Încă de anul trecut cochetam cu ideea de Bullet Journal. Prin vara am început deja să-mi fac un folder pe contul Pinterest, unde salvam postări relevante legate de subiect. Vă sfătuiesc să faceți la fel, mai ales daca nu sunteți încă sigure / siguri dacă doriți să începeți un astfel de sistem de jurnal și vă doriți doar o simplă agendă, ori un planner.

 

Ce este un Bullet Journal? Este un sistem de organizare eficientă, o prescurtare a unui jurnal în care bifăm, liniem și trasam sau delimităm un stil de viață. Ceea ce îmi place cel mai mult la Bujo (prescurtarea de la Bullet Journal) este că poate fi adaptat fiecărei persoane și că nu exită un model stat, bătut în cuie.

 

Scurtă istorie

 

Ideea de Bullet Journal s-a născut în Brooklyn și a fost pusă în aplicare de către Ryder Caroll. Designerul dorea o agendă care să-l ajute să-și organizeze viața mai ușor, folosind un sistem simplu, codat care să-l ajute să prioritizeze sau să țină pasul cu ceea ce se întâmplă în viața sa.

 

bullet journal for january

 

My BUJO

 

Cum vă spuneam, fiecare BUJO se poate organiza în funcție de preferințele și stilul de viață al persoanei. Nu doar organizarea contează, ci și felul agendei. A mea de exemplu are paginile albe simple. Însă există cele cu pagini în stil dictando sau cele cu pagini care conțin puncte de delimitare, care sa ajute la scris, desenat sau trasat lunii.

 

Mi-a luat câteva săptămâni bune să gândesc un sistem de organizare și am căutat pe Pinterest idei înainte de a mă apuca. Desigur, cel mai bine înveți din practică, iar partea cea mai interesantă este că poți exersa până găsești metoda preferată. Cu Bujo nimic nu este bătut în cuie!

 

 

Agenda Bullet Journal în Romania

 

Inițial îmi doream un BUJO clasic, cu acele puncte, fiind cel mai recomandat dintre toate. Am încercat să-mi comand de pe descris.ro însă am renunțat rapid la comandă.

 

Am plasat comanda spre seara, nu târziu, totuși. Și mă așteptam să primesc un e-mail de confirmare tot în acea zi.
Pe site preciza că produsele ajung în 24-72 de ore, așa că mi-am pus imediat câteva întrebări în legătură cu seriozitatea lor. Mai ales că produsul ales de mine apărea ca fiind în stoc, deci nu scria nimic de vreo precomandă. Ba chiar te lăsa să alegi culoarea și alte opțiuni mirifice.

 

Tot eu a trebuit să sun și să întreb ce se întâmplă. Mi s-a comunicat că produsul comandat de mine trebuie să fie adus din altă țară și că durează cam șapte zile până să ajungă.

 

Normal că mi-am anulat comanda. Așa puteam să-mi iau și eu de pe e-bay din UK și așteptam tot atât. Pentru aceeași sumă. Și aveam mai multe opțiuni de culori and stuff.

 

bullet journal

 

Agenda mea

 

Am ales o agendă de la Herlitz, simplă, fără puncte, fără linii și mi se pare perfectă pentru ceea ce caut. Mă ajută la ilustrații, neavând nimic care să distragă atenția. Pentru scris sau liniat, am o pagină făcută de mine, cu pătrățele stil caiet de matematică, după care mă ghidez.

 

M-a costat 40 de lei, la jumătate față de un Bullet Journal normal. Eu am luat-o din Diverta, dar sigur o găsiți și în alte librării, sau chiar online. Sunt unele și mai frumoase, cu diverse motive florale sau orientale. Mărimea este A5 și este potrivită pentru a fi pusă în geantă sau rucsac în caz că doriți să o luați cu voi unde aveți treabă.

 

bullet journal january

 

Luna Ianuarie

 

Înainte de a mă apuca să trasez linii și să organizez luna ianuarie, mi-am notat ce am crezut că este important pentru mine de făcut și care este ordinea cea mai potrivită.

 

M-am organizat săptămânal, cu lucruri de îndeplinit legate de Social Media, unde activez foarte des și ce am de cumpărat sau de făcut în acea săptămână. Iar un chenar l-am dedicat întâlnirilor, programărilor sau evenimentelor.

