Follow:

Brâncuși Week cu un mic city – break la Târgu Jiu

 

Sâmbăta asta am făcut o excursie la Târgu Jiu, alături de o parte din bloggerii craioveni. Am mers din două motive:

 

Săptămâna aceasta, mai concret pe 19 februarie, s-au împlinit 139 de ani de la nașterea celebrului sculptor Constantin Brâncuși și am ales să fim părtași la eveniment.

 

Apoi a trebuit să o întâlnesc pe Daniela Bojincă, bloggerița din Târgu Jiu, care a venit în Craiova acum o săptămână și pe care nu apucasem să o văd atunci.

 

targu jiu

 

Ne-am trezit dis de dimineață și am luat trenul către micul oraș. Am prins o zi superbă cu soare, astfel încât toate pozele noastre au fost reușite. Le veți vedea aici pe cele mai reprezentative, chiar dacă în album am mai mult de o sută.

 

În scurta noastră vizită, am avut-o drept ghid și însoțitor de nădejde pe Daniela. A fost o gazdă primitoare și răbdătoare, dar mai ales simpatică. Nu poate să nu-ți placă! De aceea îi mulțumim mult!

 

 

 

Acum să vorbim puțin și despre Constantin Brâncuși. Eu am absolvit Liceul de Arte și Meserii Constantin Brâncuși din Craiova. Acolo există patru grinzi de lemn pe care sculptorul le-a donat școlii pe care a absolvit-o (a studiat în aceeași clădire între anii 1894 și 1898)

 

Despre ele aflăm că sunt un motiv repetat de sculptor, un simbol al stâlpului tradițional funerar din zona Olteniei. Acest model a condus spre realizarea faimoasei Coloane a infinitului, construită în 1937. Coloana este compusă din șaisprezece module. Dacă ne uităm atent, parcă ar reprezenta o mulțime de clepsidre, așezate una peste alta, într-un suiș către cer.

 

 

targu jiu

 

 

Ea a fost închinată soldaților români care au luptat în Primul Război Mondial, în luptele de pe malul Jiului. Tocmai de aceea, coloana infinitului se continuă cu strada Eroilor, stradă ce ne conduce către biserica din oraș, apoi către Parcul Central Târgu Jiu, unde se află celelalte monumente.

 

 

targu jiu

 

 

Poarta Sărutului are un simbolism la fel de funebru, nu are nici o legătură romantică la baza semnificației, cum ar crede cuplurile pupăcioase care vin să-și facă selfie acolo. Dar nu-i nimic rău în asta, iubirea face parte din viață. Așa că, stay strong,make love!

 

Poarta Sărutului semnifică sărutul dintre viață și moarte. Acea ultimă îmbrățișare înainte de a părăsi lumea celor vii.

 

targu jiu

 

Masa Tăcerii, puteți ghici, are legătură tot cu timpul. Sunt douăsprezece scaune în formă de clepsidră, așezate în jurul unei mese rotunde. Îmi place să cred că semnificația nu-i deloc legată de religie sau altă formulă tradițională, ci mai degrabă un motiv filosofic care evocă pierderea umană.

 

Plecând de la malul Jiului, unde și-au pierdut viața soldații, primul monument este Masa Tăcerii. Ea poate reprezenta un ultim popas, înainte de sărutul dintre viață și moarte. Ca apoi sufletul să fie mântuit prin biserică, în mod tradițional și să treacă simbolic, către infinit.

 

Aceasta este viziunea mea despre faimoasele monumente ale lui Constantin Brâncuși. Concluzia mea este una simplă: timpul este prețios! Tocmai de aceea trebuie profitat de fiecare moment trăit.

 

 

targu jiu

 

 

targu jiu

 

targu jiu

 

targu jiu

 

Comments

comments

Related:

Previous Post Next Post

22 Comments

 • Reply Dinnyes Kinga

  Frumos articol! Sunt sigura ca Brancusi ar fi onorat sa afle ca lumea ll aprecieaza inca si dupa 58 de ani de la moartea lui. Este admirabil faptul ca monumentele create de el si-au pastrat frumusetea si semnificatile chiar si cu trecerea timpului. Sunt asezate in locatii superbe. Poate ca nu este un lucru rau faptul ca nu toti cunosc semnificatiile fiecarui monument, ca doar sunt opere de arta. De ce sa nu aibe mai multe interpretari? 🙂

  Sper sa pot merge si eu cu tine si cu bloggerii data viitoare!

  Spor la cat mai multe poze superbe precum cele din postare ^^ <3 <3 <3

  22 februarie 2015 at 19:54
  • Reply Xaara Novack

   Ma bucur ca ti-a placut! Sper ca data viitoare sa poti veni si tu. A fost superb, poti afla mai multe intrand si pe blogul celorlalti. 😀
   Asa-i, uneori e bine sa nu te gandesti prea mult la simbolistica si sa savurezi clipa, pur si simplu. Cam asta am facut si noi, pe tot parcursul zilei. Dupa aceea, ne-am luat si timp de meditat.

   23 februarie 2015 at 0:14
   • Reply Dinnyes Kinga

    Exact la asta ma refeream 🙂 sa savurezi clipa atunci cand se iveste. Ca timp de meditat exista intotdeauna.

    Cu siguranta voi veni data viitoare! Au inceput sa-mi placa city-breakurile ^^ Putina adrenalina urbana nu strica niciodata!

