Hop și eu cu d-astea! Xaara, s-au scris articole despre asta cât cuprinde! Îmi veți zice.

Doar că, până la urmă fiecare are modul său de a transmite informația. Unii sunt mai conciși, alții spun povești și te duc de la Ana la Caiafa (nu-i cunosc personal, dar așa se zice. Parol!)

Pusesem articolul la murat de vreo săptămână, cu scopul de a participa împreună cu alți bloggeri la un concurs. Dar i-a trecut vremea, așa că profit de ocazie să-mi șlefuiesc mai bine cuvintele și să îmi extind orizontul.

Pe când un mic blogger eram, n-aveam habar că pot câștiga bani din asta. Bine, să nu vă imaginați acum că veți întoarce bani cu furca și veți umple salteaua! Nicidecum, dar vă puteți întreține blogul, gen cumpărat domeniu și hosting, poate un cont de unde să descărcați poze stock și alte mici beneficii.

Personal, tot ce câștig investesc înapoi în blog. Because I fucking love it!

 

O altă chestie esențială, pe care vă rog să o rețineți: Nu există o rețetă specială, concretă, mega-concepută care să garanteze succesul. Merge pe chestie de trial and error. Adică testați, vedeți ce funcționează pentru voi și așa mai departe.

OK. Acum că am stabilit un fel de bază, hai să intrăm în detalii. Personal, pentru că altfel n-aș avea cum să vă spun. N-am cum să mă detașez. Ar fi ciudat să mă dau acest expert, un fel de Beyonce Blogger de Ro.

Cum să câștigi bani din blog?

A fost odată un blog. Al meu. Scriam în el tot felul de tâmpenii. Poezii (le-am șters), proză (mai găsiți vreo două-trei povești pe aici) și experiențe de tot felul, la modul filosofico-emoțional. Ceva de speriat!

Apoi am început să scriu despre ce produse îmi plac, ce achiziționez, etc. Și am constatat că există o nișă pentru așa ceva. Și timp de câțiva ani de zile, am încercat să mă informez, m-am uitat foarte mult la videoclipuri și de la noi și din afară, am citit pe bloguri cât să-mi formez o idee.

Timp în care mă tot bătea Daniel Botea să vin la Blogmeet. Eu mi’s olteancă de la Craiova. Stați mă! Ce fugirăți toți așa?!

Și cum ziceam, hai la Blogmeet primul an, hai la Blogmeet anul doi și cred că în al treilea an (Daniel poate ai să mă corectezi tu dacă ai timp) am ajuns să merg în sfârșit la Blogmeet! Am mers cu Andera, pentru că mă simțeam weird. Par o persoană sociabilă, nu sunt foarte timidă, dar nici nu îmi place să ies prea mult în evidență.

Știu, pe alocuri o să aveți probleme să înțelegeți ce vreau să zic, dar suportați-mă! Până la urmă din tot ce scriu eu aici, sigur veți învăța ceva.

La Blogmeet am aflat de Blogal Initiative sau SuperBlog. Le iau pe rând să nu vă încurc.

Concursurile dedicate bloggerilor

Pe Blogal Initiative se desfășoară concursuri pentru bloggeri. Premiile sunt fie în bani, fie în produse. Mi s-a părut super tare și am participat și eu la câteva campanii. Am câștigat la unele din ele, fie produse, fie bani. La altele am câștigat experiență și am citit o mulțime de articole pe alte bloguri. Am cunoscut alți bloggeri, ca și mine.  Pe lângă craiovenii mei dragi, desigur!

SuperBlog e o competiție pentru bloggeri. Este cu deadline-uri, cu subiecte și teme. Am încercat să particip…partikip, pardon, dar nu s-a lipit de mine. O să mai încerc, de ce nu? Bloggerii înscriși mi se par super-tari (duh, de la nume) și deși se mai iscă supărări datorită punctelor…ĂĂĂĂĂ…da, am uitat să vă zic. E și pe puncte. Deci dacă aveți fobii cum am eu de la bac și faculta cu punctele și clasamentele, s-ar putea să nu vă placă. Însă. Însă! Aici experiența contează. Nu ziceți nu!

