Având o rubrică de recenzii de carte pe blog, m-am gândit să extind orizontul și să încerc să îi motivez pe ceilalți să citească. Mi se pare important să lecturăm măcar cinci pagini pe zi, fie că citim ceva fan-fiction, o carte mișto motivațională sau literatură.
Așa că într-o seară m-am pus la căutat pe Nea Google articole despre cum ne ajută lectura în viață, ce beneficii ne aduce. Să nu vin aici în fața voastră fără argumente. Înainte de asta îmi luasem agenda și notasem câteva idei în ea, idei sau beneficii pe care le-am constatat pe pielea mea. Însă îmi doream să aduc argumente mai profunde.
Așadar, fără alte menajamente:
13 motive pentru a citi cărți
1. Ai subiecte de discuție cu cei din jur
Atunci când socializezi, te ajută să găsești idei comune sau situații pe care le-ai citit într-o carte. Dacă ai un amic pasionat de tehnologie și ai citit un nou roman SF, cu siguranță veți găsi lucruri interesante de discutat pe această temă.
În facultate tema mea de licență a fost despre Manipulare, așa că de fiecare dată când mă lovesc de anumite elemente sau situații în care este vorba de influențare sau manipulare, evit sau încerc pe cât posibil să le explic celor din jur ce se întâmplă.
2. Înveți ceva nou
Fie că este vorba de cuvinte noi, de a scrie și vorbi corect gramatical sau imagini pe care le vizualizezi cu ochii minții și care sigur îți vor stimula imaginația. Cărțile motivaționale de exemplu te învață cum să te descurci mai bine în diverse situații.
În fiecare carte descopăr ceva nou. Câteva exemple recente ar fi cărțile scrise de Marie Kondo, despre a face ordine sau curățenie în viața noastră.
Sau cartea pe care o citesc acum, despre viața creatoarei de modă Coco Chanel, care și-a ascuns originile de rușine, pentru că provenea dintr-o familie extrem de săracă.
3. Cititul îți dezvoltă empatia
Cărțile, poveștile din aceste cărți sau anumite personaje te fac să devii mai empatic, mai înțelegător cu oamenii din jur. Descoperim ce se ascunde în spatele unor drame, a unor situații pe care nu le cunoaștem decât superficial.
Cartea scrisă de Hanya Yanagihara, A little life este cea care mi-a deschis foarte mult ochii asupra dramei interioare a oamenilor din jur. Oameni care nu își arată suferința, dar pe dinăuntru sunt foarte afectați și luptă zi de zi. O recomand!
4. Informația
Cărțile sunt o bună sursă de informație. Dacă ești pasionat de istorie și nu ai studiat-o în școală la un nivel satisfăcător, îți poți achiziționa anumite cărți. Sau dacă te fascinează o anumită perioadă în istorie, nu și restul, poți găsi suficientă informație despre acest domeniu și domenii adiacente cum sunt arta, muzica sau filosofia.
Recent am început să citesc cărți de dezvoltare personală și trebuie să recunosc, mă așteptam să dau peste clișee. Însă m-am bucurat să descopăr povești de viață, exemple concrete și idei care m-au ajutat să trec peste prejudecăți, ba chiar să mă motiveze sau să-mi dea un impuls creativ.
5. Sunt SĂNĂTOASE!
Învățând cuvinte noi, citind despre diverse perspective sau idei și imaginându-ți diverse situații, imaginația și mintea noastră este stimulată și hrănită constant. Este ca și cum am face zilnic exerciții fizice, doar că nu ne deplasăm niciunde, ci doar citim. Citim pentru sănătatea mentală.
Este deja dovedit științific că cititul are efecte benefice asupra creierului și ajută la întârzierea unor boli precum demența sau Alzheimer. Cititul îmbunătățește memoria, vocabularul și imaginația.
Nu știu dacă doar în familia mea s-a întâmplat asta, dar am observat că odată cu trecerea timpului și îmbătrânirea, unii oameni nu mai citesc. Chiar dacă au o bibliotecă plină de cărți sau posibilitatea de a-și achiziționa cărți noi, se lasă de citit. Ceea ce mi se pare trist.
Din păcate țara noastră nu are o idee de comunitate, de oameni care să formeze cercuri de lectură, astfel că obiceiul cititului ține de fiecare dintre noi. Suntem pe cont propriu, pentru că din nefericire la noi nu există ideea sau conceptul de a avea grijă de cei din jur. Lucrul acesta este încă privit ca o slăbiciune sau o dovadă de prostie, când de fapt este total opusul.
6. Gândirea critică
De foarte multe ori se întâmplă să nu ne placă un personaj, să ne imaginăm sau să ne dorim un alt final într-o carte, decât cel prevăzut.
Încă un beneficiu al cititului este că dezvoltă gândirea critică. Și aici nu mă refer la critică în sensul literar, ci te ajută în a lua decizii bune și obiective (pe cât posibil).
Uneori atunci când citim o carte dorim să înțelegem și motivele din spatele acțiunii, să urmărim dezvoltarea unui personaj. Să pricepem de ce criminalul dintr-un roman polițist a ales să comită acea crimă, de exemplu. Avem nevoie să analizăm informația, să procesăm și să judecăm.
