După cum v-ați dat seama, nu scriu foarte des despre parfumuri. Am unul singur preferat, Kenzo Jungle Elephant, iar restul fie le primesc cadou de la oameni apropriați sau familie, fie îmi sunt dragi doar pentru o perioadă. Acesta de la Zara face o excepție stranie, pentru că deși îmi place, pe site nu se găsește.
Zara Gardenia a fost primit drept cadou în vară, de la prietena mea din copilărie. Și am descoperit cu mirare, faptul că Zara are parfumuri plăcute ca miros, persistente și accesibile ca preț. Nu intru în magazinul lor decât foarte rar, doar atunci când știu sigur că doresc ceva. Din această pricină, mi-a scăpat acest detaliu.
Din câte îmi dau seama, Zara le reînnoiește sau reinventează aceste parfumuri în fiecare an. Am căutat pe Google să văd dacă se potrivește descrierea de pe cutie și am descoperit că există mai multe variante de Gardenia lansate în ani diferiți. Așadar, ambalajul se schimbă an de an, însă ceea ce se află înăuntru se pare că rămâne la fel.
Zara Gardenia
Apa de parfum din 2017 este una oriental florală. Nu îmi imaginam că mă va atrage un astfel de parfum, însă notele sale lemnoase îmbinate cu lămâie, mandarină sau bergamot o salvează de acele esențe mult prea feminine. Mie nu îmi plac parfumurile exagerat de florale. Nu mi-au plăcut niciodată. Am preferat ceva dulceag sau lemnos, care să combată aromele florale.
Compoziția apei de parfum
Conține note de vârf din piersică și zmeură, care îi dau acel iz dulceag. Notele de mijloc sunt subtile: iasomie, gardenie și flori albe. Iar notele de bază sunt paciuli, vanilie, cedru și mosc.
Este o combinație lemnoasă, dulce și petale de flori. Ceea ce îmi place la acest parfum este că emană acea prospețime care rămâne intactă indiferent de sezon. Pe mine am constatat, faptul că unele parfumuri persistă mai mult în funcție de sezon. Kenzo Jungle este unul tipic de iarnă. Are un iz mult mai intens atunci. La fel și acesta de la Zara, care îmi pare perfect pentru primăvară, toamnă și iarnă.
Ambalaj
Este unul foarte elegant, pentru o apă de parfum atât de accesibilă. Sticla are un înveliș care imită pielea și pe care este gravat numele parfumului cu litere aurii. Mi se pare un detaliu interesant, chiar minimalist și plăcut. Cel puțin în ceea ce mă privește, merg pe ideea de Less is more.
Pe cutie spune că face parte din Leather Collection:
o colecție unică de Apă de Parfum, un elixir îmbrăcat în piele frumoasă, lucrată de mână. Un miros îndrăzneț și specific tinereții și feminității.
Prefer apa de parfum de la Zara acum în perioada aceasta răcoroasă de toamnă – iarnă. Nu știu de ce, dar rezistă mai mult. Sau cel puțin așa mi se pare mie.
Pentru sezonul de primăvară – vară ador Toni Gard, Seaside. Are note acide care te duc cu gândul la o limonadă sub umbrelă, stând la plajă.
Tot atunci folosesc Yves Rocher, So Elixir Purple. Este intens, cu ingrediente exotice de origine vegetală.
Are 100 de mililitri și este fabricat în Spania. Acum hai să vedem chimicalele!
Ingrediente
Alcohol Denat – Ajută la conservarea ingredientelor dintr-un parfum. Are un potențial de iritare a pielii, astfel că suntem puțin mai precaute dacă ne știm cu pielea sensibilă. Asta nu înseamnă că nu putem purta acel parfum sau apă de parfum, doar că trebuie avut grijă cu locurile unde îl aplicăm. De preferat pe haine.
Apă și parfum. Doh.
