Sunt foarte în urmă cu postările, de data aceasta nu pentru că am lenevit eu, ci pentru că mă recuperez încă după o operație. Și chiar dacă organizatorul acestor evenimente faine, Călin Bobora mi-a dat undă verde la relaxare și recuperare, tot îmi doream să împărtășesc cu voi experiența avută alături de colegii mei bloggeri la prima șezătoare la care am participat. A fost organizată în comuna Teliucu Inferior, la Casa de Cultură, unde am fost întâmpinați de o pisică foarte prietenoasă și de oameni gata pregătiți.
Mi-a plăcut că am trăit pe pielea mea o șezătoare ca pe vremuri, chiar dacă a avut elemente moderne, ideea principală a rămas aceeași – a aduna oamenii într-un singur loc, pentru socializare și voie bună. Mi se pare fain că păstrăm unele tradiții sau datine, pe care să le împărtășim cu viitoarele generații, promovând valori care să le fie de folos.
Înainte de Șezătoarea din comuna Teliucu Inferior – Cazarea la Vila Poarta Soarelui
Pentru că am ajuns aproape de lăsarea serii, ne-am cazat imediat la Vila Poarta Soarelui. Vila Poarta Soarelui este o pensiune veselă, modernă cu toate dotările pe care le poate avea o cazare de tipul acesta. Gazdele, Alexandra și Ciprian ne așteptau deja, camerele erau pregătite și ne-au lăsat pe noi să ni le alegem. A fost dificil, pentru că toate arătau excepțional. La final am să pun și link-uri către articolele colegilor mei, ca să vedeți și alte poze și să lecturați experiența lor.
Este foarte greu să-mi aleg doar un singur lucru care mi-a plăcut la Vila Poarta Soarelui. Pentru că am găsit câte ceva fain atât înăuntru, cât și în curte, afară. În camere am avut încălzire prin pardoseală. Inclusiv în baie. Ceea ce a făcut experiența cu atât mai plăcută, pentru că diminețile la Teliucu Inferior sunt ușor răcoroase. Chiar dacă noi am avut noroc și am prins soare. Nu degeaba ne-am cazat la Vila Poarta Soarelui!
Majoritatea camerelor din Vila Poarta Soarelui sunt pictate în culori vesele, solare, care te bine dispun. Un mic secret pe care l-am aflat este că sunt pereți pictați de către Alexandra, gazda noastră. A făcut o treabă excelentă, pentru că s-a simțit energia pozitivă în fiecare colțișor al vilei.
Curtea vilei este de asemenea un loc prielnic pentru relaxare. Are un spațiu de joacă pentru copii, o masă mare pentru musafiri și un foișor primitor cu grătar inclus. A fost un deliciu să-l testăm, așa cum se vede atât din poze, cât și din filmări.
Dacă n-am avut timp să scriu, măcar am apucat să editez un vlog fain, înainte de a mă opera. Așa că vă las să-l descoperiți pe îndelete. În vlog veți vedea toată aventura #prinHD, nu doar de la Șezătoarea din comuna Teliucu Inferior. Ci veți descoperi toată zona Stațiunii de Interes Cinciș – Cerna.
Revenind la Vila Poarta Soarelui, să știți că mi se pare ideală pentru un grup mare de amici sau chiar de închiriat pentru team building. Are o bucătărie comună spațioasă și o cameră de relaxare unde poți admira curtea și te poți delecta cu cărțile pe care le găsești acolo, puse la dispoziție de către gazde. Sau poți citi o carte pe care ai adus-o deja cu tine. Este locul perfect unde să te retragi după o zi de plimbat!
Șezătoarea din comuna Teliucu Inferior
După ce ne-am cazat, ne-am aranjat și am mers către șezătoarea din comuna Teliucu Inferior, care s-a ținut la Casa de Cultură Teliucu Inferior, în centrul comunei. Totul era deja pregătit atunci când am ajuns noi, ba chiar se cânta și lumea deja începuse să socializeze.
M-au impresionat foarte mult copii care pictau sau învățau cum să încondeieze ouă pentru Paște. Copii erau atenți la doamna profesoară, care îi îndruma tot timpul. Se vedea implicarea, atât a lor, cât și a adulților în toate activitățile. Fiecare își aducea propria contribuție, de la mic la mare. Pe lângă ideea de lucra împreună, de a povesti sau de a socializa, este un prilej de a fi util, de a contribui cu ceva la binele comun. A fost o implicare a tuturor, de la preoți, la primar, la oameni de rând talentați sau pur și simplu doritori de a fi alături de ceilalți.
A fost prima mea șezătoare și pot spune că mi-a plăcut enorm. Inclusiv oamenii pe care i-am avut alături au făcut atmosferă, au cântat, au spus glume și ne-am distrat făcând cât mai multe poze și filmări. Am făcut schimb de informații și ne-am simțit bine. Cu toate că am obosit relativ repede, pentru că eram înainte de operație și corpul meu se resimțea, m-am simțit excelent alături de ei și sper să repet experiența!
Ce mi-a mai plăcut foarte mult a fost respectul pe care acești oameni din Teliucu Inferior îl au față de trecut și de istorie. Cum își onorează rădăcinile, prin păstrarea vie a amintirilor și prin crearea unui mic muzeu în incinta Casei de Cultură. Acolo am descoperit un vechi război de țesut, o meliță de scăzmănat cânepa, o ladă pentru unelte și multe alte obiecte tradiționale din lemn.
Mâncarea a fost delicioasă, mai ales când este făcută la ceaun, pentru mai multe persoane. Are cu totul alt gust. Am avut sarmale de post cu mămăligă și multe porții sănătoase de gogoși pufoase. Pe lângă sucuri și apă, dar și alte băuturi plăcute sufletului.
Toate acestea pe ritm de muzică tradițională. N-au lipsit nici horele și nici cuvântările, pentru că așa se întâmplă la o șezătoare. Se recită, se spun glume și ghicitori. A fost o seară pe cinste, care va rămâne în amintire.
#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Vila Poarta Soarelui. Ne sunt alături prietenii noștri de la cramele Chateau Cristi, cu minunatele lor vinuri, cei de la Restaurant/Pensiune La Vilă și Restautant/Pizzerie Napoli cu ale lor bucate alese. Partener al acestei acțiuni de promovare, autoritățile locale ale comunei Teliucu Inferior prin comitetul de acțiune al Stațiunii de Interes Local Cinciș-Cerna.