Pimp my blog – generalități

xaara novack
Ok, v-am promis că voi scrie despre cum să vă îmbunătățiți blogul (în caz că aveți unul) sau cum să învățați despre ce înseamnă blogging, în caz că este un subiect care vă interesează pe viitor.
 
Pentru început mă voi lega de caracteristicile generale: aspectul, tipul de blog și apoi widget-urile folositoare. Apoi intru în detalii legate de limbajul html sau css și cum vă puteți îmbunătăți conținutul cu ajutorul, învățând câteva lucruri legate de acest limbaj.
 
·         Dacă aveți blog sau dacă vreți să vă faceți unul, ar fi bine ca înainte să vă formați o idee de ansamblu legat de aspect. Fie că vă inspirați de pe alte bloguri sau găsiți template-ul perfect, contează mult să știți ce doriți să faceți cu acel blog și ce așteptări aveți. Blogul devine un fel de extensie a voastră în lumea virtuală, o expunere a ceea ce sunteți, prin urmare trebuie să fiți atenți să exprime acest lucru.
 
Contează ce fel de blog aveți sau veți avea: unul de nișă (beauty, fashion, IT, media, etc) sau blog personal (care este mai versatil, stil diary, schimb de experiențe)
 
·         Alegețiculorile predominante, maxim două-trei în funcție de preferințe. Dacă aveți dificultăți în a alege puteți da o fugă pe Pantone.com și aflați noile tendințe. De exemplu pentru fashion bloggeri, culoarea anului 2014 este mov (sau violet dacă suntem mai pretențioși) prin urmare puteți crea un template folosindu-vă de tendințele în curs.
 
În funcție de culorile alese, adăugați umbre și tente de culoare, însă să nu fie prea departe ca nuanță față de culoarea principală sau să aibă o combinație cu sens (culori complementare, culori calde, culori compuse, etc)
 
Este indicat să nu faceți o supă cromatică, textul de o culoare, titlul de alta, fundalul alta culoare, la fel și marginile… Cu cât blogul este mai curat și simplu, va fi și pentru voi mai ușor să fiți atenți la restul detaliilor.
 
Nu recomand fundalul negru pentru blog. Am comis și eu nebunia asta la început când m-am apucat de blogging, dar mi-am dat seama că n-am procedat bine. Norocul meu a fost că era un blog de nișă, un fel de portofoliu cu desene și nu scriam foarte mult. Fundalul negru obosește ochii, iar atenția este de scurtă durată.
 
·      Font-urile. Ca și culorile, să nu fie mai mult de trei. Spre exemplu, putem avea un font pentru postare și alt tip de font pentru bara din dreapta/ stânga unde se regăsesc diferite recomandări, arhiva sau postările populare.
Câte un font pentru postare, titlu, bară sau link-uri face deja totul prea încărcat și nu ajută cu nimic. Nici măcar la aspect.
 
De ce insist atât să nu vă încărcați blogul când vine vorba de aspect? Putem aplica reciproca aceasta la noi, oamenii. Cum ar arăta cineva îmbrăcat cu o haină verde, un tricou alb, pantaloni portocalii, pantofi albaștri și cu o pălărie violetă pe cap? Haios, ar capta atenția desigur…dar nu ați vrea să fiți prea mult timp prin preajma unui om care ține dinadins să iasă în evidență, așa-i? Și dacă acceptăm exteriorul ca fiind foarte colorat atunci ne punem întrebarea cum arată interiorul. Vom reține noi pe acel om ca fiind bun motivator, de exemplu sau ne vom aminti de el întotdeauna ca tipul cu haine colorare?
 
Prin urmare aspectul contează, dar nu trebuie să distragă atenția prea mult de la conținut. Conținutul este baza blogului (cea care n-are legătură cu limbajul tehnic desigur) Aspectul poate fi schimbat oricând, baza este ceea ce scrieți, ce anume exprimați. Ea trebuie expusă, mai mult decât orice, pentru că este lumea voastră și aceasta este de fapt esența blogului.
 
·     Aveți grijă cu lucrurile inutile la linkbar și sidebar. Trebuie să fiți conștienți de fiecare widget și fiecare aplicație, pentru că ele sunt acolo să ajute un vizitator al blogului să navigheze mai ușor și să găsească postările care-l interesează.  
 
Să nu vă lipsească arhiva, postările populare sau related posts. Spre exemplu este inutil cel cu noile postări pentru că ele oricum sunt evidente dacă aveți arhiva, deci nu încărcați prea mult acel sidebar. Ele pot fi ceva nou doar pentru cei care au ajuns pe blogul vostru dintr-un motor de căutare și atunci cred că s-ar preta mai bine related posts.
 
·         Atenție când recomandați alte bloguri. Partea negativă al acestei opțiuni este că poate atrage atenția vizitatorilor spre un alt conținut.  Așa că ori vă asumați acest mic risc ori îl mutați pe o pagină separată, unde cei interesați de blogul vostru vor intra și vor vedea ce alte bloguri urmăriți.
·         Butoanele de social media nu trebuie să vă lipsească. Ar fi bine să fiți activ și la curent cu toate rețelele de socializare pentru a vă atrage cât mai mulți cititori.
·         Link exchange sau bannerele pot fi puse și la sidebar dar de preferat ar fi în josul paginii, la footnote. Sau se poate crea o pagină nouă cu link către ele, tocmai pentru a nu distrage atenția de la conținut.
Toate lucrurile acestea le-am învățat treptat și am tras linie și am încercat să ordonez puțin, exemplificând pe fiecare în parte. În funcție de blogul pe care îl aveți, de cititori și de influențele legate de acest capitol, cred că se poate face o treabă bună legată de aspect.
 
În următoarea postare am să scriu despre widget-uri și care sunt cele mai folositoare, dar și despre HTML și cum să aducem schimbări blogului cu ajutorul acestui limbaj, pentru că adesea unele widget-uri funcționează în combinație cu diferite modificări făcute în CSS sau HTML.
 
Până atunci, să aveți un sfârșit de săptămână frumos! Pupici!

Comments

comments

Xaara Novack

Marketing Specialist si partener certificat Google, pasionata de acuarela, colaje si videoblogging.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.