Despre Craiova Guided Tours știam de ceva vreme de la Asociația Monumente Oltenia, pe care o urmăresc pe social media. Activează în domeniul cultural – turistic și ador postările lor cu clădirile de patrimoniu, culele și alte clădiri din zona Olteniei. Le urmăresc și postările informative cu evenimente importante din orașul nostru.

Pe scurt, Asociația Monumente Oltenia oferă craiovenilor și turiștilor din țară și străinătate șansa de a descoperi sau cunoaște mai bine monumentele, poveștile și istoria orașului Craiova prin tururile ghidate de Craiova Guided Tours. Ghizii locali autorizați organizează atât tururi pietonale ghidate, tururi extinse dar și tururi personalizate, în funcție de curiozitate sau interes.

Tururile sunt axate în pricipal pe zona centrală a orașului și includ explicații atât în română cât și în engleză. Sunt o oportunitate faină de a descoperi un oraș din perspectiva istorico – culturală!

Noi, membrii Asociației Bloggerilor Olteni am avut ocazia unui astfel de tur ghidat de către Craiova Guided Tours, la Casa Nicolae Romanescu sau Casa Universitarilor, așa cum este cunoscută astăzi.

 Craiova Guided Tours și o vizită culturală la Casa Nicolae Romanescu

Evident, nu îmi este străină Casa Universitarilor. Știam că aici veneau pe vremuri profii mei de facultate și sărbătoreau. Erau întâlniri de tot felul, așadar este o locație care atrage, aduce oameni și are un aer primitor. Abia acum am ajuns și eu în interiorul acestei clădiri pe lângă care am trecut de foarte multe ori când mergeam cu chestionarele la IRSOP. Pe vremea când chestionarele se făceau din ușă în ușă.

Pe dinafară recunosc, clădirea se pierde ușor din vedere datorită bisericii colorate care se află în vecinătate. Cu toate acestea este imposibil să nu remarci nuanța sa de roșu – rozaliu.  Astfel de clădiri sunt costisitoare, întreținerea lor nu este o treabă simplă. Iar după cum știm, meșteșugul acesta s-a cam rărit.

Alexandra-Daniela Ilie

Dana Ilie de la Craiova Guided Tours ne-a explicat de ce se numește Casa Universitarilor și nu s-a păstrat numele original. Ca om de marketing pot să remarc totuși că ar da mai bine numele vechi, decât comunismoșenia numelui actual.

Astfel că am să vă vorbesc despre Casa Nicolae Romanescu în speranța că poate vor reveni la numele ei bun.

Salonul Nicolae Romanescu

Casa Nicolae Romanescu

Dacă am scris mai demult pe blog despre Parcul Nicolae Romanescu, nu puteam să nu povestesc și despre această frumoasă casă. Am aflat că a aparținut Familiei Romanescu dinainte ca Nicolae Romanescu să devină posesorul averii familiei. Inițial era o casă modestă care avea însă mult teren.

Imediat ce tatăl lui Nicolae Romanescu este trimis în exil și tânărul Nicolae termină studiile la Paris și Liege, revine în țară și preia frâiele moșiei, drept noul cap al familiei. Un om dezvoltat multi – cultural, Nicolae Romanescu s-a implicat în domenii precum agricultura, administrația, educația și politica.

Ambițios și dornic să aducă în propriul oraș toate lucrurile bune pe care le trăise și văzuse în străinătate, Nicolae Romanescu se implică activ în politică, drumul cel mai ușor către schimbările la care visa. Devine consilier în administrația locală, apoi deputat și senator.

craiova guided tours casa universitarilor

Un vizionar și un om care a schimbat pentru totdeauna orașul Craiova, Nicolae Romanescu renovează casa părintească în anii 1890 – 1892 după planurile unui arhitec austriac. Pregătește casa înainte de căsătoria sa cu Lucia Fălcoianu, îmbracă pereții în mătase de Lyon, aduce artiști străini să picteze lambriurile și plafoanele, și tot atunci se construiesc și spledidele sobe care încălzesc încăperile casei.

craiova guided tours photos

Nu o să vă povestesc foarte mult, pentru că acest articol amplu cu toate detaliile, istoria și picanteriile vremii îl găsiți pe site-ul Asociației Monumente Oltenia. Este singurul loc în care veți afla despre Nicolae Romanescu informații istorice și culturale care să vă ajute la un potret mai clar al fostului primar al Craiovei.

monumente oltenia

Detalii ale Casei Nicolae Romanescu

Alături de Craiova Guided Tours am descoperit Casa Nicolae Romanescu în toată splendoarea ei, atât cât se poate în prezentul nostru modern.

bow-window craiova guided tours

Mi-a plăcut acel vitraliu din salonul de la etaj, lumina caldă care pătrunde în încăpere este captivantă și creează dependență. M-am așezat pe acel fotoliu care se afla în dreptul bovindoului și vă zic că aș fi rămas acolo cu o carte în mână și un pahar de vin bun.

sobe casa nicolae romanescu

Sobele, v-am zis deja, însă n-aveți cum să nu rămâneți impresionați de detaliile lor. Inclusiv cea cu scene renascentiste, adusă de la Viena.

Soba care a cucerit pe toată lumea a fost însă cea care are o zonă de șezut, ca un fel de tron – scaun. Aceea aș fi plecat cu ea acasă!

feronerie casa nicolae romanescu

Feroneria casei de asemenea abundă de detalii bogate în același stil renascentist. Nu ai cum să te plictisești vizitând saloanele casei și descoperind inclusiv ușile secrete, pe unde circulau probabil cei care se aflau în serviciul familiei în acele secole interesante.

Așa că vă recomand cu drag Craiova Guided Tours pentru a descoperi astfel de locații în orașul Craiova! Astfel de tururi ghidate mi se par excelente inclusiv pentru profesori și elevi, având șansa de a afla despre istoria și cultura urbei.

Nu uitați să-i urmăriți pe atât pe Instagram cât și pe Facebook pentru evenimente, noutăți și știri culturale.

Xaara Novack, Casa Universitarilor

Mâine ne citim și cu vinurile pe care le-am degustat la Casa Nicolae Romanescu.

PS: Va urma și vlog! Pupici!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.