Kafka pe malul mării este o carte de ficțiune, care îmbină excelent realul cu fantasticul. Murakami este un autor desăvârșit din acest punct de vedere. Cartea m-a dus cu gândul la o alta, La capătul lumii și în țara aspră a minunilor. Vălul dintre realitate și fantasmagoric este subțire și atrăgător, inclusiv în acea carte.
Eu ador astfel de cărți, îmi amintesc de vise. Visele sunt întortocheate, nu prea au sens inițial, decât dacă începi să le acorzi din ce în ce mai multă atenție. Să le notezi, să observi fapte repetitive sau personaje repetitive. Subconștientul nostru este o zonă imensă, în care realul se pierde. Rămâne o zonă vastă de emoțional și de distorsiune.
Kafka pe malul mării – două personaje, două misiuni care se întrepătrund
Murakami are talentul de a forma personaje trainice, care îți captează imediat interesul. Povestea se țese ușor în jurul fiecăruia dintre ei.
Îl avem pe Kafka Tamura (evident că nu este numele său real) un adolescent care fuge de acasă din dorința de a-și regăsi mama și sora. Și de teama unei profeții oedipiene.
Împreună cu acesta îl regăsim pe tânărul numit Corbul. O personificare precum un oracol grecesc sau un simbol al înțelepciunii. Corbul intervine în momente de cumpănă pentru Tamura și îl ghidează sau îi oferă sprijin prin idei, cuvinte sau povețe.
Apoi este celălalt personaj, Nakata Satoru, un bătrân care ar suferi de un ușor retard, însă care are capacitatea de a comunica cu pisicile. Acesta are și alte talente nebănuite, pe care le aflăm de-a lungul poveștii.
Lumea lui Kafka Tamura
Este temătoare și plină de inocența adolscentină. Însă dorința lui de a descoperi mai multe despre sine, îndârjirea cu care trăiește fiecare moment, îl face un personaj excelent în a exersa o minte deschisă. Tamura nu are prejudecăți. Este o tabula rasa. Ajunge în lume și începe să absoarbă energia ei. Să învețe.
Însă mintea îngustă, lipsită de imaginație, intoleranța sunt ca niște paraziți. Își schimbă gazda, își schimbă forma și se perpetuează la nesfârșit.
Lumea lui Nakata Satoru
Este certă, bătrânul are o misiune: aceea de a găsi o pisică pe nume Goma. De acolo ajunge către alt oraș, își face un prieten șofer care îl urmează până în pânzele albe și îl întâlnește pe Johnnie Walker cel malefic și pe Colonelul Sanders cel bun, care „nu e nici om, nici zeu, nici Buddha. E un concept abstract, prin urmare nu are formă”
Misiunea lui Nakata se întrepătrunde cu viața lui Kafka Tamura către final. Avem un personaj care se sacrifică și un altul care face o alegere.
Kafka pe malul mării – Concluzii
Lumea complexă a lui Haruki Murakami stă la granița dintre conștient și subconștient. Inclusiv autorul descrie ideea de mal al mării precum o graniță dintre cele două. Și cum majoritatea oamenilor trăiesc cu un picior fie în lumea conștientului, fie cu un picior în lumea subconștientului.
Aici mi-am adus aminte de vorbele lui Nakata, care avea capacitatea de a trăi în ambele lumi:
Nakata și-a relaxat întreg corpul, și-a decuplat mintea, trecând într-un fel de „stare conductoare”. Pentru el, era un lucru foarte natural, pe care îl făcea zilnic, de când era copil, fără să se gândească. În scurt timp, a început să cutreiere pe la periferia conștiinței, ca un fluture. Dincolo de această margine se căsca o prăpastie întunecată. Uneori sărea peste ea și plutea pe deasupra hăului amețitor. Însă Nakata nu se temea de întunericul și adâncimea lui. De ce să se teamă? Lumea aceasta fără lumină și fără fund, acea tăcere adâncă și haosul îi erau vechi prieteni. Nakata știa bine acest lucru.
Nakata descrie meditația. Și capacitatea de deconectare din real și conectare cu sinele, cu subconștientul care pentru mulți este un fel de bau – bau. Acolo este multă frică, rușine, regret și supărare. Normal că există negare și reticență.
Alte citate interesante
Murakami ne mai oferă și citatul lui Yeats:
Totul ține de imaginație. Responsabilitatea noastră începe odată cu imaginația.
Tot Murakami ne oferă o bucățică din legea corespondenței sau a oglindirii:
Ideea este că ai înăuntrul tău principiul labirintului, care corespunde cu labirintul din afara ta.
Kafka pe malul mării este o carte complexă, care sfidează normele realului și îmbrățișează totul despre suflet, imaginar și spiritual.
Dacă vă ajută aceste recenzii, nu uitați să dați LIKE paginii noastre de Facebook.
Pentru a citi mai multe recenzii pe blog, donează către autoare. Orice sumă ajută!