Gheorghe Ciuchete și peisajul urban

Domnul profesor are expoziție la Galeria de Artă a Craiovei, și când i-am văzut numele pe panoul din fața ușii, nu am ezitat să intru, chiar dacă era aproape de ora închiderii. Nu mi-am imaginat că îl voi și întâlni, ca apoi să am norocul să-mi împărtășească puțin din tainele noilor sale lucrări.
Predomină griurile, spune Gheorghe Ciuchete, cel care mi-a fost profesor de desen din generală până în liceu. Tablourile nu sunt deloc palide sau posace, griurile domnului profesor sunt calde. Nu mă lasă însă să-l contrazic. Un zâmbet mi se formează la colțul gurii, un om cu o personalitate puternică și foarte carismatic. Întotdeauna i-a plăcut geometria compoziției și liniile ferme, copacii ale căror crengi se pierd în culoare fascinează prin contrastul pe care îl dau compoziției. Mereu găsește câte ceva care trebuie imortalizat, doi copaci care se îmbină, o casă în stil franțuzesc cu mansardă și obloane vechi…
Îmi explică compoziția din spatele compoziției unuia dintre tablourile dânsului, împărțirea pe pânză și punctele cheie, acea proporție de aur care face o pictură în esența ei să fie plăcută privitorului, din orice unghi ar privi și oricum ar dori să o împartă.
Tema sunt casele și străzile Craiovei, unde regăsim locuri cunoscute, ce arată mai bine în tablou decât în realitate. Casele sunt cele vechi în stil clasic, iar domnul profesor este singurul pictor din Craiova, pe care îl știu eu cel puțin, care încă merge cu șevaletul și pânza în stradă pentru a picta. A lucrat iarna, și majoritatea peisajelor sunt învăluite de acea lumină deloc friguroasă.
Tabloul cu panorama străzilor înghesuite are o poveste amuzantă, domnul profesor s-a hotărât să folosească drept locație pentru pictat o clădire în construcție de unde putea avea o panoramă bună. A primit aprobările necesare, și într-o zi când începuse deja lucrul la tablou și se apleca după tempera de pe paletă, a dat nas în nas cu un buldog fioros. S-au privit, domnul Ciuchete, om prevăzător, s-a mișcat încet, până a ajuns cu spatele la zid și apoi…a început să-și spună rugăciunile.  Până la urmă buldogul s-a retras, lovit de pioșenie sau de exaltare artistică, nu se știe. Nu este singurul câine care i-a dat de furcă, un altul l-a lătrat o zi întreagă atunci când a pictat casa cu pricina.
 Astfel, cei care doresc să-i vadă lucrările domnului Ciuchete, sunt invitați să treacă pe la Galeria de Artă și să se delecteze cu peisaje pictate într-un stil nu vechi, nici măcar învechit, ci clasic.
Despre domnul profesor Ciuchete, găsiți AICI,

Comments

comments

Xaara Novack

Marketing Specialist si partener certificat Google, pasionata de acuarela, colaje si videoblogging.

Related Posts

2 Discussion to this post

  1. thequestioare spune:

    daca tot l-au bantuit mai mult sau mai putin cainii, ar trebui sa-i fi inclus si pe ei in tablou…asa sa ramana ca amintire cumva. 😛

  2. Xaara Novack spune:

    :)) iti dai seama ce frumos ar fi aratat o mutra de buldog in mijlocul peisajului! poate la tema de data viitoare 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.