Dar nu mai insist, mai căutați și singuri, că vorba aia. Avem Goagăl.

La fel ca Blogal Initiative, există și Blog Awards. Care au niște campanii mișto primăvara aceasta. Nu m-a (plătit Soroș) rugat Blogatu să vă zic. Am intrat și am aruncat și eu un ochi acolo. Pentru cei interesați, poate vă băgați!

De asemenea o să-i menționez pe cei de la Proba de foc și Blog Tag. Care sper că se vor întoarce, pentru că momentan sunt în stand-by.

Buun. Am acoperit plaja de concursuri pentru bloggeri. V-am scris tot ce știe ființa mea despre.

De Blogal Initiative știam de la bloggeri craioveni, de Blog Awards am aflat de la Blogatu și bloggeri craioveni. Blog Tag m-au contactat chiar ei, drept pentru care le sunt profund recunoscătoare pentru că mai rar. Și ce-i rar la mine e precious.

De Proba de foc am aflat de la Damian. Un fel de senpai în aventura mea cu bloggingul.

În perindarea voastră prin lumea frumoasă a bloggingului veți întâlni două feluri de oameni: cei care vor să ajute și cei care nu vor să ajute. Presupun că deja v-ați făcut o mapă în cap în gașca cui ați vrea să fiți.

Eu am avut norocul să găsesc persoane bune care să mă ajute să cresc, atât ca persoană cât și ca blogger. Cred că este unul dintre motivele pentru care îmi doream să scriu articolul. În caz că la un moment dat, v-ați găsit sau vă găsiți într-un moment de impas. Writer’s block sau ați vrea să câștigați și voi din blogging și nu știți cum. Auziți de bloggerul cutare care colaborează cu nush ce brand. Ajungem la capitolul acela imediat!

Atunci când vine vorba de ajutor, fie că îl cereți voi sau vi-l oferă cineva, vor fi maxim trei persoane din o sută care să facă asta. Adică puține!

Sigur, lucrurile acestea diferă de nișă și de la persoană la persoană. Unii au impresia că dacă îți vor spune de unde și-au luat hosting sau domeniul, le vei lua și tu! Care în închipuirea lor ești concurența, prin urmare, e ca și cum ai întreba un zid. Ori nu-ți vor spune, ori  vor încerca să-ți dea altceva decât acel ceva, în închipuirea că vei înceta să cercetezi.

Acesta e un exemplu. Nu intru profund în problemă. Ceea ce trebuie să rețineți este că veți fi ajutați de puțini oameni. Învățați și voi să fiți ca ei!

Marketing Afiliat

Această baba cloanța a reclamelor pe blog, unde nimeni nu vrea să dea click pentru că “da de ce să câștige ăsta bani?! Pă clickul meu?! Pă banii mei?!”

În primul rând trebuie să vă sparg bula cu prejudecăți. Nimeni nu câștigă bani cu toptanul pentru că ai dat tu click acolo. E vorba de o prăjiturică, ce se pune la copt în computerul tău și dacă ai dat click și n-ai făcut nimic cu prăjiturica aia, e degeaba. N-ai mâncat-o când trebuia…s-a stricat!

Știu. N-ați înțeles nimic. Din click nu se câștigă decât canci. Iar dacă ați dat click pe un link afiliat, de pe un blog și ați și cumpărat ce vă trebuia aveți felicitările mele! Ați susținut un blogger! Țineți-o tot așa!

El a câștigat 3%, 5%, sau ce procent are chef acel brand să-i dea, din suma pe care ați cheltuit-o dumneavoastră pentru acel produs. De exemplu dacă vă luați un telefon de 600 de ron de la E-mag, un blogger afiliat va câștiga gen 6 lei? Da. Exact. Nici nu știu cât mai costă o țigară că nu mai fumez de vreo nouă-zece ani. Dar e cam cât un muc de țigară pe vânzare. Și asta e la E-mag. Care nu-i deloc sărac. Imagine that!