Ethylhexyl Methoxycinnamate – lichid care protejează ingredientele din parfum de la alterare, datorită razelor UV
Butyl Methoxydibenzoylmethane – ca și primul, protejează ingredientele parfumului de la alterare, datorită razelor UV, dar totodată și pielea noastră este protejată.
Ethylhexyl Salicylate – agent de protecție solară și sare a acidului salicilic
BHT – ingredient pe bază de toluen care previne deteriorarea produselor cosmetice
Benzyl Salicylate – folosit ca ingredient pentru fixarea mirosurilor. Poate provoca dezvoltarea anumitor sensibilități ale pielii și poate provoca schimbări la nivel endocrin
Linalool – apare în mod natural la plante precum scorțișoară, mentă sau fructe de citru.
Hydroxycitronellal – este un ingredient parfum cu rol de mascare sau echilibrare al mirosurilor
Hexyl Cinnamal – derivat din uleiul de mușețel, are proprietăți calmante și regenerante
Limonene – ulei esențial din flori de lămâie sau alte specii de plante
Geraniol – este regăsit în anumite uleirui, de trandafir sau lămâi. De asemenea este folosit împotriva insectelor și are un oarecare nivel de toxicitate.
Cinnamyl Alcohol – este un compus organic ce poate fi regăsit inclusiv în frunzele de scorțișoară
Citronellol – este un ulei natural care apare la unele plante precum trandafirii. Poate fi folosit și ca ingredient în produsele de exterminare a insectelor.
Amyl Cinnamal – este un ingredient cu rol de mascare a mirosurilor, care poate provoca sensibilitate a pielii sau alergii
Benzyl Benzoate – este un produs de laborator, folosit inclusiv în industria farmaceutică nu doar în industria cosmetică. Acesta tratează scabia și poate provoca reacții alergice la nivelul pielii
Citral – ingredient ce poate fi reprodus în laborator, dar se regăsește în mod natural la citrice. Are potențial alergic.
Coumarin – este un agent parfumat natural pe care-l găsim la plante precum levănțica sau leușteanul.
CI 60730 – EXT VIOLET 2 – este un colorant sintetic folosit atât în mâncare cât și în industria cosmetică, în farduri sau vopsea de păr. Provine de la…insecte! Da, ați ghicit. Un gândăcel dă substanța asta minunată, de care ne folosim noi să devenim mai frumoase.
Are un potențial alergic, de aceea se recomandă a fi folosit în anumite cantități.
CI 17200 – RED 33 – este un colorant sintetic pe bază de petroleum. Are anumite restricții în ceea ce privește cantitatea, folosită în unele cosmetice. Are un potențial toxic, tocmai și aceste restricții.
CI 42090 – BLUE 1 – ca și celelalte doua, este tot un colorant, care are anumite restricții, având potențial toxic la nivelul organelor.
ALCOHOL OF VEGETAL ORIGIN 80% – dar asta nu scapă apa de parfum de ingredientele nasoale pe care le conține.
Pentru a afla pe loc despre ingredientele conținute de un produs cosmetic, am găsit o aplicație pe mobil numită CLEAN BEAUTY. Tot ce trebuie să faceți este să pozați ingredientele de pe ambalaj, și aplicația va citi care sunt acestea și vă va spune câte din ele sunt cu potențial alergic, toxic sau care pot provoca îngrijorări mari.
Foarte utilă! Am încercat-o și chiar o recomand.
Diferența dintre: Parfum – Apă de parfum – Apă de toaletă sau Apă de colonie
Totul are legătură cu compoziția dintre miros (parfum) apă și alcool. Parfumul are o concentrație mai mare de miros, adică peste 15% și de aceea de regulă parfumurile au un preț mai ridicat spre deosebire de apa de toaletă sau apa de colonie.
Probabil vă dați seamă că după parfum, a doua categorie ca și concentrație va fi apa de parfum, urmată de apa de toaletă și apa de colonie.
