Profit că astăzi este 1 iunie, pe lângă acel La mulți ani dedicat copiilor și părinților, vă urez numai bine inclusiv celor care vă îngrijiți de copilul interior. Îl vindecați zilnic și îl alintați, așa cum poate nu au putut să o facă părinții voștri. Felicitări tuturor!

M-am gândit că ne-ar prinde tuturor bine puțin optimism și ceva care să ne readucă aminte de lucrurile prețioase din viață. De curiozitatea copilărească, de ușurința cu care trecem de probleme și de faptul că viața este așa cum o privim și cum o gândim. De aceea am revenit la o carte preferată, Grădina Secretă de Frances Hodgson Burnett.

Grădina Secretă de Frances Hodgson Burnett, o carte pentru copii și copilul interior

Grădina Secretă este o nuvelă clasică din literatura englezească, dedicată copiilor. Eu cred că este o carte potrivită inclusiv pentru adulți, subiectul sau ideile din carte fiind transcendentale. O să vă pun link către versiunea ei în engleză, o puteți asculta gratuit pe youtube. Mi se pare cartea perfectă inclusiv pentru copii care vor să-și îmbunătățească vocabularul în limba engleză, ascultând în același timp o poveste frumoasă.

grădina secretă carte rezumat

Grădina Secretă și personajul principal

Acțiunea se desfășoară la începutul secolului XX și o are ca protagonistă pe Mary Lennox, o fată orfană. Cu tot istoricul ei trist, Mary se naște într-o familie bogată de britanici. Aceștia locuiesc în Indiile Britanice, sunt colonialiști, pe scurt. Fata este un copil care s-a născut privilegiat și ar fi rămas la fel de favorizată și răsfățată, așa cum a fost în prima parte a copilăriei. Pe atunci servitorii indieni ai familiei îi îndeplineau orice capriciu.

Totul se schimbă odată cu apariția epidemiei de holeră în India. Părinții fetei mor, la fel și o parte din servitori. Cei rămași în viață fug din locație, lăsând-o în urmă pe copila răsfățată.

Mary se hrănește cu resturile rămase pe masă. De sete, bea inclusiv din vinul rămas și adoarme rapid. Este găsită câteva zile mai târziu de soldații britanici, care sunt surprinși să o găsească în viață.

Este trimisă în grija temporară la un om al bisericii, un cleric care o acceptă în casa lui provizoriu. Datorită personalității ei foarte pretențioase și răsfățate își atrage porecla de “Domnișoara Mary cea potrivnică” sau contrară. Nu știu cum au tradus în română, pentru că eu am ascultat cartea în engleză. Acolo porecla era “Mistress Mary, quite contrary”. Anyway…

Cum ajunge Mary la Grădina Secretă

Mary este trimisă curând în Anglia, unde urmeză să locuiască împreună cu unchiul ei, Archibald Craven. Este unchiul din partea tatălui ei, sora acestuia fiind soția lui Craven. Adică mătușa lui Mary.

Locuința lui Archibald Craven este una tipică proprietăților bogate, un conac imens numit Misselthwaite. Acesta este situat de la nord de Yorkshire, în zona unor ținuturi mlăștinoase – North York Moors.

Atunci când este adusă la conac de către administratora proprietății, Doamna Medlock, aceasta o informează pe Mary că mătușa ei, Lilias Craven a murit. Iar unchiul ei, Domnul Craven este un om posac și cocoșat.

Așa cum ați ghicit, Grădina Secretă se află la conacul Misselthwaite.

trandafir mov

Cum se adaptează Mary și cum descoperă Grădina Secretă

La început Mary se comportă în modul ei obișnuit, răsfățată și bosumflată. Nu ține cont de schimbarea statutului ei social, vorbind de o copilă, este de înțeles. Procesul de adaptare este lent și Mary trece cu bine peste trauma pierderii familiei.

Însă la început îi displace atmosfera de la conac. Nu se înțelege foarte bine nici cu servitorii. Totul i se pare anost și enervant. Îl vede ca pe un loc în care să fie izolată și tristă. Cel puțin acestea sunt gândurile ei la început.

Cu timpul, Mary se adaptează datorită răbdării și empatiei pe care menajera casei o arată față de ea. Martha Sowerby îi povestește despre frumusețea locurilor, despre cum era mătușa ei atunci când trăia și despre grădina pe care acesta o îngrijea cu pasiune. O grădină închisă, plină de trandafiri, copaci roditori și alte flori frumoase.

Lilias Craven moare în acea grădină închisă, datorită unui accident întâmplat cu zece ani în urmă. De atunci, devastat de pierderea soției mult iubite, Archibald închide grădina cu cheia și o îngroapă într-un loc cunoscut doar de el.

prihor pasăre

O nouă căutare

Cu o poveste atât de tristă în spate, Mary devine interesată în a găsi acea Grădină Secretă. Uită de capriciile ei și de mofturile obișnuite, dedicându-se acestui nou țel.

Martha Sowerby îi devine prietenă și treptat descoperă alți oameni interesanți ai moșiei, precum grădinarul, Ben Weatherstaff și amicul său:  prietenosul prihor, o pasăre migratoare de mărimea unei turturele.

Starea ei de spirit se îmbunătățește considerabil odată cu explorarea naturii și a grădinilor din zona conacului. Mary nu încetează din căutarea grădinii speciale, dar de asemenea este curioasă să afle de ce noaptea se aud plânsete pe holul conacului… Să fie o stafie?

