Mi s-a întâmplat de foarte multe ori să vreau să scriu pe blog și să rămân în pană de idei. Să nu mă ajute pozele pe care le-am făcut recent, să nu îmi placă un lucru și să mă răzgândesc în privința sa. Se rupe firul ideilor și începe o perioadă de stagnare. Inclusiv de frustrare.

Și sigur nu sunt singura bloggeriță care suferă de „blogger’s block” din când în când. Astfel că am adunat o mică listă de chestii pe care le fac atunci când fie rămân în pană de idei, fie mă demoralizez și nu mai am chef să scriu.

Sunt ideale pentru a porni la loc „motorașul” și a începe să așterni idei, fie în document word sau pe hârtie! Contează să începem de undeva.

Eu mai întâi le scriu pe hârtie, dar acesta este stilul meu. Important este să vă cunoașteți bine și să descoperiți ce funcționează pentru voi.

Primul lucru pe care-l fac atunci când sunt în dificultate, nu îmi găsesc ideile sau cheful, este să îmi găsesc stimuli vizuali. Poze, wallpapers,să mă uit la cum se îmbracă sau se machiază alte bloggerițe sau vloggerițe.

Să stau pe Pinterest sau alt site asemănător și să-mi fac albume cu ce mă gâdila la inimioară din punct de vedere estetic. Este distractiv, o metodă bună de a găsi subiecte la care poate nu ne-am gândit înainte.

Socializarea! Mă refer la cea offline. Să merg undeva, la un eveniment, la o ieșire cu prietenii sau la o plimbare prin parc cu familia. Uneori cei din jur pot deveni o sursă de inspirație! Nu subestimați niciodată puterea socializării. Astfel ieși din carapace, mai scoți două-trei vorbe, mai descoperi subiecte interesante de discuție. Posibilitățile sunt multiple.

Shoppingul, online sau offline. Acolo văd care sunt trendurile actuale, ce se poartă, ce culori sunt în tendințe, ce îmi place mie personal sau nu. Și din site în site, poate vin și câteva idei. Nu se știe niciodată…

Experiențele personale. Adesea contează cel mai mult, pentru că veniți cu bagajul vostru de idei autentice, reale, în care poate ceilalți se vor regăsi. Însă păstrați echidistanța. Ceea ce funcționează pentru voi, nu înseamnă că este și universal valabil.

Ceilalți oameni. Aici nu vorbim de socializare ci de personalități sau persoane importante, influenceri pe care îi urmăriți voi pe facebook, twitter, instagram, etc. Fie că sunt faimoși în lume sau nu, vă pot oferi subiecte sau idei despre care să scrieți, mai ales dacă sunt subiecte cu care rezonați la nivel personal.

Arta. Cărțile sunt o sursă inepuizabilă, de aceea mă străduiesc să fac recenzii de cărți cât pot de des. Măcar odată pe lună să am o carte pe care să o prezint și pe care să o savurez. Enciclopediile sunt de asemenea sursă de inspirație sau albumele de artă. Albumele despre fotografie, modă și alte subiecte legate de nișa blogului vostru. Iar dacă este unul generalist, cu atât mai bine!

Natura. Evadarea în natură, plimbările prin parc, sau cum am făcut eu în vlogul din octombrie, am mers prin Grădina Botanică din Craiova pentru relaxare. Nu m-am aranjat special, o să vedeți că port haine casual, fără alte preocupări. Ideea a fost să savurez acea zi, să mă bucur de culorile tomnatice și să mă plimb. Până și exercițiul fizic ne ajută!

Și aici este încă o idee. Aceea de a vă apuca de sport, exerciții fizice. Fie că mergeți undeva la sală, alergați prin parc sau pur și simplu mergeți la plimbare, ideea de mișcare a corpului va fi benefică și pentru minte. Nu degeaba zicala Mens sana in corpore sano.

Pauză și răsfăț. Dacă ideile stagnează și simțiți că vă trebuie neapărat o pauză atunci este ideal să vă răsfățați într-un fel. Măștile de față sau de păr, o baie caldă în care să puneți spumant și să aprindeți lumânări, un film sau serial care vă place. Enumăr așa, din capul meu, dar voi știți cel mai bine cum vă place să vă relaxați. Ar fi bine să vă acordați atenția cuvenită din când în când. Sunt sigură că meritați asta.

Curățenie și disciplină. Aici mă regăsesc din plin. Am momente în care dacă este haos la mine pe birou, clar în ziua aceea fac ioc. Așa că îmi dedic măcar 15-20 de minute să dichisesc în jur, să aranjez totul pe placul meu pentru a-mi putea desfășura viața. Clear space, clear mind!

Dacă tot am menționat filme sau seriale, vă puteți uita la un film sau un serial care tratează un subiect potrivit cu blogul vostru. Apoi îi puteți face o recenzie. Puteți face o listă cu aceste filme și le puteți recomanda. Nu trebuie neapărat să le priviți pe toate.

Cercetează și citește despre subiecte legate de blogul tău. Sau subiectele pe care vrei să le tratezi pe blog. Postările care au muncă de cercetare în spatele lor mi se par cele mai interesante. Mereu vor fi apreciate, pentru că informația este cumva echilibrată și poți găsi idei care să fie potrivite în viața de zi cu zi.

Vechile postări! Atunci când am început să scriu pe blog, îmi aduc aminte că scriam despre orice. Aveam postări despre animăluțele mele, despre mâncare, cu poezii sau proză scrisă recent (pe atunci). Și nu toate aveau sens și nu toate aveau ce căuta acolo. Însă unele dintre ele pot fi evaluate și rescrise. Așa că în pană de idei, ar fi bine să revizuiți ce a fost în trecut. Este folositor și sigur avem ce învăța pentru prezent și viitor!

Statisticile blogului. Ele spun atât de multe, despre căutările pe blogul nostru, despre paginile cel mai des vizitate, despre recomandări! De acolo vă puteți lua subiecte pe care să le tratați, sau de care să legați alte idei, pe care să le dezvoltați pe parcurs. Puteți face chiar un topic pe blog, cu postări care să aibă la bază un subiect care ați văzut că este foarte popular în statistici.

Acestea sunt metodele de care mă folosesc și eu atunci când am pauze în ale scrisului pe blog. Nu tot timpul inspirația se coboară așa, ca un luceafăr blând, ci trebuie să o înghiontim chiar noi cu bățul. Să tragem de ea până ce ne regăsim iar cheful de scris.

Sper să fie cu folos ideile mele! Data viitoare ne citim despre o nouă degustare de vin sau poate despre MusicPad-ul de la Vonino. Vă las în suspans! Pupici!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

2 Comments

  1. avatar

    Vai, cate idei!!!! Important e sa iesim putin din rutina, sa cautam inspiratie in ceea ce ne inconjoara, in lucruri marunte si in cele care ne fac placere! 🙂
    Te pup!

    1. avatar

      Da, exact asta este esentialul 😀 Te pup si eu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.