Pentru că am cumpărat Magia Ordinii de Marie Kondo, carte a cărei recenzie este printre cele mai citite pe blogul meu. Semn că nu doar eu sunt obsedată cu curățenia și ordinea.  Am zis că nu trebuie să ratez această carte! Și am avut dreptate.

Magia Ordinii este o cărticică mică, un fel de îndrumar prescurtat și povestea din spatele a ceva cu totul și cu totul diferit. Marie Kondo a pregătit o carte mai detaliată și mai bine pusă la punct.

SPARK JOY

O carte care te îndeamnă la un stil de viață pe gustul tău. Până la urmă esența nu este să aruncăm lucruri doar pentru a scăpa de ele. Sau a avea un spațiu mai aerisit și ușor de curățat. Mai ales dacă după vom continua un stil de viață în care rămânem cu meteahna de a acumula chestii de care nu avem nevoie.

Cartea te învață cum să începi să faci ordine în viața ta. Cum să iei fiecare cameră în parte și să o cureți, cum să iei lucrurile din casa ta și pe care să le arunci sau pe care să le păstrezi.

Există reguli, dar există și excepții de la reguli. Important este să găsești calea prin care casa ta să emane bucurie și căldură. Lucrurile din ea să te facă să te simți bine dispus, nicidecum copleșit sau supărat. Să vezi curățenia în acea casă ca pe ceva benefic ție, nu ca pe o corvoadă.

JOY – Înseamnă bucurie. A te bucura de lucrurile care te înconjoară și asta nu te face materialist. Te face uman.

“Dacă nu știi ce îți aduce bucurie, începe cu lucrurile apropriate inimii tale”

Un tricou, un ruj, o vază – toate acestea pot fi chestii care să-ți fie foarte dragi și să însemne pentru tine ceva special.

SPARK – Scânteie. Acel fior pe care îl simțim atunci când vedem ceva frumos sau licărul din ochii noștri când ținem în mână un obiect mic, dar care ne este drag.

Poate fi chiar o bucată de material, un șervețel cu un design care ne place, indiferent ce anume… Important este să ne trezească bucurie și scânteie!

Dacă sunteți ca mine, cu un venit modest, știți probabil că a avea o casă ca în reviste este un vis mai greu de atins. Dar nu imposibil! 

Citind Marie Kondo, a început să-mi fie mai dragă casa în care locuiesc, cu imperfecțiunile ei cu tot.

Nu-i rău să îți faci o idee despre cum ai vrea să arate în viitor casa sau apartamentul tău. Să decupezi din reviste exemple de camere sau încăperi și să le lipești pe propriul tabel creativ.

Treptat am încercat să cumpăr mobila care îmi place și să fac modificări lente. O plantă care să înveselească o măsuță mai veche, niște decorațiuni care sunt și ele un fel de moștenire de la străbunica mea și care îmi plac foarte mult.

Fă-ți un colț al tău propriu, un locșor unde să evadezi. Și treptat, lucrează ca astfel să formezi locuri care îți aduc bucurie.

marie kondo spark joy

Am învățat și metoda KonMari de a chiti hainele. Până acum adoptam metoda clasică, hainele una peste cealaltă și uneori mi se șifonau groaznic, chiar dacă materialul era unul maleabil. O să las un videoclip de pe YouTube, pentru că sigur o să vă inspire și pe voi!

Împarte totul în categorii: haine, cărți, hârtie și diverse. Pentru final păstrăm acele lucruri cu valoare sentimentală.

La diverse sunt lucrurile pe care le folosim în bucătărie, în baie sau la biroul de lucru. Este important să găsim pentru fiecare dintre ele un locșor.

Și să nu ne mai fie teamă să aruncăm! Eu am nu doar un sertar cu cabluri și căblișoare dar am vreo două cutii pline cu “poate îmi vor trebui mai târziu”.  Aici nu mai vorbim despre bucurie sau scânteie, ci ne rezumăm la lucrurile de care avem cu adevărat nevoie. Păstrăm strict ce știm că vom folosi. Restul, ar fi bine să nu ne mai mințim singuri și să aruncăm.

SPARK JOY este o carte excelentă pentru persoanele ordonate, dar și pentru cele mai puțin ordonate. Cu toții facem curățenie sau îngrijim locul în care trăim, locuim. Marie Kondo vine cu idei, cu o metodă interesantă, care ajută să avem un spațiu mai plăcut și pe care să-l îndrăgim mai mult decât o făceam până acum.

Și lucrul acesta ne va influența viața în bine. Pentru că haosul din viața noastră nu se rezumă la ceilalți sau la idei care nu ne plac. Ci și la ce ne înconjoară în mod personal. Lucrând pe plan personal, automat ne vom îmbunătăți stilul de viață și de confort.

Este o lectură care merită toți banii!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.