Nu este prima dată când Restaurantul Marmara găzduiește o degustare de vin. Am rămas cu o amintire plăcută anul trecut, atunci când am degustat vinurile celor de la Crama Oprișor. Pe lângă vinurile bune, recomand mâncarea de la Marmara. Este un restaurant cu specific turcesc, iar preparatele sunt pe măsură! Sunt absolut delicioase și sățioase. Nu o spun eu, dacă aveți drum prin Craiova și veți ajunge la Marmara pe timp de seară, vara, veți observa terasa plină ochi de oameni.

 

Trebuie să recunosc, degustarea de vinuri m-a prins recent. Nu era ceva ce făceam înainte sau mă gândeam vreodată să fac. Însă mă întrebam cum se procedează, îmi puneam întrebări despre vinuri și pahare, eticheta și manierele la o degustare. Fiind curioasă din fire. Astfel că, atunci când s-a ivit ocazia să merg la aceste degustări, alături de bloggerii mei preferați, n-am ezitat nici o secundă!

 

degustare de vin

 

Sunt novice în ceea ce privește vinurile. Cu ocazia acestor degustări am aflat ce vinuri îmi plac, cum se fac asocierile culinare dintre un vin bun și o mâncare gustoasă și multe alte lucruri despre fiecare cramă în parte. Vă spun, că este o lume superbă. Nu doar vinurile, ci modul lor de producție, amestecurile atunci când ele există. Cramele sau podgoriile, cât și locațiile! (vezi articolul meu cu Avincis)

 

CRAMA BUDUREASCA

 

Vă explicam că odată cu degustările de vin am descoperit o lume cu totul aparte. Nu doar din punct de vedere viticol, culinar cât și istoric. Multe din aceste podgorii sunt locuri străvechi, unde oamenii aveau această ocupație cu multe secole înainte. Locuri cu rădăcini adânci în cultura și istoria vinului.

 

Crama Budureasca este unul dintre aceste locuri. O găsim în zona primelor dealuri subcarpatice, la 30 de kilometri de municipiul Ploiești. Cea mai densă grupare umană străveche din Dacia se regăsește pe terasele râului Budureasca. Acestea cuprind 31 de situri arheologice. Vinurile zonei au fost menționate în istoria antică chiar și de Homer. Au fost consemnate în scrierile sale atunci când “războinicii greci au intrat în Tracia pentru a găsi vin”.

 

De aceea vinurile Budureasca sunt cunoscute și apreciate, păstrând o cultură a vechii civilizații și aducând-o în contemporan, prin aceeași pasiune legată de vin, precum în trecut. Indiferent de secole, dragoste pentru vin, pasiunea viticolă, rămâne aceeași. Tehnologia se schimbă, esența vinului va rămâne mereu la fel.

 

SAUVIGNON BLANC

 

Pentru mine Sauvignon Blanc este întotdeauna câștigător. Este vinul cel mai ușor și răcoritor dintre toate. Îmi place că se potrivește meselor frugale, minimaliste.

Are o culoare plăcută, galben – verzui deschis, precum o zi de primăvară răcoritoare. Este un vin acid, cu un parfum dulce, nu foarte copleșitor. Subtil ca aromă și gust, este floral și ușor acidulat. Cu arome de fructul pasiunii și note fine de soc, este echilibrat și ușor de băut la un prânz sau brunch. Sauvignon Blanc pentru mine este vinul care-l beau de poftă și de sete.

 

degustare de vin

 

Origini Sauvignon Blanc este un vin inedit. Strugurii pentru fabricarea sa sunt selectați dintr-o parcelă situată pe cel mai înalt deal din viile Budureasca. Podgoria se află la peste 400 de metri, cu o expunere nordică. Prin urmare răcoarea și soiurile de nisip și calcar oferă o mineralitate aparte acestui vin.

 

Este un vin care poate fi asociat cu carnea de pui sau de pește, cu brânzeturi sau paste.

 

MOZZARELLA DE LA DELACO

 

Este vestită pentru că o adorăm pe pizza! Se întinde plăcut atunci când luăm o felie și are un gust lăptos, subtil. Este sățioasă și gustoasă.

 

Mozzarella este originară din regiunea italiană Campania. A fost documentată prima oară ca preparat, în secolul XVI, de către unul din bucătarii curții Papale. Este fabricată din lapte de vacă, printr-un procedeu numit “pasta filata”.

 

Se spune că a fost descoperită întâmplător, atunci când o bucată de caș proaspăt a căzut într-o oală cu apă clocotită. Ca textură, mozzarella este moale, fermă și feliabilă.

 

degustare de vin

 

Este ideală la salate, lasagna și pentru pizza, desigur. Și dacă tot vorbim despre pizza, cei de la Delaco au pe site un concurs! Intrați să vedeți despre ce este vorba.

 

Tot acolo veți găsi multe rețete de pizza cu mozzarella! Așa că aveți inspirație culinară și puteți încerca să pregătiți pizza în confortul casei voastre.

 

Ca de obicei, Brânzeturi cum se cuVin este un eveniment organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro.

 

degustare de vin

 

Amazing Pictures by KY Moments

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.