    23 februarie 2015 at 0:18
 • Reply Damian Irimescu

  Mi-a plăcut extraordinar de mult, dar mai ales să descopăr această minunată poveste, întinsă în întreg orașul. Masa Tăcerii, ultima masă a soldaților înainte de a-și da viața pe front, Poarta Sărutului – ultimul moment de suflare, aceea sărutare dulce a morții și Coloana Infinitului – aceea scară simbolică către cer, poate chiar și scara văzută de Iacov în somnul său. Foarte frumos spus. Imediat vine și articolul meu!

  22 februarie 2015 at 20:40
  • Reply Xaara Novack

   A fost o experienta superba! Imi place ca ne leaga atatea amintiri si toate astea legate de lucuri importante. Imi place sa cred ca unele lucruri nu sunt deloc intamplatoare. Uite asa am aflat si eu simbolistica grinzilor din liceul meu. Plus ca am invatat in aceeasi cladire ca si sculptorul nostru.
   Abia astept si articolul tau, mai ales ca ai si filmat! 😀

   22 februarie 2015 at 20:45
 • Reply Veronica Svanström

  Frumoasa experienta, Flori! Mi-a parut rau ca nu am putut veni, dar sper ca data viitoare timpul sa fie mai generos cu mine. Ma bucur ca ati avut asa vreme frumoasa!
  Ai scris frumos, iar fotografiile sunt super, imi place prima deosebit de mult!

  22 februarie 2015 at 20:50
  • Reply Xaara Novack

   Chiar am avut noroc de vreme frumoasa. Ma bucur ca ti-a placut, abia astept sa vii si tu cand mai avem astfel de ocazii.

   23 februarie 2015 at 17:11
 • Reply Daniela Bojincă - Pishky

  A fost superb ieri! M-am bucurat tare mult că ați venit și că m-am putut distra alături de voi!

  22 februarie 2015 at 21:01
  • Reply Xaara Novack

   Te mai asteptam! Sper ca ti-au placut bookmark-urile de la mine <3

   22 februarie 2015 at 21:31
 • Reply Eduard Manea

  Și noi ca niste soldati istovitii de la atata ras din cauza lui Damian…

  22 februarie 2015 at 22:41
  • Reply Xaara Novack

   Sa nu uitam de Alina. Si cum radea…adica eu nu pot sa uit, pentru ca am plans. 😀

   22 februarie 2015 at 22:54
 • Reply Ralu ka

  Ai facut niste poze superbe, cel mai mult imi place cea cu banca, are ceva din infinitul coloanei lui Brancusi, diagonala cararii poate avea semnificatia unui drum proaspat inceput alaturi de prieteni.

  23 februarie 2015 at 11:35
  • Reply Xaara Novack

   Ma bucur asa mult ca iti place, m-am gandit la acelasi lucru 😛 Un drum alaturi de prieteni, un drum care merge mai departe.

   23 februarie 2015 at 12:49
 • Reply cristina

  Îmi pare rău că nu am putut și eu să vin. Mă bucur când văd pozele și citesc despre vizita voastră la Tg. jiu

  23 februarie 2015 at 11:47
  • Reply Xaara Novack

   Va asteptam data viitoare alaturi de noi, atunci! 😀

   23 februarie 2015 at 12:44
 • Reply Coman Mirela

  Acest ansamblu merita cat mai multe evenimente cu vizibilitate.

  23 februarie 2015 at 12:09
  • Reply Xaara Novack

   Asa-i. Ma bucur ca am avut ocazia sa revad acest loc frumos.

   23 februarie 2015 at 12:46
 • Reply Natural

  Frumoasa imaginea de inceput. Daca ai fotografiat vertical si ai intors-o la 90 de grade, are sens intrebarea referitoare la inspiratie divina.
  Daca ai fotografiat orizontal, asa cum apare, ma duce cu gandul la aspiratiile noastre umane spre divinitate.
  Oricum ar fi, a fost divin 🙂 Spor!

  23 februarie 2015 at 16:02
  • Reply Xaara Novack

   Multumesc, Daniel! Daca iti place, prin urmare cu siguranta a iesit bine. Mi-au placut mai mult pozele facute de tine. Ai ochi pentru figurile geometrice din natura si obiecte, in cazul asta monumente. Spor sa fie!

   23 februarie 2015 at 17:10
 • Reply Dan Pavel

  Wow! Imagini superbe. Imi e dor de plimbarile la Targu Jiu, sau de popasuri in drum spre Straja! Ma bucur de bucuria voastra ca ati fost in gasca frumoasa! La cat mai multe iesiri de genul!

  Felicitari!

  25 februarie 2015 at 0:55
  • Reply Xaara Novack

   Multumesc! Ma bucur ca iti plac cum au iesit pozele mele. Si eu vreau sa mai avem astfel de aventuri, unde sa mergem cu totii. Fie la Tg Jiu, fie la Straja, Valcea sau Bucuresti.

   25 februarie 2015 at 19:08
 • Reply I HEART CRAIOVA – de ce iubesc Craiova | Xaara Novack

  […] Sculptorul a donat instituției care l-a format, patru grinzi de lemn care au provenit din atelierul său din Paris. Le puteți admira trecând chiar prin fața porții Colegiului Tehnic de Arte și Meserii care-i poartă numele. Aflat pe strada care de asemenea, îi poartă numele. Am scris mai multe despre lucrul acesta, dar și alte informații despre sculpturile lui Brâncuși AICI. […]

  8 iulie 2017 at 19:46
 • Leave a Reply