Domeniile Vînju Mare la Craiova Blog meet aniversar, pentru că s-au împlinit 12 ani de când ne întâlnim, noi din Asociația Bloggerilor Olteni. S-a întâmplat într-o locație frumoasă, în centrul orașului, despre care am avut ocazia să vă povestesc deja. Pentru că am mers la un tur ghidat alături de colega Dana Ilie, când am descoperit împreună Casa Romanescu sau Casa Universitarilor, cum mai este cunoscută. Am revenit în această locație faină și eu una, m-am simțit excelent! Servirea a fost ireproșabilă, mâncarea delicioasă și vinurile de la Domeniile Vînju Mare au completat perfect platourile pe care le-am gustat.

Cu Domeniile Vînju Mare ne-am mai văzut. Pentru că nici unul dintre noi bloggerii nu pot uita vinul lor Pelin și nici vinul lor roșu despre care am scris data trecută din gama Prince Vlad. Au vinuri moderne, chiar dacă păstrează nota de tradițional.

Domeniile Vînju Mare la Craiova Blog meet aniversar

Domeniile Vînju Mare au inclusiv un magazin fizic în Craiova. Îi puteți vizita chiar voi, pe Strada Carol I nr 84. Cât despre vinurile lor, sunt foarte versatili, pentru că au inclusiv sortimentele de retail. Adică vinuri pe care le întâlnim în magazinele accesibile și în supermarketuri.

Pe lâgă informațiile de data trecută am aflat și că au 130 de hectare de vie replantată și 4 hectare cu vie din anii 1970. Au struguri sănătoși, de care foarte greu se lipesc dăunătorii. O parte din vie are densitate mică, adică rândurile sunt la distanță de 3 metri pentru ca tractoarele mari să poată intra.

Cele trei vinuri cu care am fost răsfățați de către Domeniile Vinju Mare la degustarea aniversară au fost:

  1. Mirage Riesling Italian sec,
  2. Mirage Rose sec,
  3. Divin Feteasca Neagra demisec.

Vinuri excelente dacă mă întrebați pe mine, din game creative, de poveste.

Mirage Riesling Italian – vin alb, sec

Primul vin și favoritul meu a fost un Riesling Italian. Pare a fi un vin neutru, care cu timpul capătă mai multă savoare. Pe mine m-au nimerit cu vin alb, sec. Este vinul perfect de început, iar al lor a fost aromat, ca un început de primăvară. Domeniile Vinju Mare ne-au surprins frumos!

Despre riesling, chiar dacă descrierea spune că ar fi italian, am aflat că este de fapt un strugure nordic, germanic, adaptat la frig. Italienii l-au dus în zone însorite și au reușit să obțină o productivitate mai bună. Soarele îl face mai dulce și plăcut. Este un vin care se pretează la învechire în sticlă, în cazul în care sunteți fani, e bine de ținut minte.

Este un vin sec dar aromat, care aduce aminte de zarzăre, corcodușe. Mie mi-a amintit inclusiv de măsline, ca să rămânem în sfera italiană. Are o savoare aparte, nu-i ușor să descrii un vin, însă este savuros inclusiv de sine stătător, însă mi se pare că brânzeturile sau alte mâncăruri ușoare îi desăvârșesc aroma. Chiar dacă este un vin sec, are o dulceață inedită atunci când îl adulmeci. Este puțin mieros, seducător. Mi-a plăcut inclusiv ușurința cu care se gustă.

Gama Miraj de la Domeniile Vînju Mare

Este un vin care aparține gamei Miraj. Numele este fascinant, pentru că ar fi descris ca ceva uneform fizic, optic. Precum o refractare a luminii. Crează senzația că obiectele de la orizont se văd cu imaginea întoarsă. Ideea de miraj sunt a două lumi care se completează. 2 soiuri care completează un vin. Te poate duce cu gândul inclusiv la farmec sau atracție. Este un riesling înbuteliat ca monsepaj, nu cupaj.

Domnul Ion Gîrniță, proprietarul, ne-a povestit cu drag despre vinurile de la Domeniile Vînju Mare. Ca de obicei am notat și reținut detalii interesante pentru că acest entuziasm și filosofia vinului se transmite. Nu ai cum să nu admiri idei sau noțiuni cu care rezonezi.

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi. A treia după apă și laptele de mamă.

Căci până la urmă Isus a transformat apa în vin. Nu în bere.

A fost o experiență frumoasă, ce se vrea repetată. Iar vinurile, de excepție! Mulțumim Domeniile Vînju Mare că au ales să se bucure alături de noi la acest eveniment special!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.