Mitch Prinstein – Popular, puterea atractivității și a statutului, a fost o adevărată revelație pentru mine! Întotdeauna mi-a plăcut să citesc despre oameni, cărți cu ușoară tentă psihologică sau cu resursă umană benefică. Mai ales că n-am fost niciodată o persoană populară, din contră.

De când mă știu, din copilărie, am fost copilul ciudat, care stă de-o parte și își găsește o ocupație. Citeam, desenam sau scriam. Cu toate astea, am admirat întotdeauna persoanele care reușesc să fie populare, să se facă plăcute ușor și care sunt influente fără mult efort.

Admirația și curiozitatea m-au determinat să pun mâna pe această carte, să aflu despre ce este vorba de fapt. Pentru că așa cum vă dați seama încă de la prima frază, copilăria, ca în aproape toate fricile sau bai-urile din viața noastră, este cea care influențează major această popularitate. Însă, în spatele unei vieți aparent perfecte, adesea se ascund diverse probleme.

Eu mi-am dorit să văd și partea mai obscură a monedei. La fel cum lipsa mea de popularitate poate fi cauzată de lucruri pe care le fac și obiceiuri proaste pe care mi le asum, la fel și cei care sunt populari, duc o viață diferită. Însă la mijloc, poate că avem aceleași griji, aceleași tristeți. Urmează să vedem!

Mitch Prinstein – Popular, puterea atractivității și a statutului

Popularitatea nu-ți servește la nimic după ce termini liceul; de fapt, este ultimul lucru care te mai interesează. – Anonim

Cu toate astea, mulți dintre noi deși ne maturizăm ca vârstă, mintal rămânem în același loc ca atunci când eram la liceu. Sau în școala generală. Internalizăm acele temeri, slăbiciuni sau din contră, putem externaliza snobisme, entuziasm sau atitudini pozitive.

„Dinamica popularității ne afectează carierele, succesul în atingerea obiectivelor, relațiile personale și profesionale și, în cele din urmă, fericirea.”

Unora le este atât de teamă de popularitate, încât se feresc de ea. Le este teamă să descopere acea latură a lor care ar fi la un alt nivel față de ceea ce sunt acum. O altă teamă este aceea de a pierde simpatia celorlalți. Rezultatul negativ în situația aceasta este că oamenilor le va fi greu să spună adevărul sau să spună ceea ce gândesc. Va exista o discrepanță între viața lor interioară și viața lor socială.

De aceea, concluzia ar fi că popularitatea influențează gradul nostru de fericire. Însă, să nu uităm că există mai multe tipuri de popularitate! Una care ne ajută să ne dezvoltăm pe plan personal, emoțional sau intelectual și alta care are potențialul de a ne face rău și de a ține blocați în adolescență.

Ce înseamnă de fapt ”Popularitatea”?

Mitch Prinstein – Popular, puterea atractivității și a statutului, este cel care ne oferă exemplul psihologului Bill Bukowski. Acesta merge către etimologia cuvântului Popular și ne îndreaptă către ideea de referință, „mișcarea populară”. Orice idee care își avea originea în rândul maselor, nu al liderilor. În ultimii 400 de ani acest termen a început să se amestece cu conceptul pluralității și ideile de valoare sau referință. Din secolul al XVII – lea întâlnim acea definiție a cuvântului popular care se referă la ceva ce este adoptat la scară largă și este bine văzut.

Noțiunea contemporană de popularitate însă, a devenit din ce în ce mai complexă. În special în mediul online.

Cele cinci grupuri sociometrice sau categorii de popularitate

Începem cu cei mai agreabili: Acceptați și Controversați

Dezagreabili: Respinși și Neglijați

Grupul unitar: Medii

Au fost concepute în 1982 de John Coie, psiholog la Universitatea Duke.  De menționat că aceste tipuri de popularitate nu sunt fixe. Ele se pot schimba în funcție de mediu, locație și desigur, colectiv sau alți oameni care ne înconjoară. Pe scurt, să nu ne înconjurăm de oameni proști!