Așadar citind dezvoltăm capacitatea noastră de analiză și de gândire critică. Iar anumite situații în viața noastră vor deveni ușor de înțeles. Sau poate data viitoare când cineva ne va ruga să argumentăm o situație, o vom face la modul exemplar, pentru că suntem familiarizați cu ea.
7. Comunicare mai bună
Cititul îți îmbunătățește modul de a comunica cu ceilalți. Ai un alt grad de înțelegere în diverse situații, cu care poate nu te-ai lovit în viața reală, dar despre care ai citit și pe care ai aflat cum le poți gestiona.
Poveștile personajelor te pot face o persoană mai deschisă la noutăți sau mai curioasă și curajoasă în anumite situații. Iar oamenii sunt atrași de cei care arată deschidere și sunt lipsiți de prejudecăți pentru că emană încredere.
8. Motivație
Îți poți găsi motivația și inspirația citind anumite cărți. Fie o biografie bună sau o carte motivațională. Cărțile te pot încuraja sau ajuta pentru a înțelege mai bine lumea din jur, îți poți atinge astfel anumite scopuri personale. Sau poți să descoperi un domeniu nou care își place și să începi o afacere. Clar, posibilități există!
Personal am descoperit că mă ajută mult cărțile de dezvoltare personală. Să-mi înving nesiguranțele sau temerile, să termin ceva ce am început… Dar și o biografie a unei personalități pe care o admiri poate fi la fel de motivantă.
9. Hobby și distracție
Pentru unii dintre noi o carte reprezintă o lume plină de elemente încântătoare. La fel ca un film sau un documentar, poate chiar mai bună decât orice emisiune de televiziune. Cărțile le poți lua cu tine în geantă, în rucsac, la plajă, în pat și în multe alte locuri în care îți place să te relaxezi.
Te pot ajuta să îți dezvolți creativitatea, cum sunt cărțile de colorat pentru adulți sau pentru a învăța un hobby, cum ar fi să înveți să prepari în casă săpunuri bio, să faci origami și lista poate continua.
Cert este că trăim într-un secol în care accesul la informație este facil, și ar fi păcat să nu profităm de acest avantaj și să fim într-un proces continuu de învățare.
10. Călătoriile
Nu toată lumea are timp sau bani să călătorească, să vadă alte țări sau diverse orașe turistice. Citind, descoperi mai mult decât ar descoperi turistul obișnuit, îți poți imagina oamenii, locurile sau orașele, chiar dacă fizic nu ai ajuns acolo încă.
Poți ști mai multe despre cultura unei țări decât unii oameni care au călătorit până acolo în concediu.
11. Creativitate
Citind formezi conexiuni diferite, e posibil să găsești o idee într-o carte și să o poți implementa în viața de zi cu zi. Poți redescoperi lucruri banale, cum ar fi modul corect de a prepara o cafea sau modul tradițional în care se prepară un ceai asiatic ori unul englezesc. Poți găsi o soluție nouă la probleme simple.
12. Istoria
Citind o carte, automat faci legătura în timp. Cum erau sau sunt vremurile în care se desfășoară acțiunea, cum au influențat evenimentele din anii respectivi gândirea personajelor ( a autorului). Înveți despre țara respectivă, dacă este vorba de un autor străin și despre lume în general. Vei face mult mai ușor legătura între trecut, prezent și viitor.
13. Moralitate
Cărțile ajută adesea să ne dăm seama ce anume este corect și incorect. Să discernem între bine și rău, între diferențele dintre culturi sau oameni. Să înțelegem, să empatizăm și să gândim liber. Să ne dăm seama de trecut, de ce anume era greșit în trecut, să-l comparăm cu prezentul și să îmbunătățim viitorul.
Acestea sunt toate cele treisprezece motive, care sper eu să fie suficient de eficiente în a vă face să citiți mai mult sau să citiți constant.
Dacă vă pasionează subiectul, vă las un videoclip cu 10 cărți favorite:
Și încă ceva! Nu vă lăsați influențați de prejudecățile altora sau nu lăsați fixațiile altor oameni să dicteze modul vostru de viață.
Mulți nu înțeleg de ce unor oameni le place filosofia și recent în cartea despre Hygge am redecoperit un filosof danez pe care l-am studiat în facultate. Søren Kirkegaard care spunea că Dumnezeu înseamnă Iubire. Asta spusă de un om născut în anul 1813. Iar la noi în România încă pupăm moaște, ca apoi să ne înjurăm unii pe alții.
Nu am vrut să fiu răutăcioasă, ci doar realistă. Vă doresc multă iubire! I PUP YOU!
Și mie îmi place foarte mult sa citesc și mereu când am ocazia și îmi permite timpul citesc. Am acasă peste 90 de cărți, a devenit o pasiune sa le cumpăr și sa le citesc. Încurajez cât mai multe persoane sa citească pentru ca da, ai multe motive sa citești dar trebuie sa o faci cu drag și să-ți placă.
Mă bucur că și tu te numeri printre persoanele cărora le place lectura. Așa-i, cititul trebuie să fie ceva plăcut, făcut din dorința de a citi, de a descoperi sau de a lectura pur și simplu.