Pimp my blog sau idei despre cum să îți îmbunătățești blogul. V-am promis că voi scrie despre cum să vă îmbunătățiți blogul (în caz că aveți unul) sau cum să învățați despre ce înseamnă blogging, în caz că este un subiect care vă interesează pe viitor.
 
Pentru început mă voi lega de caracteristicile generale: aspectul, tipul de blog și apoi widget-urile folositoare. Apoi intru în detalii legate de limbajul html sau css. Cu ajutorul acestora vă puteți îmbunătăți conținutul. Depinde și de platformă desigur. Actualmente avem module care să simplifice totul, pentru ca noi să ne concentrăm mai ușor pe conținut. 
 

·         Dacă aveți blog sau dacă vreți să vă faceți unul, ar fi bine ca înainte să vă formați o idee de ansamblu legat de aspect.

 
Fie că vă inspirați de pe alte bloguri sau găsiți template-ul perfect, contează mult să știți ce doriți să faceți cu acel blog. Ce așteptări aveți. Blogul devine un fel de extensie a voastră în lumea virtuală. Este o expunere a ceea ce sunteți, prin urmare trebuie să fiți atenți să exprime acest lucru.
 
Contează ce fel de blog aveți sau veți avea: unul de nișă (beauty, fashion, IT, media, etc) sau blog personal (care este mai versatil, stil diary, schimb de experiențe)
 

·         Alegeți culorile predominante, maxim două-trei în funcție de preferințe.

 
Dacă aveți dificultăți în a alege puteți da o fugă pe Pantone.com. Despre culori, acolo aflați noile tendințe. De exemplu pentru fashion bloggeri, culoarea anului 2014 este mov (sau violet dacă suntem mai pretențioși). Prin urmare puteți crea un template folosindu-vă de tendințele în curs.
 
În funcție de culorile alese, adăugați umbre și tente de culoare. Însă să nu fie prea departe ca nuanță față de culoarea principală sau să aibă o combinație cu sens. Culori complementare, culori calde, culori compuse, etc. 
 
Este indicat să nu faceți o supă cromatică. Textul de o culoare, titlul de alta, fundalul alta culoare, la fel și marginile… Cu cât blogul este mai curat și simplu, va fi și pentru voi mai ușor să fiți atenți la restul detaliilor.
 
Nu recomand fundalul negru pentru blog. Am comis și eu nebunia asta la început când m-am apucat de blogging. Treptat, mi-am dat seama că n-am procedat bine. Sigur, depinde de business. Dacă ai un site de pompe funebre, de exemplu, negrul este în regulă.
 
Norocul meu este că am un blog de nișă și albul predomină. Părerea mea este că fundalul negru obosește ochii, iar atenția este de scurtă durată. Pimp my blog înseamnă experiența mea subiectivă și ce am învățat eu. Nimic nu este bătut în cuie. Luați din acest articol ce credeți că vi se potrivește. 
 

·      Font-urile.

 
Ca și culorile, să nu fie mai mult de trei. Spre exemplu, putem avea un font pentru postare și alt tip de font pentru bara din dreapta/ stânga unde se regăsesc diferite recomandări, arhiva sau postările populare.
 
Câte un font pentru postare, titlu, bară sau link-uri face deja totul prea încărcat și nu ajută cu nimic. Nici măcar la aspect.
 
De ce insist atât să nu vă încărcați blogul când vine vorba de aspect?
 
Putem aplica reciproca aceasta la noi, oamenii. Cum ar arăta cineva îmbrăcat cu o haină verde, un tricou alb, pantaloni portocalii, pantofi albaștri și cu o pălărie violetă pe cap? Haios, ar capta atenția desigur…Dar nu ați vrea să fiți prea mult timp prin preajma unui om care ține dinadins să iasă în evidență, așa-i? Pimp my blog la extrem, nu? 
 
Și dacă acceptăm exteriorul ca fiind foarte colorat atunci ne punem întrebarea cum arată interiorul. Vom reține noi pe acel om ca fiind bun motivator? De exemplu sau ne vom aminti de el întotdeauna ca tipul cu haine colorare?
 
Prin urmare aspectul contează. Dar nu trebuie să distragă atenția prea mult de la conținut. Conținutul este baza blogului (cea care n-are legătură cu limbajul tehnic desigur). Aspectul poate fi schimbat oricând, baza este ceea ce scrieți, ce anume exprimați. Ea trebuie expusă, mai mult decât orice, pentru că este lumea voastră. Aceasta este de fapt esența blogului.
 

·     Aveți grijă cu lucrurile inutile la linkbar și sidebar.

 
Trebuie să fiți conștienți de fiecare widget și fiecare aplicație. Ele sunt acolo să ajute un vizitator al blogului să navigheze mai ușor și să găsească postările care-l interesează.  
 
Să nu vă lipsească arhiva, postările populare sau related posts. Spre exemplu este inutil cel cu noile postări pentru că ele oricum sunt evidente dacă aveți arhiva. Nu este nevoie să încărcați prea mult acel sidebar. Ele pot fi ceva nou doar pentru cei care au ajuns pe blogul vostru dintr-un motor de căutare și atunci cred că s-ar preta mai bine related posts.
 

·         Atenție când recomandați alte bloguri.

 
Partea negativă a acestei opțiuni este că poate atrage atenția vizitatorilor spre un alt conținut. Este recomandat ca pagina să se deschidă într-un link nou, pentru ca cititorul să rămână pe blog.  Cei interesați de blogul vostru vor intra și vor vedea ce alte bloguri urmăriți.
 

·         Butoanele de social media nu trebuie să vă lipsească.

 
Ar fi bine să fiți activ și la curent cu toate rețelele de socializare pentru a vă atrage cât mai mulți cititori. Pimp my blog înseamnă să gândim și dincolo de aspect. 
 

·         Link exchange sau bannerele pot fi puse și la sidebar dar de preferat ar fi în josul paginii, la footnote.

 
Se poate crea o pagină nouă cu link către ele, tocmai pentru a nu distrage atenția de la conținut.
 
Toate lucrurile acestea le-am învățat treptat și am tras linie și am încercat să ordonez puțin. În funcție de blogul pe care îl aveți, de cititori și de influențele legate de acest capitol, cred că se poate face o treabă bună legată de aspect.
 
În următoarea postare de tip Pimp my blog am să scriu despre widget-uri și care sunt cele mai folositoare. Voi aborda și HTML și cum să aducem schimbări blogului cu ajutorul acestui limbaj. Adesea unele widget-uri funcționează în combinație cu diferite modificări făcute în CSS sau HTML.
 
Cred că voi face o rubrică special dedicată. 
 
 
Până atunci, să aveți un sfârșit de săptămână frumos! Pupici!Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.