Degustare de vin cu Domeniile Sâmburești am mai avut și parcă au așa, un farmec. Pentru că de fiecare dată, este o ocazie frumoasă sau interesantă. Care se lasă cu amintiri.

Data trecută i-am avut pe cei de la Domeniile Sâmburești în Pădure la Coveanu.

De data aceasta, am mers la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din Craiova. O locație mică, însă primitoare și plăcută. A fost până la urmă un schimb cultural, pentru că am avut ocazia să degustăm brânzeturi poloneze alături de vinuri românești excelente.

Iar cei de la AQUA Carpatica ne-au ajutat la capitolul hidratare pe tot parcursul evenimentului. Mai ales pentru o pauză răcoritoare între vinuri sau pentru a spăla gustul vinului și a-ți pregăti papilele gustative pentru următorul.

Iată care au fost combinațiile la această degustare:

1. Sauvignon Blanc + Podlaski

2. Chardonnay + Kurpiowski

3. Feteasca Neagra + Golka

4. Cabernet Sauvignon + Polish Bleu

Am zis să le pun aici, tocmai pentru a vă da puțină inspirație la nevoie. Eu voi vorbi despre favoritele mele, dar voi menționa și ce mi-a plăcut sau ce mi-a atras atenția.

Sâmburești vinuri

Domeniile Sâmburești

Cei de la Sâmburești au vinuri complete și spun asta referindu-mă la gusturi. Au o varietate largă pentru absolut toate gusturile. Cele pe care le-am degustat noi sunt din categoria de mijloc. Adică se găsesc ușor în magazine, nu este nevoie să depui mult efort.

Lenuța Neagoe ne-a povestit frumos despre locația cramei, în Olt. Despre istoria Domeniilor Sâmburești, readuse la viață de oenologul Auguste Joseph Ville în 1906, după ce podgoriile fuseseră distruse de filoxeră.

Tot așa am aflat că Stalin iubea foarte mult Cabernet Sauvignon de la Sâmburești.

Mno, vinul este vin.

Brânzeturile poloneze

Menționez ce mi-a atras atenția cu toate că au fost absolut delicioase toate!

Brânza Podlaski este una moale, sensibilă. Are un miros dulceag și foarte puțin acrișor. A mers perfect cu aciditatea mică a vinului. Se pare că este o brânză des aleasă de polonezi, în special pentru micul dejun.

Despre brânzeturi am aflat că ele miros diferit, în funcție de cum sunt produse: a smântână, a zer, a unt sau chiar a iarbă proaspătă.

De asemenea, brânzeturile se taie cu o jumătate de oră înainte de servirea lor la masă. Tocmai pentru ca ele să ajungă la temperatura camerei și să-și dezvolte mirosurile.

Colegul nostru, Daniel Botea, ne povestește întotdeauna lucruri noi despre brânzeturi. Și căruia îi mulțumesc și pentru o parte din poze pentru că eu am fost prea obosită să car DSLR-ul cu mine.

Vinul preferat

Combinația cu numărul 3 a fost cea mai populară și recunosc, m-a cucerit și pe mine. Vinul este de asemenea popular, Fetească Neagră. Este un brand de țară și se regăsește în aproape toate podgoriile.

Este un vin accesibil și foarte plăcut la gust. Are o aromă intensă de prună uscată și un aspect închis, vișiniu catifelat.

Strugurii de la Fetească Neagră au coaja subțire. Vinul este baricat, iar acest lucru intensifică aroma de prună uscată ușor afumată.

Cu această ocazie am aflat că în Polonia de Crăciun este o tradiție să se facă o supă de fructe uscate.

degustare de vin Domeniile Sâmburești

Brânza preferată

Pe toți, fără echivoc, ne-a cucerit Golka. O brânză afumantă în matrițe de lemn, tocmai pentru a avea o formă deosebită. La fel ca și gustul ei, de altfel.

Este o brânză tradițională de munte, făcută din lapte de vacă. Gustul ei ușor sărat și intens afumat te cucerește de la prima îmbucătură. Mi se pare un tip de brânză care merge excelent cu fructe uscate și vin roșu, la fel cum este cel de la Sâmburești.

Asociația Bloggerilor Olteni evenimente Craiova, degustare de vin Domeniile Sâmburești

Concluzii

A fost o experiență frumoasă, la care mă bucur că am ajuns! Cu toată oboseala de peste săptămână, am avut ocazia să mă relaxez și să socializez în cel mai frumos mod posibil. Am plecat de acolo cu o stare de bine și cu multă energie pozitivă.

Cei de la Centrul Cultural Polonez au foarte multe evenimente de acest gen și nu numai, așa că ar fi bine să le urmăriți activitatea.

Mulțumim mult Magda Filary pentru traducere și invitație!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.