Dacă mă urmăriți pe social media, stiți deja că sâmbăta trecută am mers cu bloggerii de la ASBO într-o min – excursie la Rânca și pe Transalpina.

Am vizitat puțin, ne-am bucurat de peisajul superb și de aerul proaspăt de munte și am petrecut timp de calitate împreună. Așa că am ales să împart experiența mea în două postări. Pentru că locurile văzute sunt frumoase și merită să se vorbească despre ele mai pe larg. Atât cât mă duce și pe mine condeiul, evident.

Nu vreau să vă încarc de informație, ci să vă fac poftă de o plimbare pe Transalpina să vizitați Stâna Ștefanu. Căci despre acest loc minunat vom vorbi acum.

Stâna Ștefanu Transalpina

Stâna Ștefanu pe Transalpina, despre transhumanță, oameni și locuri

Am prins o vreme superbă pe Transalpina, așa că am avut parte de poze frumoase și de o experiență pe măsură! Drumul a fost lin, în ciuda faptului că era weekend și mulți români au ieșit la plimbare, așa cum am făcut-o și noi.

Marioara Babu Stâna Ștefanu

Domnul Dan Ghițu ne-a fost ghid până sus la stână, iar de acolo ne-a preluat doamna Marioara Babu, care ne-a povestit foarte multe despre Stâna Ștefanu, ca punct turistic, ca zonă excelentă pentru descoperirea gastronomiei locale și ca mini – muzeu.

Stâna Ștefanu

Stâna Ștefanu a răsărit din propria sa cenușă, ca o pasăre Pheonix

În 2020 persoane rău intenționate au pus foc la stână. Mi-a amintit puțin de povestea mioriței, dacă tot ne aflăm pe astfel de meleaguri. Proverbul cu să moară și capra vecinului pare a fi tipic nouă. N-am să comentez prea mult aici, însă mai există un proverb din bătrâni, cu ce semeni, aia aduni. Uneori răul pe care-l facem altora s-ar putea să fie o binecuvântare.

Stâna Ștefanu diplome

Așa cum s-a dovedit a fi acum, căci doamna Marioara Babu a reușit să clădească un loc atât de frumos. Imediat cum intri în zona unde se află Stâna Ștefanu simți energia locului și căldura primitoare a celor din jur. Toți oamenii pe care i-am văzut acolo erau liniștiți, așteptau cu nerăbdare bucatele tradiționale însă fără a părea stresați, supărați sau agitați.

Stâna Ștefanu te așteaptă cu produse locale delicioase!

Tocan de oaie este produsul medaliat și care a avut mare succes la Stâna Ștefanu. Și noi gustat tocan de oaie și pot spune că a fost atât de fraged și de bun, încât s-a potrivit de minune cu pălinca băută înainte.

Așa ne-au primit cei de la Stâna Ștefanu. Cu ceva bun, tare, să ne meargă la direct la inimă! Foarte rar am gustat o pălincă așa bună. Mirosea și avea gust de prune. Tare tare, încât n-am reușit să gust mai mult de o gură, dar și acea gură, a fost suficientă cât să-i recunoști bunătatea.

Stâna Ștefanu Bulz

Ce am mai gustat noi a fost un delicios bulz. Cu acela a început prâznul nostru de fapt. A fost fix ce trebuia! Mămăliga bine făcută, cu gustul acela de cuptor în aer liber și brânza topită la interior. Cu smântâna pe deasupra. Am mâncat pe săturate! După acel bulz abia că am mai reușit să gust restul bucatelor.

cârnați românești

Și chiar cu stomacul plin, n-am rezistat! Am gustat din toate la Stâna Ștefanu

Carnea de oaie a fost proaspătă și bine pregătită, ți se topea în gură. Tocan de oaie, preparatul renumit la Stâna Ștefanu se face prin fierberea cărnii de oaie tocată în untura proprie. Așadar, are un gust veritabil!

Cârnații erau crocanți la exterior, cu acea pieliță comestibilă și condimentați așa cum trebuie. Au fost un deliciu!

clătite cu gem de afine

Pentru desert am avut clătite zdravene și groase, cu gem de afine. Am mâncat cred că o bucățică mică, de dragul gustului. V-am zis, mâncarea la Stâna Ștefanu este fix ce trebuie! Ai porții suficiente cât să te saturi și să mai și vrei!

Domnul Dan Ghițu ne-a povestit despre clătitele autentice din zonă, care se făceau pe piatră încălzită. Nu se compară cu clătitele de acum, dar putem visa că erau la fel de delicioase.

Ne-am hidratat și răcorit cu o lichioare magică de salcâm, care mi s-a părut foarte diferită de toate siropurile pe care le-am gustat până acum. Dulce, răcoritoare și diferită. Trebuie să încercați și voi!

Despre tocan de oaie și alte preparate delicioase, a scris și colegul meu Daniel Botea. Așa că vă recomand și articolele sale!

muzeu tradițional românesc

Mini – muzeul tradițional de la Stâna Ștefanu

Doamna Marioara Babu ne-a povestit despre acest mic muzeu, care este decorat și aranjat cu amintiri și daruri de suflet de la oameni de peste tot din țară. Atunci când mulți dintre cei care au poposit la Stâna Ștefanu au aflat că aceasta a ars din temelii, s-au mobilizat și au ajutat fiecare așa cum a putut.

Au primit multe elemente tradiționale, inclusiv o zestre întregă donată de cineva de la Plenița, din Dolj.

obiecte tradiționale românești

Am regăsit decorațiuni sau obiecte care făceau parte din casele vechi, tradiționale românești. Fierul de călcat pe cărbuni, valizele din piele, macaturi sau pături din lână veritabilă. Fluiere, opinci, coșuri de rafie, perne decorative, au toate câte o poveste interesantă.

Ne-au fost prezentate traiste ciobănești (săcăteu sau papornițe ciobănești) , țoluri de lână care sunt folosite ca prelate atunci când plouă.

Nea Mărin Miliardar

La Stâna Ștefanu, în muzeul lor puteți admira coșul sau papornița care a apărut în filmul Nea Mărin Miliardarul, papornița Vetei. Așadar pe lângă elemente tradiționale, mai găsiți și recuzită pentru film.

Stâna Ștefanu pe Transalpina un loc care îți rămâne în suflet

Nu ai cum să ajungi la Stâna Ștefanu și să nu îți dorești să revii. Mâncarea tradițională este delicioasă, perfectă pentru a te îmbia la relaxare, poate chiar la un somn bun pe o pătură, admirând peisajul.

Mulțumim Gabi Rădoi pentru că ne-ai plimbat frumos și pentru pozele superbe! După cum vezi, am folosit multe poze făcute de tine pentru că au ieșit luminoase, așa cum trebuie. Mai am de învățat așa că o să mă țin de tine data viitoare să fur puțină meserie.

Evident că am pus și pe vlog vizita noastră la Stâna Ștefanu și tot acolo puteți admira bucatele divine de care v-am povestit. Vă las acum și ne citim cu următorul articol despre Rânca. Pupici!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.