Fata care a băut luna este o nuvelă fantasy scrisă de Kelly Barnhill. Eu am făcut rost de varianta în engleză, care oricum se citește foarte ușor. Este o carte minunată, atât pentru copii, adolescenți și adulți de-o potrivă. În special dacă vă place să explorați lumile fantastice, ale imaginarului.

Cartea a fost publicată în 2016, iar un an mai târziu câștigă un premiu foarte important din categoria Literatură pentru copii, medalia Newbery. Autoarea susține că această carte este inspirată din teme precum speranța și tristețea, dar și puterea de a găsi legăturile care să ne susțină. Legături de familie sau legăturile din comunitate. Având în vedere că adesea familia adoptivă este mai importantă decât cea naturală. Impactul grijii și a cultivării relației dintre oameni este de asemenea un subiect central al cărții. La fel cum este importanța adevărului și a comunicării.

Fata care a baut luna carte recomandari

Fata care a băut luna de Kelly Barnhill

Fata care a băut luna de Kelly Barnhill este o poveste care urmărește aventurile unei fete pe nume Luna. Ea ajunge în casa unei vrăjitoare datorită unei tradiții anuale. Protectoratul din orașul în care ea se naște, hotărăște că în fiecare an un nou născut este dus ca sacrificiu pentru vrăjitoarea care locuiește în pădure. Așadar Luna este despărțită de mama ei într-un mod crud și apoi lăsată sorții, în pădure.

Xan, vrăjitoarea care locuiește în coliba din pădure, este cea care salvează de fiecare dată acești copilași și le găsește familii iubitoare în alte sate mai primitoare. Până ajung la familiile adoptive, Xan îi hrănește pe acești copii cu praf de stele. Pe Luna însă, ajunge să o hrănească din greșeală cu lumina lunii, în loc de praful de stele. Iar fata capătă puteri magice, pe care cu greu ajunge să le înțeleagă și să le stăpânească. Xan pune o pecete pe puterile magice ale fetei, făcându-le latente până ce Luna va împlini 13 ani.

recomandari carti adolescenti

Calea adevărului se află în inima visătoare

Fata care a băut luna de Kelly Barnhill – Personajele principale

Personajele cu care ne încântă Kelluy Barnhill au farmecul lor. Chit că provin dintr-o lume fantastică, fiecare pare a fi special în felul său.

Xan, vrăjitoarea pe care Protectoratul o crede o ființă malevolentă, care ucide acei nou născuți și ține sub amenințare un întreg ținut, este de fapt o femeie cu capacități magice, blândă și cu valori bune. Ea o crește pe Luna cu blândețe și răbdare, împărțindu-și locuința și spațiul cu alte creaturi de care se îngrijește.

Glerk este un monstru al mlaștinii. Contrar firii lui care ar trebui să fie înspăimântătoare, Glerk este un poet talentat și un spirit liniștit. Împarte din înțelepciunea sa cu toți cei dispuși să-l asculte, dar în special cu Luna.

Fyrian este un mini – dragon. Prietenos și plin de energie, Fyrian se crede mai mare decât este el în realitate. Uneori însă, dacă vom crede suficient, acele credințe vor deveni realitate. Fyrian adoră să îi fie alături Lunei și o protejează de fiecare dată.

Antain este fostul ucenic al bătrânilor din Protectorat care devine deziluzionat de practicile sale crude și caută să salveze următorul copil sacrificat. El contestă practicile Prorectoratului, care i se par perimate și dorește să afle adevărul. Antain are susținerea soției lui, Ethyne. Curajul și determinarea ei joacă un rol semnificativ în lupta împotriva regimului tiranic al Protectoratului și în dezvăluirea adevărului despre sacrificiile de copii. Ethyne și Antain lucrează împreună pentru a aduce schimbare și speranță în comunitatea lor.

Sora Ignația este personajul negativ sau antagonist, care prosperă din durerea și frica cetățenilor Protectoratului. Ea este o figură puternică în cadrul regimului opresiv al Protectoratului. Își hrănește sufletul cu frica și deziluzia oamenilor din jur.

Kelly Barnhill, Fata care a baut luna

Tot ceea ce vezi se află într-un stadiu de schimbare.

Fata care a băut luna de Kelly Barnhill – puterea magică a iubirii

Mi-a plăcut această carte pentru că este un conglomerat plăcut de teme interesante. Strecurarea momentelor poetice, care te duc în diferite stări de spirit, a fost ca un moment de refresh mental. Povestea se conturează fluid, de-a lungul lecturii. Fiecare amănunt se leagă cu cel de dinainte. Totul capătă un sens frumos către final.

Ador faptul că a explorat tema intuiției. A chemării din interior și a ascultării acelui glas profund pe care-l avem cu toții și care vine din suflet. Adesea ni-l suprimăm din dorința de a fi pe plac altora, în loc să avem curajul să ieșim în față. Iar unele personaje din carte asta vor face. Cu riscul de a da greș sau de a-și pierde viața, merg pe drumul adevărului și a corectitudinii. Pentru că adevărul este iubire și blândețe.

Îmi place faptul că personajele nu renunța la visurile lor. Inclusiv Femeia nebună din Turn. Ea visează, are o conexiune specială și știe deja tot ce are de făcut. Evadează, luptă și reușește într-un final să obțină claritatea, dragostea după care tânjea și liniștea bine meritată. Mi-a amintit de Grădina Secretă de Frances Hodgson Burnett.

M-am bucurat enorm să citesc această carte. Copilul meu interior a savurat-o pagină cu pagină și chiar dacă sunteți adulți, o recomand și pentru voi!

Dacă ți-a plăcut această recenzie, dă-mi de știre sau lasă un comentariu:

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.