Ca idee, apa de colonie poate conține între 2% și 3% miros (parfum) adică o proporție mică, în comparație cu celelalte. Însă, lucrul acesta nu înseamnă că nu va mirosi deloc.
Mare diferență chimică, o dă chiar corpul nostru. Care poate fi compatibil cu anumite ape de parfum sau ape de colonie, toaletă și care chiar dacă sunt slab concentrate, să miroase la fel de puternic precum un parfum autentic.
Așadar mergeți pe ceea ce vă dictează mirosul vostru! Mai ales că s-a dovedit științific că mirosul are capacitatea să ne schimbe starea de spirit, să ne relaxeze – dacă ne gândim la o lumânare cu miros de lavandă de exemplu sau să ne bine dispună – cum sunt parfumurile citrice, cele florale pentru optimism. Aici putem fi subiectivi de-a dreptul, pentru că un parfum anume, poate însemna lucruri diferite. Un miros subtil al florilor de cireș din grădina bunicilor, o amintire din copilărie legată de fructe sau alte arome… Mirosul persoanei iubite…
Și chiar dacă noi femeile, ne simțim atrase de parfumurile masculine, inclusiv pentru a le purta ca definitorii, în mare parte divizarea acestora între femei – bărbați e doar o chestie de industrie comercială și nu ceva real. Până la urmă, dacă stăm să luăm fiecare ingredient în parte, nu cred că ele au fost descoperite sau concepute strict pentru un sex anume. Ci pentru a crea ceva mai important decât toate etichetele astea.
Așa că, purtați ce parfum vă place!
Și nu uitați că pentru a face un parfum să reziste pe pielea voastră, trebuie să o hidratați mai întâi. Nu degeaba unele parfumuri vin la set și cu crema de corp din aceeași gamă.
Apoi îl aplicăm în zonele de puls, la baza gâtului, în spatele urechilor și la îndoitura mâinii (nu îmi vine în minte o altă definiție) Acolo vasele de sânge sunt mai aproape de piele, radiind căldura și astfel distribuind mirosul parfumului în aer. Astfel va rezista un timp mai îndelungat.
Voi ce parfumuri , apă de parfum și alte ape folosiți? Aștept și recomandări, desigur! I PUP YOU!
Dacă vă plac articolele mele, nu uitați de LIKE!
Nici mie nu-mi plac parfumurile dulci cu tentă de vanilie, le prefer pe cele mai lemnoase, ceva mai fresh. Pe asta de la Zara nu l-am încercat, de fapt niciun parfum de la Zara nu am încercat ? dar știu ca fetele lauda acest parfum. Chiar as vrea sa încerc și eu acest parfum, mai făcut tare curioasă de el
Nici mie nu imi mai plac cele foarte dulci, desi aveam o perioada in facultate, cand ma dadeam cu parfum vanilat (era ceva de la Avon) si toata lumea se plangea ca este prea puternic 😛 Mi-am chinuit colegii si colegele atunci. Apoi, nu stiu daca intentionat sau nu, o colega m-a dus la un magazin unde se vindeau parfumuri vrac si am descoperit Kenzo Jungle Elephant. 😀 Care este fresh, cu tente exotice. La fel ca acesta de la Zara.
Atunci cand am mers in magazin, le-am mirosit pe toate de pe raft si mi-au placut pentru ca erau foarte persistente. Si fresh, in special cele florale, sunt foarte placute si feminine. Daca le prinzi la reducere, sa stii ca sunt pana in 50 de lei. Pentru 100 ml este chiar perfect!
Eu il am pe Kenzo Jungle Elephant de 10 ani, si inca am din el pentru vreo 2 ani. Tot 100 de ml are si acela. Asa ca ma astept sa tin si din cel de la Zara la fel de mult. Asa ca intr-un fel, daca il cumperi, e bine si pt portofelul tau. Te pup! <3 :* :*