Trio muzical la Filarmonica Oltenia

music
Abia așteptam să ajung acasă azi, ca să pot scrie în sfârșit despre seara trecută. Alături de colegii mei bloggeri, am fost la Filarmonica Oltenia pentru un concert extraordinar, unde am ascultat muzică de cameră. Un trio muical dumky superb: Alexandru Marian (vioară), Bogdan Postolache (violoncel) și Răzvan Dragnea (pian).
Am ascultat Antonin Leopold Dvořák, Trio Dumky și Piotr Ilici Ceaikovsky, Trio Elegiatic. Poate că unii dintre voi nu sunteți împătimiți ai muzicii clasice, tocmai de aceea vreau să mergem puțin în istorie și să săpăm dincolo de notele muzicale.
Trio muzical Dumky este pluraul de la Dumka, în limba ucraineană. Face referința la balade, la cântece de tristețe specifice oamenilor captivi, închiși. Cum s-a tradus asta de către compozitorii slavi? Prin introspecție și momente muzicale care alternează de la trist spre ritmat.

Trio muzical Dumky 

Secțiuni:

Lento maestoso

Poco adagio

Andante

Andante moderato

Allegro

Lento Maestoso

Nu am mai scris și notele, în primul rând pentru că majoritatea dintre noi suntem afoni în ceea ce privește citirea și interpretarea lor. Însă cu toții putem aplica logica lui lento, andante sau allegro. Este un concert perfect pentru cei care aleg să meargă pentru prima oară la Filarmonică. Asta pentru că fiecare parte te întreține, în modul ei și îți dă o anumită emoție.
Ce-i drept Dvořák în playlistul meu de muzică clasică s-a aflat cu două piese, Slavonic Dances  și From the new world (nu le-am mai tradus pentru că un search pe youtube e mai util în engleză în caz că doriți să le ascultați).
Mai des am ascultat Ceaikovsky. În special în facultate, în timpul examenelor. Atunci o colegă de facultate a înregistrat o casetă pentru mine cu câteva din piesele sale clasice cunoscute.
Ieri la Filarmonică am ascultat trio elegiatic în la minor. Puțini știu cât de semnificativă este această compoziție, ea a fost compusă de Ceaikovsky imediat după moartea bunului său prieten, Nikolai Rubinstein. De ce îmi place Ceaikovsky? Se simte rusismul din compozițiile lui, în primul rând. (și nu o spun în sensul rău, îmi inspiră acea îndârjire și rezistență)  Dar pe lângă toate astea, se simte sensibilitatea pentru care doar un astfel de om o poate avea.
Trio muzical Dumky a fost o experiență interesantă, pe care doresc să o repet ori de câte ori se ivește ocazia. Muzica clasică îmi dă inspirație, poate nu doar mie. De aceea vă recomand să mergeți la Filarmonică, de fiecare dată când aveți ocazia.

Trio muzical Dumky

Alături de mine s-au aflat: Daniel, Mirela, Geanina și Kinga. Nu doar că am fost prezenți la concert, dar am avut acces și în culise! O experiență minunată, am fost întâmpinați cu entuziasm și căldură.

filarmonica oltenia

Despre eveniment puteți citi și la Daniel pe blog sau cu click aici pe #craiovaculturala #craiovabloggers  #trio
Acesta este doar începutul, urmează și multe alte postări de acest fel. Next, voi scrie puțin și despre sănătate, sunt sigură că o să vă placă! Pupici!

Comments

comments

Xaara Novack

Marketing Specialist si partener certificat Google, pasionata de acuarela, colaje si videoblogging.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.