Două zile de dragoste, în timpul musonului de vară, într-un oraș de pe malurile Gangelui. O piesă de teatru șoptită de voci, povestită printre rânduri scurte, tipic autoarei.

Anne-Marie Stretter, înconjurată de bărbați care o venerează, urmărită într-una de priviri doritoare. Amantul, Michael Richardson, ce cu grijă îi șterge lacrimile, sudoarea. Îi veghează somnul…

Vocile vorbesc din nou despre căldură, vocile vorbesc despre dorința lor.

Soție de ambasador, cu origini venețiene,  Anna Maria Guardi… o altă femeie, aceeași femeie. Soție, amantă, femeie iubită.

Bărbatul în alb, viceconsulul Franței la Lahore o urmărește obsesiv. Nu știa că ea există, o iubește așa cum este ea, cuprinsă de dragoste pentru Michael Richardson. Cu toate astea, ei nu sunt posibili. Sunt aceiași.

Tânărul atașat îi este complice. Și amant.

O poveste de dragoste profundă, silențioasă și statornică precum apele Gangelui. În inima ei este loc doar pentru cel care își strigă dragostea în gura mare. Deși se oferă tuturor.

Ea este a cui o vrea.

El o dă cui o ia.

(…)

Da.

Creștină fără Dumnezeu.

Splendoare.

(…)

Dragoste.

O poveste scrisă dramatic, o alegere cât se poate de potrivită. Marguerite Duras cucerește prin stilul ei de a dezvălui totul printre rânduri, lăsând personajele învăluite în mister. Încă n-am găsit cartea care-mi place, Amantul, dar am reușit să colecționez alte două în afară de aceasta: Amanta engleză și Hiroshima, dragostea mea.

Știu că este o recenzie puțin ieșită din comun, cred că într-un fel cărțile influențează tot ceea ce vă scriu eu după ce le citesc. Este cazul și aici, India Song deși în principiu este o carte subțirică, povestea expusă ca o piesă de teatru scurtă, îți cere multă atenție și treptat, ajunge să te acapareze încât o reiei, ca nu cumva să-ți fi scăpat vreun detaliu.

Pe scurt? Niciodată desfrâul nu a sunat atât de melodios ca în India Song. Un lucru pe care doar Marguerite Duras poate să-l facă. 

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.