 

Spuneam mai sus că partea cea mai interesantă la BUJO este că te ajută să descoperi care este modelul potrivit ție. Așa că luna viitoare am să scot partea cu evenimentele pentru că nu sunt o persoană chiar atât de outgoing. Dacă trebuie să merg undeva, se întâmplă odată, maxim de două ori pe săptămână.

 

 

bullet journal weekly spread

 

Tabele și organizare

 

Am adăugat și unele lucruri de care mi-am dat seama pe parcurs că sunt destul de importante, cum ar fi Mood Tracker. Adică un fel de statistică a stărilor mele pe luna ianuarie. Mă ajută destul de mult să-mi dau seama ce mă supără, care sunt problemele mele principale și cât de mult mă afectează.

 

 

bullet journal mood tracker

 

Sufăr de anxietate și este bine să-mi evidențiez acele zile în care sunt mai îngrijorată, care mă consumă mai mult. Astfel pot afla ce am făcut în ziua aceea, ce am mâncat și ce am realizat în acea zi. Și pe viitor mă poate ajuta să trec peste astfel de zile mai ușor.

 

bullet journal habit tracker

 

Un alt chenar este pentru Habit Tracker, adică un fel de contor al obiceiurilor pe care doresc să le mențin. Și până acum, chiar dacă sunt în prima săptămână, mi se pare că mă descurc binișor.

În principiu vrea să mă țin de chestiile zilnice, care țin de îngrijire, apoi mișcare sau sport și citit. Restul lucrurilor pot să le bifez măcar odată sau de două ori pe săptămână.

 

bullet journal key

 

Alte chestii aparent banale

 

N-am mai făcut poze la partea cu Cheltuieli sau Facturi și nici la tabelul cu câini și pisici unde notez ce se întâmplă cu animăluțele mele pe luna Ianuarie. Acesta probabil pe viitor ori va dispare, ori se va micșora. Am și un tracker pentru Economii care momentan nu este completat.

 

Două pagini goale le-am lăsat pentru idei de postări de blog și imediat după am făcut un tabel în care să-mi notez ce mănânc în fiecare zi. Nici nu știți cât de util este! Mi-am dat seama abia când am început să completez în el și să văd mâncărurile acolo, negru pe alb. Așa am început să mănânc mai diferit. Nu tot timpul, dar măcar odată pe zi, un fruct, o legumă, ceva sănătos.

 

Ultimul de completat este tabelul cu orele de odihnă, care nu arată splendid pentru că am un program total dezorganizat și deloc sănătos. Dar sper să reușesc să mă corectez în lunile următoare (zic asta de aproape un an)

 

Cadou / Freebie

 

Fie că aveți o agendă sau un BUJO și poate nu v-a ieșit bine desenul cu luna Ianuarie, sau vă doriți ceva simpatic pentru jurnalul vostru, am făcut o ilustrație specială!

 

Îi puteți da download în trei variante, fie simplă, fără culoare, ca apoi să o colorați voi. Colorată cu scris Ianuarie pentru lună, sau January în caz că sunteți bilingvi. O puteți folosi fie că aveți sau nu o agendă, mai ales dacă vă place!
O puteți scoate la imprimantă pur și simplu, ca mai apoi să o dați copiilor voștri să o coloreze. M-ar bucura enorm! Click save-as, la fel si la celelalte!

 

 

bullet journal illustration for january free

 

 

Concluzii

 

Cam asta este toată organizarea mea pe luna Ianuarie. Nu vă faceți probleme, vin și cu un videoclip care să completeze postarea, în curând!

Pe lângă BUJO, mai am un jurnal, foarte special, pe care îl voi prezenta într-o postare separată. Așa că dacă sunteți amatoare de agende, jurnale sau plannere, stați pe aproape pentru că ne citim în curând! I PUP YOU!

 

Dacă ți-a plăcut postarea mea nu uita să dau LIKE paginii mele de facebook! Afli noutăți, participi la concursuri și putem interacționa mai des!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

2 Comments

 1. avatar
  Deaconu Daniela says:

  Eu una am agenda și îmi notez cam tot ce am de făcut de ani buni
  Uit foarte repede
  Îmi place ideea ta
  Pupici

  1. avatar

   Da, si eu fac asta. In special la partea cu mancatul, am observat ca e foarte importanta. Si mie imi place ideea! Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.