De cum am deschis cartea asta, vreo patru zile în şir n-am putut să o las jos din mână. Eram cu ea peste tot, în pat, în bucătărie şi în baie. Nu este prima oară când citesc ceva scris de Jeanette Winterson, ca şi la început, m-a captivat. Jeanette Winterson este o autoare care te captivează vizual și îți oferă exerciții de imaginație constante, cu tâlc. Pe care le înțelegi doar dacă ești atent la firul poveștii.

Jeanette Winterson – Pasiunea

Are şi de ce, este printre puţinele autoare care practică finalurile deschise într-un roman şi nu te lasă cu un gust amar. Ştii că de fapt, nu personajele sunt cele care îşi caută acel final, ci chiar tu.

Îmi doream de ceva vreme să citesc o altfel de istorisire. Poate din cauza asta am rămas la această carte. Am dorit un basm pentru oameni mari, dar pe care să-l cred.

Două personaje principale ne trasează întâmplări din viaţa lor, Henri, francezul care înrolat în armata lui Napoleon, ajunge să-i servească mâncarea şi Villanelle, veneţiana al cărui tată barcagiu, îi lasă moştenire picioare cu degetele palmate.Amândoi îşi narează circumstanţele, cu similitudini care te determină să-ţi doreşti ca cei doi se se întâlnească printr-o acoladă a destinului. Lui Henri timpul i se prezintă constant, pentru el nu există decât prezentul, spre deosebire de Villanelle, pentru care mişcarea nu trebuie să fie constantă, căci nu-i stă în fire să rămână nemişcată. Şi chiar dacă bezna lor este diferită, la un moment dat ajung să o împartă. Henri detestă bezna şi îi este teamă, pe când Villanelle îi cunoaşte tainele.

Îi uneşte Pasiunea, dar şi linia subţire şi crudă dintre aceasta şi Obsesie.

Un roman precum zmeura de zăpadă, rară şi fără finalul fericit cu care ne minţim mereu. Vă spun poveşti, credeţi-mă.

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

2 Comments

 1. avatar
  roberts says:

  nu vinzi cartea? chiar m-ar interesa si n-o gasesc pe nicaieri.

 2. avatar
  Xaara Novack says:

  http://www.humanitas.ro/humanitas-fiction/pasiunea
  O gasesti la Humanitas,si faci comanda online. Daca vrei mai multe, presupun ca au si reduceri.
  Nu stiu din ce oras esti tu, dar nici la mine in oras nu este o librarie Humanitas, precum in Sibiu sau Bucuresti. Eu de la Humanitas cumpar dintr-o librarie mica, cat un chiosc de ziare. Daca le gasesc ok, daca nu, tot online pana la urma le cumpar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.