Explorarea grădinilor aduce și momentul mult așteptat. Prietenosul prihor îi arată fetei o zonă în care solul pare a fi aranjat dinadins. Acolo, Mary găsește cheia către Grădina Secretă. Și tot acel prihor se așează aproape de poarta de intrare către grădină.

fluture și lavandă

Transformarea

Atunci când Mary ajunge în interiorul grădinii, găsește totul ofilit și neîngrijit. Încearcă să scoată buruienile, dar este copleșită de cât are de făcut. Cu toate astea simte că acel loc este special, astfel că o roagă pe Martha să-i găsească niște unelte de grădinărit. Martha îl pune pe fratele ei, Dicken să le aducă. Astfel, Mary îl cunoaște pe băiatul de 12 ani, cu care se împrietenește rapid.

Dicken este talentat în privința naturii și a animalelor. Are o energie blândă, care o schimbă inclusiv pe fată. Entuziasmată să afle cum poate îngriji plantele, Mary îi destăinuie lui Dicken despre Grădina Secretă.

Din fata izolată și tristă, Mary devine un copil activ care adoră să lucreze în grădină. Devine roșie în obraji și are un apetit mai sănătos.

Stafia conacului Misselthwaite

Cât despre plânsetele nocturne de pe holurile conacului, Mary își face curaj într-o noapte și se hotărăște să le afle proveniența. Este speriată să descopere că cel care plânge este un băiat pe nume Colin, care trăiește izolat în dormitorul său.

Colin îi este văr, adică este copilul unchiului ei, Archibald Craven. Băiatul suferă de o problemă misterioasă legată de coloana vertebrală, care îl împiedică să meargă. Este foarte slăbit și stă în pat tot timpul.

La fel ca și Mary, Colin este crescut răsfățat, mofturos și pretențios. Servitorii casei îi îndeplinesc fiecare cerință de teamă că acesta va face o criză de nervi. Crizele de nervi îi înrăutățesc starea și așa fragilă.

Mary îi devine prietenă bună, însă nu-l copleșește cu atenție și nici nu îl răsfață. Îl ajută să devină liniștit și înțelegător, împărtășind cu el povești despre natură, despre prietenul ei Dicken și despre mlaștina din apropriere. Ea ajunge până la urmă să-i destăinuie despre Grădina Secretă.

Colin este entuziasmat și curios. Dorește să vadă grădina cu ochii lui și să se plimbe prin ea. Știind cât de iubită era acea grădină de către mama lui. Pentru prima oară în mulți ani, Colin este pus în scaunul cu rotile și dus afară să se plimbe, în natură.

gradina secreta

Grădina Secretă devine locul unde au loc miracole

Grădina Secretă devine locul în care cei trei copii se întâlnesc, se joacă, citesc, povestesc și grădinăresc. În scurt timp însă, sunt descoperiți de grădinar. Ben Weatherstaff este surprins să-l vadă pe Colin afară. Din vorbele tuturor îngrijitorilor, acesta ar fi fost un copil cu un handicap irecuperabil.

Enervat de diagnosticul altora și de eticheta de “copil cu handicap”, Colin se ridică din scaun și face câțiva pași. Deși cade, toți sunt surprinși de faptul că este capabil. Foarte slăbit, dar capabil de a se recupera.

Colin și Mary încep să petreacă timp în grădină aproape zilnic. Plantele sunt îngrijite și admirate în transformarea lor, odată cu venirea sezonului cald. Uneori Dicken se alătură, aducând cu el animalele care îl urmau: iepuri, vulpi, păsări, inclusiv o căprioară.

Toți observă cum starea lui Colin se îmbunătățește, sănătatea lui nemaifiind șubredă sau lipsită de rezolvare. Colin decide să-și surprindă tatăl, încercând să reînvețe să meargă fără cârje sau ajutat de scaunul cu rotile.

panseluțe colorate

Revenirea lui Archibald Craven la conacului Misselthwaite

Archibald Craven, care se afla peste hotare și nu știa nimic despre starea fiului său, se simte nostaligic și ciudat de bine. Total opus stării pe care o simțise constant de după moartea soției și aflării veștii că are un copil bolnav, incurabil.

Schimbarea de stare pe care Archibald o resimte culminează cu un vis. În acel vis îi apare soția sa, care îl cheamă în interiorul grădinii mult iubite. În ziua următoare primește o scrisoare de la Doamna Soweby și profită de ocazie dar și de chemarea interioară, pentru a se întoarce înapoi acasă.

Visul îl face să simtă dorul de trecut, dar și o oarecare împăcare pe care nu o simțise până atunci. Ajuns la conacului Misselthwaite merge direct către zidurile grădinii și aude voci și chicoteli din interior. Găsește ușa de la grădină descuiată și este șocat să vadă grădina plină de trandafiri înfloriți, copaci și flori colorate. Dar și pe fiul său, Colin, în picioare, alături de Mary cu care tocmai alergase. Astfel, Archibald află toată povestea despre miracolul din Grădina Secretă.

Grădina Secretă de Frances Hodgson Burnett

Este o carte deosebită, despre puterea vindecătoare a naturii, despre cum gândurile ne pot influența viața și despre importanța acceptării prezentului cu recunoștință față de învățăturile trecutului. Este printre cărțile mele preferate și o recomand tuturor, adulți, copii, nu contează!

Încă odată La mulți ani!

Dacă ai găsit acest articol interesant sau ajutător, nu uita să mă urmărești pe pagina de Facebook cu un LIKE. Astfel afli mai multe despre cărți, dezvoltare personală și alte lucruri interesante. Mulțumesc!

Iar dacă vreți să ascultați povestea în engleză fără să mai deschideți alt link, o puteți face și direct aici:

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.