Astenia de toamnă are simptome diferite, depinzând de fiecare persoană în parte. Pentru mine, a fost ceva prin care am trecut acum două săptămâni și m-am gândit să scriu despre asta. În caz că vă confruntați și voi cu aceleași simptome sau stări. Este o perioadă dificilă. Mai ales dacă vremea de afară nu prea ajută cu nimic.

Toamna aceasta a sosit cam brusc, a fost o schimbare rapidă. Am avut câteva zile cu soare, frumoase, în care tricoul cu mânecă scurtă se putea purta cu o pereche de blugi. Și brusc, a doua zi ne-am pomenit că s-a răcit vremea! Astfel, organismul nostru a trecut practic printr-un șoc, pentru că nu a fost o adaptare treptată la schimbarea de anotimp, ci una bruscă. Astenia de toamnă uneori ne ia pe nepregătite! 

Inițial nu am simțit diferența, dar când zilele au devenit gri și mohorâte s-a instalat starea mea de astenie. Mă simțeam tristă, fără chef de viață.  Doream să stau tot timpul în pat (chiar dacă nu dormeam) și nici nu aveam poftă de mâncare.

Cred că am stat așa vreo trei zile. M-am neglijat complet!  Rutina mea s-a dat peste cap, nu mi-am mai aplicat cremele de zi sau de noapte, nu m-am mai demachiat și nici de curățenie prin casă nu îmi mai ardea. Eram într-un haos total, într-un cuvânt!

Astenia de toamnă – ceaiuri bune în această perioadă

Astenia de toamnă afectează și psihic, nu doar fizic. Eram într-o stare de tristețe, dar combinată cu una de amorțeală, dacă o pot defini astfel. Nu nepăsare, pentru că este prea mult spus. Însă nu mai știam ce în ce zi sunt, orele treceau pe lângă mine fără să simt plăcerea de a face lucruri mărunte. Chestii mici cum ar fi să-mi pregătesc masa, să mă uit pe geam atunci când iau o pauză. Să vorbesc cu cei din jur, chiar și online.

Până și a suna pe cineva la telefon mi se părea o sarcină care îmi cere mult prea multă energie. Avem o stare total aiurea! Lucrurile care îmi plăceau, care sunt normale pentru oricine, mie mi se păreau o corvoadă.

Până când am zis stop. Trebuie să încetez să lâncezesc și să caut soluții la problemă. La început am crezut că mă ia o răceală, pentru că aveam din cand în când și dureri de cap sau senzația aceea de cap greu (de la vreme). Dar mi-am dat seama că lipsa soarelui își pune grav amprenta pe organismul meu.

Așa că am apelat la veșnicul motor de căutare pentru remedii naturiste. Nu doream vitamine, pentru că sinceră să fiu, prefer să bag în mine verdețuri și fructe în mod natural, decât să înghit o pastilă. Și mi-am luat vreo patru ceaiuri și pastile de Ginkgo biloba (singura excepție de la regulă). Le-am găsit la reducere, două la preț de unu.

Ceaiurile au fost un mix, nu le-am fotografiat, dar toate sunt de la Fares.

Primul a fost un ceai tonic.

Aveam nevoie de ceva care să îmi dea puțină energie și care să-mi combată starea de depresie în care eram cât pe ce să cad. Pe lângă asta, combate stările de anxietate, agitație și insomniile. Pentru că mi-a fost dat peste cap și programul meu de somn!

Apoi am ales ceaiul de urzică vie.

Este un ceai remineralizant, redă pofta de mâncare este și antiinflamator și bun pentru digestie. Indicat în cazul asteniilor. Chiar a funcționat aici, am revenit la micile gustări dintre mese.

Ceaiul de măceșe

Este indicat în cazul asteniilor. Este un ceai tonic – vitaminizant, previne răceala sau gripa și stările de oboseală. Ne ajută de asemenea să trecem mai ușor peste perioada de convalescență.

Și un ceai de gălbenele

De obicei nu îmi lipsește din casă (având o bilă nu doar leneșă dar și puțin sucită) fiind un ceai antiinflamator, cicatrizant și cu beneficii pentru sistemul digestiv.

Ginkgo biloba

Ajută la puterea de concentrare, este un bun stimulent pentru memorie, îmbunătățește circulația și combate depresia. Se poate găsi inclusiv sub formă de ceai.

La toate acestea am adăugat și un ceai detoxifiant, măcar odată la două zile. Cel de la WOW Tea este perfect, pentru că are un mix de plante hrănitoare pentru organism și un gust extraordinar de bun. Eu îl beau neîndulcit și este perfect!

Acesta a fost tratamentul meu timp de o săptămână și ceva. A fost o trecere care s-a produs treptat, două zile am băut ceaiuri de trei ori pe zi, între mese. Abia a treia zi am început să-mi revin. Am încetat să nu mai lucrez din pat, am început să fac curățenie, mi-a revenit pofta să ies din casă și să merg la cumpărături sau la mici ieșiri care ar trebui să fie normale.

Încă mă lupt cu stările acestea, în special în zilele acelea gri și ploioase de toamnă. Uneori când plouă sau bate vântul am insomnii și programul meu de somn se scurtează. Cert este că mă tratez și încerc să combat aceste mici neplăceri care vin odată cu vremea de afară.

Sper să vă vină în ajutor această postare și îmi puteți lăsa recomandările voastre în căsuța de comentarii. Chiar apreciez orice idee sau sfat pe care mi-l puteți da cu privire la stările acestea legate de astenia de toamnă.

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.