Craiova în comunism cu poze alb – negru, un trecut trist dacă ar fi să mă întrebați pe mine. Nu este nimic nostalgic în traiul de pe atunci. Îmi place acest oraș, însă recunosc, este tipic comunist. Dacă te uiți, de-a lungul și de-a latul nimic nu-l face contemporan. Nu există zgârie nori, nu există influențe din arhitectura modernă și nimic care să-l scoată din anonimat. 
 

 
 
Privind panorama Craiovei vechi, din anii 80, îmi dau seama că multe s-au schimbat în prost. Craiova în comunism măcar avea acel aer aerisit, pe alocuri. Acum cartierele s-au dezvoltat haotic, multe case construite fără autorizație… Un talmeș – balmeș care rușinează regimul cu secera și ciocanul. 
 
Nu pot trece însă cu vederea cum s-au împărțit spațiile verzi din Brazda lui Novac și nu numai. Chipurile și-au găsit dintr-o dată proprietari să le revendice. Coincidență, tocmai când un anumit partid e la putere. 
 
Clădirile noi construite sunt ca o bâtă-n baltă. Dovadă că banii nu îți aduc bun gust. Niște profitori nu pot avea în cap menținerea unei arhitecturi și al unui echilibru peisagistic.  
Revenind la orașul nostru! Încă nu este încărcat de aceste ciupercuțe sufocante ce nu își au locul precum în alte orașe cosmopolite. Acolo totul se face gândit într-o manieră anume. Locuitorii noștri se mai străduiesc și ei cum pot… Mai nou vopsesc blocurile în culorile vântului turbat, de la verdele oului clocit până la rozul săltăreț. Mă face să cred că suntem niște citadini daltoniști, cu îngăduință…
 

 
 
Parcul Nicolae Romanescu era cunoscut drept Parcul Poporului. Am scris despre acest parc și în postarea de data trecută. Craiova în comunsim arăta ușor boemă, dar locația a rămas cât se poate de neschimbată. În alte țări grădinile zoo arată într-un mare fel. La noi…oribil. N-am cuvinte. Păcat de istoria acestui parc.
 

 
 
English Parc era înainte «Parcul din Craiova». Personal, îmi place și acum, și atunci. Este un loc frumos, în special pentru studenți și pensionari. Fiind în fața primăriei am să pun o poză și cu aceasta.
 
În cartea din care am fotografiile, Oltenia, clădirea era denumită ca fiind una «dintre vechile monumente arhitecturale ale Craiovei». Între noi fie vorba, și Colegiul Constantin Brâncuși, clădirea veche, păstrează cam același stil arhitectural.
 

 
 
Colegiul Popular Nicolae Bălcescu. Este încă popular, dar având în vedere sistemul educațional la ora actuală, mi-e teamă că elitele sunt altele. Are nevoie mare de o renovare exterioară, care se lasă așteptată de câteva decenii. Craiova în comunism, la fel ca alte orașe din țară, au avut noroc de infrastructură. După anii 1990 nu s-a construit nimic. S-a vândut în schimb. 
 

 
 
Universitatea din Craiova, pe atunci era Sediul Sfatului Popular din regiunea Oltenia.
 
 
 
 
 
 Strada Alexandru Ioan Cuza, pe vremea când piatra cubică era la modă. Mai sunt câteva străzi și la ora actuală care au rămas astfel, în ciuda asfaltării și reasfaltării altora în mod stupid. Amuzant ar fi ca la Primărie să apară drept asfaltate. Te așteptai? 

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.