Spun poveste pentru că Argintul preschimbat de Naomi Novik este o reinterpretare originală a basmului Fata morarului, de Frații Grimm. Încă din primele capitole te captivează și îți stârnește dorința de a citit mai departe. Mi se pare o carte potrivită pentru adolescenți, tineri și adulți de-o potrivă. Așa că o puteți adăuga pe lista de cadouri, chit că au trecut Sărbătorile. Este o carte potrivită sezonului rece, dar eu am citit-o în vară. Așa că, important este să facem ceea ce ne place, indiferent de momentul din an.

Naomi Novik, Argintul preschimbat

Argintul preschimbat de Naomi Novik

Totul începe cu Miryem, fată de cămătar, a cărei familie dă de greutăți și de sărăcie. Tatăl ei este un om bun, de care toți profită într-un fel sau altul. Miryem ia inițiativa și începe să țină socotelile tatălui ei, să fie cea care să se ocupe de finanțe și de negoț. Când bunicul ei îi împrumută o punguță cu bani de argint, Miryem se întoarce cu ea plină de aur. De aici încep probleme ei, pentru că talentul ei devine cunoscut inclusiv în rândul Străvechilor. Străvechii, oameni din ținutul înghețat vin pe drumul fermecat din pădure pentru a prădui casele oamenilor și a lăsa în calea lor doar jale. Unul dintre Străvechi ajunge la Miryem și o răpește, tocmai datorită reputației ei, de a transforma argintul în aur.

În paralel descoperim poveștile familiei din care provine Miryem, dar și povestea Wandei, fata care vine să slujească în familia lui Miryem și a cărei poveste de viață se împletește cu această familie. Irina, fiică de duce, ajunge în posesia unui inel și a unui colier fermecat, făcut din argintul adus de Străvechi pentru ca Miryem să-l transforme în aur. Descoperă că ea are puterea de a trece dincolo de cele oglindite, în Regatul Zăpezii. Și va face asta ori de câte ori se simte încolțită. În special în relația cu noul ei soț.

Dar nu știam că sunt destul de puternică să fac oricare dintre aceste lucruri până când s-au încheiat și le-am făcut. A trebuit să fac mai întâi munca, fără să știu.

Argintul preschimbat carte

Două regate se întrepătrund

Miryem este forțată să ajungă în Ținutul Străvechilor, pentru a deveni soția regelui Străvechilor. Acesta era cel care îi poruncise prima dată să transforme argintul adus de către el, în aur. Surprins de măiestria ei, se hotărăște că primele două dăți au fost o coincidență, însă a treia oară când reușește, acesta îi făgăduiește că o va lua de soție. Miryem nu este încântată să ajungă soția unui Străvechi și să plece din sânul familei atât de devreme. Îi este dor de casa ei, de viața ei, astfel încât ajunge să complotească împotriva propriului ei soț.

Irina, fiica ducelui este forțată să-l ia în căsătorie pe Țarul Mirnatius, care și-a vândut sufletul lui Cernobog, un demon de foc. Irina îl detestă pe Mirnatius, cu care este forțată să se căsătorească, dar de care fuge în Regatul Zăpezii cu fiecare ocazie ivită.

Miryem și Irina fac un pact de a scăpa de casătoriile lor aranjate. Cu toate astea, există întotdeauna întorsături de situație.

Argintul preschimbat de Naomi Novik

Personaje secundare perfect elaborate

În Argintul preschimbat de Naomi Novik, te cuceresc inclusiv personajele secundare. Autoarea dezvoltă poveștile acestora în paralel cu cele ale personajelor principale. Firul epic se amestecă atât de natural, încât chiar este o carte de care te bucuri pe deplin.

Descoperi motivele din spatele unei crime. Dragostea unei mame care trece dincolo de regatele lumești sau străvechi și cum pot exista două lumi într-o completare perfectă.

Sunt pe lume oameni cu suflet de lupi, care vor să-i mănânce pe alții ca să-și umple burțile. Așa a fost la voi în casă dintotdeauna. Dar aici ești alături de frații tăi și nu te mănâncă nimeni, iar în sufletul tău nu-i nici urmă de lup. V-ați hrănit unul pe altul și ați alungat lupul.

Naomi Novik carte Argintul preschimbat

Concluzii – Argintul preschimbat de Naomi Novik

Este o carte excelentă pentru cei care vor să descopere lectura din categoria Fantezie sau Fantasy. Personal a fost primul an în care am mers către această categorie și nu regret deloc. Sunt multe învățăminte printre rândurile acestor cărți și curiozități care te fac să vrei să încerci ceva nou. De exemplu în Argintul preschimbat de Naomi Novik am citit despre ceaiul cu cireșe. Pe care aș vrea să-l beau și eu.

Sper că n-am dezvăluit prea multe cu acest rezumat și că v-am făcut suficient de curioși sau curioase să vreți să citiți și voi cartea. Pupici!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.