Manual de stil pe timp de criză
Ai crede că este, dar mi se pare mai degrabă o carte de șuetă. Ușor de citit și simplistă, mi-a amintit pe alocuri de cartea citită cu ceva timp în urmă, Magia ordinii de Marie Kondo. Doar că aceea este mult mai metodistă.
Autoarea de origine americană, demult plecată în lumea celor drepți, a fost asistent editor la faimoasa revistă glossy, Vogue. Marjorie Hillis dădea sfaturi femeilor cum să-și echilibreze bugetul în funcție de nevoi și aspirații. Cam același lucru îl face și în această carte destul de interesantă zic eu.
Pentru că o face cu exemple. Sigur, totul pare atât de ușor pe hârtie încât mai-mai că te convinge. În viața reală lucrurile sunt mai complicate, dar autoarea își păstrează optimismul. La fel și eu. Pentru că sunt unele femei care atunci când își doresc ceva, fac pe dracu în patru și obțin acel ceva.
Marjorie Hillis – La shopping și nu regret
Iată și câteva citate:
Un proverb de odinioară (pe care nu se poate să nu-l fi auzit până acum) spune că trebuie să vă concepeți garderoba în jurul unei singure culori. Poate că ați învățat acest principiu de la vârstă fragedă, dar, dacă îl puneți în aplicare mereu, sunteți o femeie înzestrată cu o voință de fier. Este uimitor să vezi, în această epocă iluminată, cum multe femei își cumpără o haină maro, apoi o rochie bleumarin, pentru că era atât de drăguță, încât n-au rezistat și, în final, o pălărie neagră, pentru că nu au găsit una care să se asorteze cu celelalte culori. În plus, negrul se potrivește cu orice. (Chiar așa?)
A creat așadar, un sistem secret, pe care îl pune cu sfințenie în practică, dar despre care a povestit doar celor mai apropriați prieteni. El constă în șase portofele din mătase, de diverse culori, cumpărate dintr-un magazin cu articole ieftine. Când ia salariul, pune o anumită sumă în fiecare portofel, apoi își plătește toate cele și face cumpărături în funcție de suma respectivă. (…) Acum un an, portofelul alb era doldora de bani și domnișoara K a trebuit să-l înlocuiască cu o poșetă veche, dar luna trecută a depus banii într-un cont de economii și a început apoi să-și facă din nou rezerve în portofelul alb. Ea și-a numit sistemul „Planificare bugetară lentă” și astfel ține evidența situației sale financiare, care nu este deloc tragică.
Pe tot parcursul cărții ei, găsim astfel de exemple și metode diferite de a face econimii sau de a găsi ceva inteligent care să te scape dintr-o situație grea. Este o carte ușor de citit, care la final te lasă cu o doză de optimism și cu senzația că poți și tu, la fel de bine!
O recomand, ca lectură de călătorie sau înainte de culcare. Amuzantă și ironică pe alocuri, dar fără exagerări, merită răsfoită măcar de curiozitate. Am găsit-o la reducere, cu 2,99! Poate pe viitor va fi așa că nu ezitați în a o căuta. Pupici!