chef de o postare relaxantă pe blog, iar aceasta mi se pare perfectă.  La fel, cine vrea poate să preia leapșa. J
 
 
Când citiți, pentru a marca locul unde ați rămas cu lectura, folosiți semn de carte sau îndoiți paginile?
 
Ambele. Uneori când mă grăbesc să iau cu mine o carte, în tren, când aștept la doctor la cabinet, nu am timp să mă uit dacă am în ea un semn de carte, așa că o șifonez puțin. Adesea când găsesc un citat interesant și nu am un creion cu care să-l subliniez sau unde să mi-l notez imediat, îndoi foaia pentru a ști unde l-am găsit… și adesea chinui foaia să stea exact la fraza care îmi place.
Ați primit în ultimul timp o carte drept cadou și dacă «da», care a fost aceasta?
 
Jean-Dominique Bauby – Scafandrul și fluturele… cred că asta e ultima primită cadou.
Citiți în baie?
 
Da.  Îmi place să citesc în baie, acolo îmi vin și ideile bune adesea.
V-ați gândit vreodată să scrieți o carte și dacă «da» care ar fi fost aceasta?
 
Am un manuscris terminat, este o poveste de capă și spadă pentru că Alexandré Dumas este unul din scriitorii mei preferați. Însă, nu-i deloc revizuit sau corectat. E doar o variantă nefinisată.
Care este cartea preferată?
 
Dacă tot am adus vorba de Alexandré Dumas, orice aș face, întotdeauna mă gândesc cu plăcere la zilele de vară când am citit fără oprire Doamna de Monsoreau. E un roman frumos, nu pot să spun că este preferat, însă, cred că mi-a marcat adolescența și va avea mereu un loc special în inima mea.
Vă place să recitiți unele cărți?Care ar fi acestea?
 
Da, uneori când o poveste are în ea substanța care să mă îndemne să iau iar carte și să o recitesc, fac asta.  Ultima carte recitită a fost a lui Jacques Thiers – Parfum de glicine, aș reciti tot ce-am citit până acum dacă aș putea. Recitind descopăr întotdeauna noi sensuri.
Ce părere ați avea de o întâlnire cu autorii cărților pe care le apreciați și ce le-ați spune?
 
Întrebarea asta mă întristează. Pe Octavian Paler, spre supărarea mea, l-am descoperit atunci când n-a mai fost. Îl priveam în emisiuni, simțeam că este un om extrem de valoros, însă uneori viața te face să amâni.  Ultima dată când am fost în capitală, la un anticariat vindeau și cărți cu autograf. Am privit semnătura unuia dintre cei mai buni autori români, însă, dedicația era pentru altcineva. Și nu am luat cartea. Aș fi vrut să fi primit eu acea dedicație pe un volum propriu, chiar de la el.
Autorul care aș vrea să-l întâlnesc și să-i mulțumesc, pentru că îmi aduce aminte de Octavian Paler, oarecum, deși știu că sunt diferențe, poate în cuvântări, însă sufletul bun și spiritul măreț același, este Dinu C Giurescu.
Vă place să vorbiți despre ceea ce citiți și cu cine?
 
Îmi place, deși este rar să găsesc persoane cu care să am în comun aceleași preferințe când vine vorba de cărți. Însă, recunosc, când vine vorba de recomandări, le accept cu greu. Nu știu de ce, nu prea îmi place să citesc unele cărți recomandate. Am făcut greșeala asta cu J.D Salinger – De veghe în lanul de secară, și nu am simțit cine știe când am citit cartea. Dar, fiecare cu gusturile sale, nu?
Care sunt motivele care vă determină să alegeți o carte pe care să o citiți?
 
Subiectul cărții să fie pe placul meu, în principiu. De obicei nu mă uit la autor ci la conținut.
Care credeți că este o lectură «obligatorie», o carte pe care cineva trebuie să o citească?
Cartea care i se pare interesantă și care-l cheamă la lectură, nicidecum cartea pe care se simte obligat să o citească. Obligatul și lectura nu au ce căuta împreună.
 
Care este locul preferat pentru lectură?
 
Depinde de fiecare. Eu citesc în pat, pe tren, în autobuz, așteptându-mi rândul la doctor. Nu știu dacă ar trebui să fie locuri preferate. Poate, cărți sau autori preferați…
Când citiți ascultați muzică sau lecturați în liniște?
 
Ambele, depinde de unde mă aflu. Nu mă deranjează muzica atunci când lecturez.
Vi s-a întâmplat să citiți cărți în format electronic?
 
Da. O să ajung să-mi stric ochii într-o zi, desigur…
Citiți cărți cumpărate sau și pe cele care sunt împrumutate?
 
Da, citesc de ambele feluri. Predomină cele cumpărate însă.
Asta este ce lecturez în prezent și pregătesc recenzia la cartea lui Miguel Torga. Leapșa este deschisă oricui vrea să o preia.
Love!

Comments

comments

Xaara Novack

Marketing Specialist si partener certificat Google, pasionata de acuarela, colaje si videoblogging.

Related Posts

4 Discussion to this post

 1. Black Velvet spune:

  tare interesanta leapsa aceasta despre carti 😀

 2. Xaara Novack spune:

  Black Velvet multumesc! Daca iti place poti sa preiei intrebarile pe blogul tau. 😀 O zi frumoasa! E soare azi!

 3. Ana spune:

  Ai mare dreptate ca obligatul si lectura nu au ce cauta impreuna. Sa tot raspunzi la lepse ca aceste pentru ca imi plac ecum gandesti.

 4. Xaara Novack spune:

  Ana multumesc! Ma bucur ca impartasim parerea asta. Da, o sa mai raspund la lepse cand se mai ivesc. 🙂 unele imi plac si descoperim lucruri noi, unii despre altii. Poti sa o preiei, daca vrei. Si te mai astept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.