Cărți motivaționale: Seth Godin – Sparge tiparele

Seth Godin Sparge tiparele

 

Seth Godin este un autor care se citește ușor. Stilul său motivațional poate părea ușor ironic sau brusc, doar dacă cititorul nu este pregătit să descopere cartea.  Fie nu are acea stare interioară necesară pentru a ajunge la cel de-al șaptelea imperativ.  Ori îi lipsesc pasiunea și curajul de a porni la drum.

 

Exemplele aduse pentru a-și întări argumentele sunt scurte, simple. Am ajuns să fac însemnări cu markerul pe tot parcursul ei, pentru că ideile îmi par ideale pentru citate motivaționale.

 

Viața este ca o cutie cu sonerie. Apasă pe butoane!

 

Mi se întâmplă să fiu copleșită atât de mult ceea ce se întâmplă în jurul meu încât să uit de mine. De ceea ce sunt pe interior. Copilul din mine a supraviețuit. Se răzvrătește foarte des, în ciuda societății care se străduiește din toate părțile să-l pună la zid. Să reducă acea parte rebelă la frică și tăcere.

 

Forța motrice este esențială.

 

Nu este suficient să avem idei, să ne inspirăm de ici sau de acolo. Atâta timp cât ele rămân undeva în eter, suntem în același loc ca înainte. N-am avansat.

 

Mi-a plăcut foarte mult o idee legată de renunțarea la control în favoarea obiectelor sau a companiilor din jurul nostru. Venind dintr-o zonă în care brandurile acaparează foarte mult și Influencerii își fac simțită prezența, mereu într-o conexiune comercială, simt nevoia de ceva diferit. Poate fi doar o idee de-a mea. Una greșită desigur. Nu dețin adevărul absolut, dar pentru mine a devenit agasant. Îmi plac oamenii simpli, care au greutate în viața reală. Pe ei aș vrea să-i văd la înaintare. Sunt sătulă de aparențe.

 

Seth Godin Sparge tiparele

 

„Majoritatea scenariștilor preferă ca filmul lor să fie produs de o casă mare de producție, și nu de un regizor independent”. Majoritatea editurilor au refuzat autori mari, pe care probabil acum îi regretă. J.K Rowling e un exemplu bun în acest sens. Brandurile au gâtul cât girafa după Influenceri și aruncă cătrei ei cu produse, însă nici unul dintre ei nu are o listă cu consumatori fideli care să fie conectați prin social media, care poate ar fi mai valoroși decât o vedetă, un youtuber.

 

Riscul presupune să câștigi și să pierzi.

 

Dacă te blochezi gândindu-te că vei eșua, atunci sigur faci o asociere între risc și eșec.

M-a amuzat mult partea cu „creierul reptilian” și cum ne sabotam șansele la succes, ezitând, temându-ne de ceea ce poate însemna acțiunea. Oricare ar fi ea. Aceea spontană care ne vine pe moment dar brusc ne răzgândim. Atunci când ștergem fraza aia pentru că ar putea răni sau ar putea suna ciudat. Cu toate astea, o gândim din plin și o simțim din plin.

 

Lucrurile remarcabile necesită inițiativă.

 

Supunerea oferă certitudine. Dar și mediocritate, împotmolire. Lipsa imaginației, inovației și a dezvoltării. Ce fel de angajați preferă majoritatea companiilor? Nici nu trebuie să stăm pe gânduri pentru a răspunde. Cine se diferențiază, crește.

 

Godin spune că „persoana creativă este mulțumită numai după ce descoperă cum funcționează un lucru. Inițiatorul nu se oprește până nu face singur acel lucru”. Prin urmare, nu este suficient să cunoști ceva, să ai o idee sau să descoperi un lucru bun, până ce nu îl pui în practică sau nu-l începi.

 

Respinge tirania alegerii. Fii tu cel care alege.

 

Greu de aplicat atunci când există concurență și ești din ce în ce mai invizibil. Să fii ales este presupune așteptare, încordare chiar dezamăgire. Pentru cei care au nevoie de validare din exterior, nu există o altă varianta decât să fie aleși. Noi restul suntem niște răzvrătiți.

 

Ce să faci cu ideile bune?

Partea cu caietul plin de idei bune rezonează la maxim cu mine. Am vreo patru agende în care îmi notez ideile, sumarul pentru postări pe blog. Pe unele într-adevăr le las neîncepute, altele se materializează văzând cu ochii.

Ba chiar mi s-a întâmplat să revin la idei și să dezvolt altele noi prin prisma celor vechi.

 

Seth Godin Sparge tiparele

 

Nu este o carte care să te pună pe gânduri, ci este o carte care să te pună la treabă. Îți schimbă puțin perspectiva și te face să te întrebi ce ai putea să aduci valoros la masă, în afară de ceea ce ai reușit să aduci până acum. Cu ce te diferențiezi și cum ai reuși să spargi tiparele?!

 

Merită citită! Mai ales că este o carte „de buzunar” care se lecturează ușor. Într-o zi, maxim două o veți devora.

Comments

comments

Xaara Novack

Marketing Specialist si partener certificat Google, pasionata de acuarela, colaje si videoblogging.

Related Posts

2 Discussion to this post

  1. Popa Oana-Gabriela spune:

    Nu am citit cartea, mulțumim pentru recomandare! ❤

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Latest Stories

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.