Go-ul este un joc de strategie inventat în China acum patru mii de ani. A fost introdus în Japonia în jurul anului opt sute. În decursul timpului, Go-ul a devenit joc naţional nipon.

Maestrul de Go

Proverb Go: Punctul tău vital este şi al adversarului.

Kawabata transpune în cuvinte un moment istoric etapizat, studiat îndeaproape, din ambele tabere. Alături de el, ne trezim cuprinşi de sentimente de duioşie amestecată cu tristeţe, atunci când ne este evocat Honinbō Shūsai meijin. Și sentimentul de înţelegere faţă de Ōtake 7- dan ca un mesager al tinerei generaţii. Lupta istorică, privită ca şi conflict între generaţii, pare mai degrabă o transformare, sau o trecere către o nouă eră a jocului.

Ambii adversari sunt portretizaţi în amănunt.  Meijinul în sobrietatea şi misterul cu care este încărcat, descoperit prin raritatea cuvintelor, dar chiar şi acelea pline de subînţelesuri. Iar Ōtake 7- dan, ca fiind sociabil, cel care menţine raportul dintre vechi şi nou, însă fără a renunţa la tradiţie sau etichetă.

Sunt descrişi în aşa fel încât să ne regăsim printre ei ca nişte privitori din umbră. Totuşi Kawabata, ne ţine la distanţă. Prin detalii corporale, cum ar fi sprânceana lungă a meijinului, sau pauzele pe care Ōtake 7- dan le face la o partidă, fiind un om afectiv şi surescitat, îi aflăm îndeaproape dar nu îndeajuns. Căci amândoi au parcă aceeaşi solemnitate a momentului, o înţelegere profundă a semnificaţiei jocului.

Apoi autorul nu ne lasă doar impresii despre cei doi, ci ne descoperă puţin din tainele Go-ului cât să ne dorim măcar să încercăm odată un astfel de joc. Cuvintele lui sunt elogioase despre piesele de Go, pe tot parcursul cărţii trezindu-ne interesul.

„Când sunt aşezate pe goban, sunetul lor parcă umplu universul.”

Cartea este din colecția Raftul Denisei, editura Humanitas. Lectură plăcută!

Îți place să citești? Maestrul de Go nu este singura carte a cărei recenzie o vei găsi pe blog. Răsfoiește rubrica cu recenzii de carte, de pe blog!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.