Așa că data viitoare când vă mai acriți voi așa, că vai a pus iar link de afiliere și la naiba! Am dat clikc, ce mă fac?! Nu e panică man. Și dacă cumperi, oricum nu se îmbogățește săracul om peste noapte.

Sigur, nu zic că nu sunt oameni care nu câștigă intens din așa ceva. Doar că ei au și alte chestii bine puse la punct, gen afacere în afacere, consumabile care se leagă cu produsele pe care ei le recomandă și atunci se strânge câștigul.

Pentru un blogger care are doar blog, e o mizilică.

Dacă aveți bloggeri preferați, pe care îi citiți și al căror conținut într-adevăr vă aduce beneficiu și bucurie în suflet și vedeți că inserează link-uri în articolele lor, nu vă sfiiți să dați click! Dați click, dacă vă trebuie ceva din ce recomandă ei acolo. Cumpărați, astfel îi puteți susține. Nu-i ușor să stai ore în fața calculatorului să scrii un articol. Nu-i ușor să gândești în ce mod să pui cuvintele într-o postare.

Apreciați munca lor, așa cum ați dori să fiți și voi la rândul vostru apreciați în tot ceea ce faceți.

Cele două platforme de marketing afiliat sunt profitshare și 2performant. Eu le recomand pe ambele, deși s-ar putea ca venitul câștigat pe-o platformă să difere de venitul câștigat pe cealaltă sau chiar să aveți succes cu amandouă! Depinde de blog, de articole, de produsele recomandate și de calitatea oamenilor care vă intră pe site.

Testarea de produse

Adică site-uri precum BuzzStore, unde îți faci cont, completezi un chestionar și strângi frumos din buci de emoție, poate-poate te aleg și pe tine să testezi ceva acolo!

Și acolo este pe puncte, pe care dacă ajungi la 1000 le poți valorifica în bonuri de cumpărături. Doar că primești puncte din campanii, din completarea chestionarelor și din recomandările pe care le faci. Deci, tot ai de așteptat și de muncit pentru ele. Nimic nu este de-a gata! E pe bază de sudoare și emoție.

Brandurile și blogurile

Aici depinde de fiecare dintre voi în parte. Dacă vă știți mai cu tupeu, puteți să contactați chiar voi brandurile preferate pe e-mail și să le faceți propuneri pentru colaborare.

Eu am început prin a recomanda produse pe blog. Eram fan BonPrix de exemplu, cumpăram de la ei cam de vreo două-trei ori pe an, am scris postări în care vorbeam despre produsele lor și astfel au ajuns să mă contacteze.

Cu alte branduri am luat legătura prin bloggeri care m-au recomandat. Care sunt vreo trei-patru. Îi număr pe degete și le mulțumesc din suflet pentru că m-au băgat și pe mine în seamă.

Și mai sunt branduri, din acelea rare dar bune, care presimt ele că ai stofă bună (chiar dacă nu ai 1K de abonați pe facebook sau YouTube, nu ești cu blogul în topul ZeList și comunitatea ta abia acum se dezvoltă)  și astfel primești o colaborare când nici nu te aștepți la ea! Deschizi sticla de șampanie (din aia ieftină pentru copiii și sărbătorești plângând de bucurie ca un noob ce ești deși ai un blog de vreo mulți ani)

Puteți contacta și agențiile de publicitate, să vă ia în evidență. Nu știu cu ce se mănâncă felia asta de blogging pentru că n-am gustat din ea încă. N-am idee de unde se începe și cam ce ar trebui să scriu și cui. Așa că personal, cred că prefer să îmi continui activitatea, în sfera mea care se va mări de la sine, cu investiții proprii și cu ajutor din partea comunității, din partea oamenilor care m-au susținut până acum și a celor care au de gând să mă susțină.