Capcanele popularității

Este confirmat neuroștiințific că popularitatea sau admirația pe care ne-o acordă alte persoane, influențează rețeaua noastră emoțională. În consecință, tânjim după recompense sociale, le privim ca pe fundamentul stimei noastre de sine. Ba chiar ajungem să credem că statutul este sinonim cu mulțumirea sufletească. Iar dacă nu suntem celebri, bogați, puternici sau influenți, atunci suntem lipsiți de valoare. Și toate aceste idei false, ne influențează gradul de fericire.

Pentru că actual, faima este la modă. Puterea, prestigiul, bogăția indiferent cum o atingem, sunt subiectele căutate. Caracterul, bunătatea sau sentimentul comunității, deloc.

Etapele popularității

Pentru că nimic nu se termină la „mă știe toată lumea”, „am valoare” sau „am bani” și atât. Etapele popularității sunt pe cât de interesante, pe atât de speriat. Pentru că nu există căi de mijloc.

  1. Euforia – acel moment în care admirația celorlalți a atins cote maxime și începi să pari valoros. Părerea ta contează, lumea trebuie să știe ce faci și cu cine, primești chestii gratuite sau acces în diverse locuri.
  2. Copleșeala – fani, scrisori, așteptări care ți se pun în cârcă, oameni care vin la tine și care doresc să îți vorbească, să te cunoască și tot acest haos merge către…
  3. Resentimente – atenția devine iritantă, vrei să ai timp pentru tine, te simți folosit/ folosită
  4. Dependența – atenția este iritantă dar nu poți rezista fară acea doză de admirație care îți hrănește orgoliul
  5. Scindarea – îți dai seama că oamenii nu te plac pentru ceea ce ești cu adevărat, te plac pentru ceea ce faci, ceea ce lucrezi sau ceea ce pari a fi, la un moment dat. Ajungi să îți dorești înapoi viața de dinainte.
  6. Singurătatea și depresia – se ajunge aici pentru că de regulă, în jurul oamenilor faimoși roiesc grupuri de oameni care le sunt alături doar datorită acelui statut. Își pierd prietenii din copilărie sau din liceu, uneori pierd legătura cu cei din familie… este o parte oribilă a popularității, însă se poate îndrepta!
  7. Dorința de ceva diferit – acești oameni sunt nevoiți să lucreze constant cu ei, cu cei din jur. Să-și dea seama dacă cei din jur caută cu adevărat prietenia lor, dacă familia nu se simte prost datorită faimei lor sau dacă pot împăca viața profesională cu cea de familie sau cu viața amoroasă. Unii reușesc să investească în acte de caritate, să se implice în proiecte care nu au de-a face cu domeniul care i-a făcut faimoși, iar lucrul acesta le aduce puțină normalitate.

Concluzii

Mitch Prinstein – Popular, puterea atractivității și a statutului, ne avertizează asupra modului în care ajungem să confundăm statutul cu calitatea, în special în secolul în care trăim. Capcana căderii în a crede statutul trebuie prețuit foarte mult, ne poate face să nu mai discernem între bine și rău. Ba chiar să confundăm faima cu alegerile anti – sociale, cu vulgaritatea sau tupeul.

Mitch Prinstein – Popular, puterea atractivității și a statutului, este o lectură interesantă, care n-ar trebui să lipsească din biblioteca voastră! Cu atât mai mult dacă aveți copii! Există inclusiv un capitol dedicat lor, pentru că așa cum am specificat mai sus, copilăria și adolescența vine la pachet cu diverse obiceiuri, temeri sau reușite, care rămân cu noi pe tot parcursul vieții.

Dacă aveți un trecut diferit, în care nu ați fost popular, ba chiar cei din jur v-au marginalizat, vestea bună este că puteți scăpa de aceste temeri sau întâmplări din trecut. Putem rescrie trecutul, fără a ne lăsa influențați prea mult de el!

Mitch Prinstein – Popular, puterea atractivității și a statutului, este o carte care se citește foarte ușor. Autorul vine cu exemple pentru a-și susține ideile și adesea descoperi situații diverse, cu care poate te-ai confruntat. Îmi plac foarte mult paginile de final, unde găsim un spațiu dedicat observațiilor sau ideilor pe care le putem nota. Astfel reușim să nu ne abatem de la cititul cărții.

Recomand clar această carte, nu doar celor care sunt pasionați de lecturi motivaționale, dar și celor cărora le place munca de cercetare, detaliile care fac diferența sau de ce nu, celor care își doresc cu ardoare să devină populari!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.