Fumiko Enchi – Măștile, două femei care au în comun moartea aceluiași bărbat. Un soț și un fiu. Cele două conviețuiesc pentru același scop. O carte tulburătoare și profundă.

Fumiko Enchi – Măștile

Ibuki și Mikame râvnesc la dragostea aceleiași femei. Unul lăsând patima să-i întunece rațiunea, celălalt ezitant dar hotărât să o ia de soție.  Yasuko însă este o femeie al cărui trecut aparent simplu, ascunde secrete peste secrete. Toate precum  măștile de teatru Nō, care ajung să întruchipeze chipuri adevărate.
Rămasă văduvă după ce soțul ei, Akio moare într-o avalanșă, Yasuko ia hotărârea de a rămâne alături de soacra sa Mieko Toganō. Aceasta o ajută să ducă la capăt studiile fiului decedat, deci ale fostului ei soț,  despre fenomenul de posedare a oamenilor.
Mieko Toganō este o femeie renumită în cercurile de literatură. Autoarea unor volume de poezie și a unor eseuri inspirate din vechile scrieri pe care aceasta încearcă să le facă uitate. Ea este de fapt cea care îi intrigă pe cei doi bărbați. Yasuko spune despre secretele soacrei ei că sunt precum «miresmele unei grădini noaptea.»
Uneltirile ei ascunse sub masca Zō – no- onna din teatrul Nō. Măștile expuse în carte  fiind o adevărată cheie în a înțelege o parte din obscuritatea celor două femei. Nu sunt un păienjeniș prin care se întrevede o bucățică de speranță, ci un hău al cărei adâncime absolută înghite cu sine orice sens comun.
Sentimentele ascunse ies la iveală doar prin acte de cruzime, unde destinele oamenilor care nu contează sunt sfâșiate pentru un scop personal.
Măștile de Fumiko Enchi este o lectură interesantă, care te captivează încă de la început prin desfășurarea evenimentelor într-un mod natural, simplist, tipic nipon.
Îți place literatura japoneză? Descoperă mai mulți autori japonezi pe blog!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.