Dar, poate unii dintre voi nu au răbdarea mea și vor mai repede și mai repede. Sfatul meu este același ca la început: trial and error. Încercați, dați greș, încercați, dați greș, încercați – reușiți!

Nu vă dați bătuți doar că v-a refuzat nush cine și nu țineți ranchiună pe un brand. Până la urmă nu respectivul brand v-a răspuns negativ, ci o persoană. Și oamenii de multe ori sunt subiectivi. Așa că nu vă dați cu fundul de pământ pentru un NU.

Adunați-vă jucăriile și continuați să faceți ceea ce făceați și până acum. Mai ales dacă vă place! Aveți alternative de câștig mai sus. Nu-i bai dacă nu sunteți încă sub lupa brandurilor sau a agențiilor de publicitate. Unii intră acolo repede, alții ca noi, șontâc-șontâc.

Google Adsense

Este tot un fel de marketing afiliat, deci să nu vă imaginați că veți câștiga cât să te plimbi cu yachtul propriu pe conducta cu bani. Poate că sunt și povești de genul, dar eu personal n-am auzit de ele…

Un lucru esențial este să nu lăsați refuzurile sau așteptările pe care le aveți legate de colegii sau colegele din blogosferă, să vă influențele munca sau viața voastră de blogger. Fiți versiunea voastră cea mai bună și nu uitați că cei care contează sunt de fapt cei care vă citesc. În jurul lor trebuie să vă conturați lumea și să construiți, cărămidă cu cărămidă.  Dar nu ca Donald Trump! Totuși…o fundație de oameni, zic.Mulți dintre cei care îmi citesc blogul îmi sunt prieteni. Așa începem cu toții, nu? Și țin să menționez că apreciez faptul că sunt curioși să vadă ceea ce fac sau să citească ceea ce scriu. Ei sunt primii mei susținători.

Apoi sunt ceilalți bloggeri ca și noi, care știu cum este să pornești de la a fi un boț plăpând și să te ridici ușor-ușor.

Și în cele din urmă, cei care ne motivează constant, cititorii noștri. Love, love, love! Nici nu știți voi, cât de importanți sunteți în lumea unui blogger!

Amu’ nu știu cât o să vă placă ce am depănat eu aici, dar sper să fie bine primit. Dacă ați aflat măcar o informație nouă din ce am scris, atunci îi ghini. Dacă nu, îmi pare rău. Dacă știți mai multe ca mine, nu fiți cribdoși și lăsați comentariu. Și dacă vreți să mă întrebați ceva, să știți că vă răspund cu drag.

I pup you!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

7 Comments

 1. avatar

  Destul de cuprinzător ar zice eu. In limbajul specific novackșcian, dar total binevenit.

  1. avatar

   Ma bucur ca-ti place 😀 Multumesc!

 2. avatar

  Cat de bine ai punctat totul,Xaara!Se vede ca ai muncit mult la articolul acesta si ma bucur ca l-ai scris ca uite ma pozitivezi sa continui munca mea pe blog si sa am incredere ca voi reusi in mai bine pe viitor!Weekend frumos iti doresc! 🙂

  1. avatar

   Multumesc, ma bucur ca te-am motivat! <3 Ai incredere, pana la urma nimeni nu-i perfect. Ai sa castigi batalia, cu fiecare lupta. 😀 Weekend placut si tie!

   1. avatar
    Mihaela Brostianu says:

    Multumesc de incurajari! 🙂

 3. avatar

  Ce m-ai amuzat! Foarte funny modul tau de a povesti! 🙂

  1. avatar

   😀 Mersi! Este un subiect serios pe care am vrut sa-l tratez mai lejer. Sper ca ai gasit ceva util pe aici, o sa mai scriu genul acesta de articole pentru bloggeri pentru ca sunt de ajutor. Gasim rar suport noi-intre-noi si cred ca ar trebui sa schimbam putin mentalitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.