Gama de vinuri Naiv ne-a fost prezentată într-un mod foarte interesant la cea mai recentă degustare de vin. Sigur cunoașteți deja evenimentele marca Brânzeturi cum se cu…Vin organizate de Asociația Bloggerilor Olteni împreună cu DicționarCulinar.ro.

Mădălina Croitoru ne-a vorbit despre fiecare vin în parte, ea fiind reprezentantul Casei de vinuri Cotnari de mai bine de cinci ani. Așadar, experiența ei s-a simțit atât prin modul de a povesti despre fiecare vin, compoziție și istorie; cât și prin modul în care a răspuns la întrebările adresate de colegii mei.

C House Milano Craiova decor

Locația a contribuit de asemenea la atmosfera feerică de Sărbători, la C House Milano Craiova. Localul primitor, modern și decorat într-un mod absolut splendid. Mâncarea excelentă, servirea pe măsură. Chiar vă recomand, pentru că mi s-a părut un loc deosebit. Și central.

Revenind la vinurile noastre și la gama de vinuri Naiv. Sunt o categorie de vinuri dedicate HoreCa. Este un vin dedicat deliciilor gastronomice și zonei de încântare a papilelor gustative. Ele se potrivesc foarte bine în zona culinară, nu foarte mult în zona comercială.

Cu toate astea, Casa de vinuri Cotnari, probabil deja știți că are de oferit o mare varietate de vinuri. Grasa de Cotnari mi se pare printre cele mai cunoscute și ușor de găsit. Având 3 crame: crama mamă, Cotnari, crama Axinte unde se fac vinurile albe și crama Vladoianu, unde se produc vinurile roșii, nu este de mirare că întâlnim o varietate de vinuri bune la Cotnari.

Naiv de la Cotnari

Gama de vinuri Naiv de la Casa de vinuri Cotnari

Gama Naiv este una care se remarcă prin design-ul ambalajului și prin gustul rafinat al vinului. Eticheta duce către elemente autentice românești, însă nu într-un stil tradițional. Ci într-un mod Naiv.

Cea care a dat viață acestor etichete a fost o pictoriță din Constanța, iar ideea a pornit de la estetica și filosofia artei naive. Ceea ce mi se pare că diferențiază enorm această gamă de vinuri.

Este și o gamă recunoscută, având o medalie de aur și distincția best in class, la gama de soiuri românești cu Grasa de Cotnari. De asemenea medalia de aur pentru Tămâioasa românească.

Așadar sunt vinuri de pus pe listă, prin modul lor de prezentare, autenticitate și recunoaștere.

La degustare am avut un vin care mi-a plăcut foarte mult, atât prin combinația sa cu brânzeturile, cât și prin ușurința aromelor și a gustului.

Naiv Busuioaca de Bohotin

Gama de vinuri Naiv – Busuioaca de Bohotin

Este un vin de o nuanță strălucitoare, un roz parfumat și rafinat. Are o aromă răcoroasă și fructată, ca o zi de primăvară târzie. Cu toate astea, a fost extrem de potrivit inclusiv într-o zi de iarnă, la căldură, alături de oameni dragi. A deschis perfect apetitul pentru brânzeturi și mâncare, fără să copleșească prin gust prea intens sau aromă care să nu-ți mai lase loc pentru alte vinuri bune.

Busuioaca de Bohotin este acel vin pe care îl văd gata pregătit să-ți fie alături la orice masă. Indiferent că ai ceva sărat sau dulce. Are un gust fructat intens și o aciditate medie. Care-l face minunat pentru a potoli setea și a face loc răsfățului culinar fără să te îngreuneze. Sau să îți dea o senzație de prea plin, de oboseală. Este vinul care îți aduce bucuria experienței, a degustării sau a desfătării culinare.

Pentru mine Busuioaca de Bohotin înseamnă RAFINAMENT. Acesta descrie perfect acest vin, dintr-un soi emblematic pe care abia aștept să-l gust iar.

British Cheddar Delaco D'Exceptie

British Cheddar Delaco D’Exceptie

V-am povestit mai sus că mi-a plăcut foarte mult combinația dintre Busuioaca de Bohotin și British Cheddar Delaco D’Exceptie. Brânza s-a topit alături de vin și s-au completat într-o suită genială.

Este o brânză nu foarte tare aș spune eu, de o culoare simpatică. Amintește de brânza din desenele animate, minus găurelele. Cheddar este o brânză cunoscută din Marea Britanie. Este produsă pentru prima dată în secolul al XVI – lea. Joseph Harding a fost cel care a revoluționat modul de producție al brânzeturilor, prin viziunea sa modernă. El fiind denumit și “părintele brânzeturilor Cheddar”.  Timp de douăzeci de ani, metoda Harding de a produce brânza Cheddar era foarte cunoscută, deși producătorii o adaptau nevoilor proprii de producție.

British Cheddar de la Delaco este o brânză cu o aromă și un gust impozant. Ușor acrișoară, cu notă de nuci și lapte. Lasă un gust gras în gură, iar vinul o topește devenind o gustare delicată și aromată. Este o brânză populară și adorată peste tot în lume. În SUA de exemplu se numără printre cele mai cunoscute, imediat după mozzarella.

Influență ar fi cuvântul pe care l-aș alege pentru acest tip de brânză. A fost un etalon pentru producția de brânzeturi în acele vremuri și nu numai. Este și tipul de brânză cel mai studiat în publicațiile științifice. Așadar, influență mi se pare cuvântul perfect.

Brânzeturi cum se cu…Vin

Gama de vinuri Naiv degustare la Brânzeturi cum se cu…Vin

Casa de vinuri Cotnari ne-a surprins plăcut și de această dată. Pentru mine atmosfera caldă, prezentarea care a fost perfectă, s-a povestit cât trebuia astfel încât să ne simțim bine, să avem timp să socializăm și să ne bucurăm de toate vinurile din gamă.

Sper să ne revedem și anul următor, poate cu o vizită la crame. Cine știe…

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

2 Comments

  1. avatar

    Ar fi mers pentru maine o grasa de Cotnari. E vinul meu preferat, dar din pacate am ajuns cam tarziu la magazinul polonez din orasul unde locuiesc si nu am mai gasit. Trecusera alti romani pe acolo inaintea mea. 🙂
    Craciun fericit iti doresc!

    1. avatar

      Poate data viitoare, pana la urma merge savurata indiferent de ocazie. ? Macar te poti bucura de zapada. Am vazut ca in Polonia a nins, sper ca si in regiunea ta. Craciun fericit si tie! Si un an nou minunat! ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.