Probabil mulți dintre voi deja se întreabă ce-i aia Visual Kei. Vă informez pe scurt că este o mișcare printre artiștii japonezi. Se îmbină machiajul extravagant cu stilul gotic, androgin sau rock. O combinație terifiant de senzuală și exotică, iar dacă mai punem la socoteală și muzica foarte ritmată, obținem ceva unic. Nu-i ceva obișnuit, nu este doar o artă sau o modă. Este un stil de viață, o istorie, dar pentru asta vă mai stă și google la dispoziție.

Despre atelierele Laurei Cioroianu am aflat de la Casa de Cultură Traian Demetrescu Craiova. Cum eu ador tot ce este legat de Japonia, recent sau trecut, am fost prezentă de câte ori am putut. Astfel am să încerc să vă fac portretul persoanei din spatele acestor frumoase evenimente.

 

visual kei

 

Pioniera mișcării Visual Kei în România, Laura Cioroianu este și make-up artist dar și dansator teatral.

La atelierele ei ne-am bucurat de lecții despre machiaj. Pe lângă informații aprofundate despre ce înseamnă Visual Kei, moda și mișcarea trupelor rock japoneze. Am aflat despre cei care sunt pasionați de această artă, cum le influențează viața de zi cu zi. Am privit documentare interesante despre Cosplay, ceva ce este strâns legat de Visual Kei. Având în vedere că se referă la actul de a purta un costum și a te transforma într-un personaj preferat.

 

Inspirată de cultura japoneză și de mișcarea Visual Kei, Laura Cioroianu ne-a demonstrat pe viu ce înseamnă echilibrul dintre machiaj, coafură și stil. Alături de frumoasele ei asistente, am învățat despre frumusețea și fragilitatea faptului de a te costuma.  A purta ceva unic care să devină nu o mască sub care să te ascunzi, ci din contră, o latură pe care simți că vrei să o faci cunoscută pentru că te împlinește.

 

 

 

Legătura pe care a avut-o cu noi, ca public, mi-a lăsat o impresie foarte bună despre ea. N-am fost doar spectatori, am fost prezenți alături de ea ca niște prieteni care împărtășim aceeași admirație pentru ceva anume. Și am simțit asta din plin! I-a plăcut să ne comunice tot ce se putea, să ne învețe și să ne distreze.

 

Pe lângă aceste ateliere minunate, am aflat că a fost organizatoarea și gazda a două spectacole teatrale în orașul Craiova.

 

Primul spectacol s-a intitulat “Visual Kei Music and Fashion Show” (18.03.2014). În cadrul acestui eveniment pentru prima dată în orașul Craiova cât și în Romania s-a desfășurat Tokyo Fashion Parade.

 

Fiecare dintre participanți – nouă la număr , au purtat ținute personalizate de Laura Cioroianu, inspirate din diferite stiluri vestimentare din Japonia. Printre stilurile  abordate au fost Punk Gyaru , Elegant Gothic  Aristocrat , Shironuri , Erotic Lolita , Visual Kei Style , Kabuki Style , Visual Ninja . Am adus un strop din cultura contemporană japoneză prin moda , dans dar și din teatrul tradițional Kabuki . Acest spectacol nu a fost sponsorizat de nimeni. Decorul sau costumele au fost realizate folosind lucruri personale sau ale persoanelor apropriate.

 

Al doilea  spectacol, denumit  “Legenda zeiței Amaterasu”  a fost în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova si Casa de Cultură Traian Demetrescu Craiova.  A fost inclus în manifestările  “Zilele Municipiului Craiova”  ediția  a –VIII-a  ( 31.05.2014) . A fost sponsorizat de Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova.

 

A adus pe scenă împreuna cu patru participante o adaptare în stilul Neo -Visual Kei a legendei zeiței Amaterasu. Spectacolul s-a realizat o relație dintre muzică și corp , Cosplay și corp , imaginație și corp. Fiecare dintre ele a realizat noțiunea de Cosplay ( costume play ) pentru a readuce la viață personajele legendei într-un show memorabil .

Printre melodiile folosite pentru scenete s-a folosit și o melodie care aparține unei trupe legendare de Visual Kei numita Penicillin din Japonia.

 

Printre artiștii care o inspiră se mai numără și Buck Tick, Gackt, The Gazette, Versailles și mulți alții care îmi scapă mie.

Laura Cioroianu se inspiră și de la oameni simpli, creativi din Japonia care adoptă acest stil.

Dintre toate aceste trupe de j-rock, adoră Penicillin, inspirată mai ales de vocalul trupei, Hakuei, un artist polivalent, se regăsește în arta acestora. Pe viitor sperăm să dezvolte această artă nu doar aici în Craiova, ci în România, în Europa și să colaboreze cu artiști din Japonia, dar în special cu cei pe care îi admiră.

 

Pe lângă emisiunile de la noi, la care a fost invitată să vorbească despre aceste lucruri frumoase, a avut o apariție la Kawaii Internațional from Tokyo cu o ținută Scary-Kawaii (adorabilă!) vă pun clipul să admirați puțin. AICI aveți canalul ei de YouTube, dați subscribe și priviți și restul videoclipurilor interesante!

 

Ce am învățat de la ea? Dacă ai o pasiune, ceva ce adori să faci, nimic nu îți va sta în cale! Sigur, totul implică multă muncă și dorință de reușită, dar mereu există oameni precum ea, care demonstrează că se poate.

 



Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

1 Comment

  1. […] să reamintesc atelierele de Visual Kei, primele și singurele de la noi din țară. Găzduite la Tradem, ca deschizător de drumuri pentru […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.