În articolul precedent v-am povestit, cum am știut eu mai bine, despre aventura noastră prin #HunedoaraNeștiută. Am vizitat locuri superbe, am fost înconjurați de munți, dealuri, păduri și oameni harnici, care sfințesc locul.

Despre oameni harnici și frumoși o să vorbim în articolul acesta, pentru că discutăm despre mâncăruri tradiționale și gastronomie turistică.

brândușe Hunedoara

Cutin face parte din cele 9 sate care aparțin de comuna Pestișu Mic. Este un sat mirific, înconjurat de dealuri, cu drumuri mici și înguste, tipice zonei. Nu a fost curte în care să nu văd pomi fructiferi sau nuci, gata de rod. Am prins o vreme de toamnă frumoasă, însorită și ne-am bucurat să admirăm natura din zonă. La marginea comunei există inclusiv o livadă, pe lângă pomii din livadă, erau covoare de brândușe mov peste tot. Este greu să descrii frumusețea acestor locuri în cuvinte. Merită vizita și gustatul de bucate tradiționale! 

sat cutin punct gastronomic local

Punct gastronomic Cutin – prin #HD partea culinară

În Cutin am fost primiți cu drag de familia Mircea. Dânșii au deschis acest punct gastronomic Cutin, un loc în care bucătăria tradițională se îmbină cu identitatea locală, istoria și cultura. Plus naturalețea locului, a oamenilor.

Imediat cum am intrat pe poarta gospodăriei și la Punct gastronomic Cutin, familia Mircea, cu mic cu mare, ne-au întâmpinat în straie tradiționale. Colegele mele bloggerițe au fost foarte entuziasmate și au dorit să vadă cât mai multe materiale și elemente cu portul tradițional local. Am împrumutat pozele de la Raluca, link pe ele pentru a citi și articolele ei!

port tradițional românesc
ținutul pădurenilor

De îndată ce s-au calmat spiritele și entuziasmul a revenit la normal, am băut câte un păhărel de palincă bună, de prune. Din aceea domoală, care să-ți deschidă apetitul. Mâncarea la ceaun era aproape gata și la fel și plăcintele pădurănești, foarte faimoase în zonă. Ni s-a arătat puțin din modul în care se prepară, demonstrativ. Mi-a plăcut ideea, nu gătesc, dar îmi place să aflu detalii culinare specifice zonei pe care o vizitez. Mi se pare că întregește experiența turistică.

Punct gastronomic Cutin, tocană la ceaun

Punct gastronomic Cutin – meniul pădurenesc

De îndată ce ne-am așezat la masă, am început să fim răfățați. Am fost serviți cu cafea, cu bere și suc. Între timp a apărut felul principal: tocană la ceaun

Gustul de legume crescute în grădină și carnea fragedă coaptă la ceaun sunt o combinație absolut delicioasă! A fost o mâncare sățioasă, pe care am completat-o cu pâine de casă. Am primit inclusiv mămăligă, pentru doritori. Am gustat și eu, cu puțină brânză grasă, perfectă.

castraveți de Cutin

Bonus: am avut castraveciori la borcan. Un deliciu! Au mers ca unși împreună cu tocana.

Apoi a venit desertul, tradiționalele plăcinte pădurenești. Care au fost fie cu brânză, simple, fie cu brânză și mărar. La fel, am avut de ales în funcție de preferințe. Am gustat câte puțin din fiecare, dar chiar și așa, deja făcusem plinul. Eram giftuiți.

plăcinte pădurenești

Pâinea de casă a fost sățioasă, la fel și tocana la ceaun. Tocana am dat-o gata rapid, doar ne plimbasem puțin pe la Peștera Uscată înainte și văzusem inclusiv Valea Mierii. Imediat după masa copioasă, m-a luat somnul.

Numai bine însă, căci compatrioții mei și tovarășii de călătorie, au avut ideea briliantă de a ne întoarce înapoi pe jos. Adică să mergem prin pădure cu toții. Evident că am fost de acord. Deși mă simțeam ca un curcan umplut, înainte de tăiere.

Dar n-aveam cum să rezist.

drumul spre Cutin Hunedoara

Punct gastronomic Cutin – frumusețea locurilor

Satul Cutin este la marginea pădurii. I-am zis Dumbrava minunată, atunci când m-a sunat bunicul și m-a întrebat unde sunt. Chiar este o pădure minunată și zona de dealuri care înconjoară satul este de pozat sau pictat. Ar fi una din zonele în care aș lua șevaletul cu mine să pictez. Să petreci un week-end liniștit sau o săptămână în zona Peștișu Mic este chiar de vis!

Peștișu Mic

În grup a fost la fel de interesant. Gazdele ne-au avertizat să fim atenți la câini sau la alte lighioane ale pădurii. Dar am fost prevăzători și am prins o zi foarte liniștită în zonă.

Dumbrava minunată există la Hunedoara

Pe drum ne-am oprit să pozăm, să admirăm peisajul și să ne regrupăm în funcție de cum oboseam. Am stat de vorbă, ne-am distrat și am rămas cu amintiri frumoase.

 Punct gastronomic – momente preferate

Au fost și câteva lucruri care mi-au plăcut la Punct gastronomic Cutin. Locul și spațiul din curte, care îți oferă libertate de mișcare, dar și ocazia de a te relaxa. Eu m-am așezat jos, pe iarbă și am profitat de soarele cald al toamnei.

punct gastronomic local Cutin

Grădina familiei Mircea te încântă cu florile sale, pe lângă faptul că legumele lor sunt bio și absolut delicioase! Este ceva unic în a te bucura de aerul curat de țară și mâncarea tradițională. Sunt o combinație sănătoasă și gustoasă. De care să îți aduci aminte cu bucurie și poftă, totodată.

Am avut inclusiv un moment melodic, pentru că fiul cel mare ne-a încântat cu un recital la saxofon, evident pe ritmuri tradiționale. O să fie gata și vlogul săptămâna aceasta, dar pregătesc și câteva secvențe pentru Instagram. Atunci am să-l link-uiesc aici frumușel.

Până atunci sper că v-am oferit sufieciente motive pentru a vizita Ținutul pădurenilor și Peștișu Mic în Hunedoara. Eu abia aștept să revin!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.