Odată ce ai deschis o carte scrisă de Jerome K Jerome, cu siguranță o vei deschide și pe a doua.
Arta de a nu scrie un roman a fost prima pentru mine. Am citit-o vara trecută, dar vara asta am cumpărat-o de la anticariat, deși mi-am scos încă de pe atunci idei și citate. A trebuit să o am în bibliotecă, nu doar în memorie.
Următoarea a fost Trei într-o barcă, despre care s-ar putea să povestesc altă dată.
Umoristul britanic are o viziune destul de tăioasă despre realitate, presărată cu ironia vieții. Întoarce pe toate părțile latura întortocheată, neplăcută a naturii umane.
Pe tot parcursul lecturii ne lovim de raționamente extrase din logica vieții. Deși departe de dreptate, ele sunt cât se poate de adevărate. Amintiri, expresii de duh și povești din care să tragem fiecare câte o concluzie, o mixtură de paradoxuri spuse cu ironie englezească.
«Trândăvia, ca și sărutarea, pentru a fi dulce, trebuie furată.»
Animale ce prind trăsături umane, pentru a juca rolul diferitelor defecte evidente ale semenilor noștri, cu subtilitatea unei descrieri simple, fără exagerări. Povești în ramă, povești povestite precum cea a flautistului Pied care a fost rugat să scape un sat de șobolani sau a băiețelului care s-a urcat odată pe curcubeu.
– (…) nu crezi că există unele experiențe care sunt suficient de mari pentru a reforma natura unui om?
Să o distrugă, da, am replicat eu, dar să o reformeze, nu. Trecerea printr-o mare încercare poate zgudui un om sau îl poate întări, tot așa cum trecerea printr-un furnal poate topi sau purifica metalul, dar nici furnalul aprins vreodată pe acest pământ nu poate schimba o bară de aur într-o bară de plumb, sau o bară de plumb într-una de aur.Dragul meu Brown, noi scriitorii – romancieri, dramaturgi, poeți – ne îngrășăm pe seama suferinței semenilor noștri. Suntem corespondenții speciali ai armatei Diavolului. Îi prezentăm victoriile în romane de trei volume, înfrângerile ocazionale în melodrame în cinci acte.
Cărţile lui Jerome K. Jerome nu ar trebui ratate. Sunt perfecte pentru lectura adolescentă și adultă deopotrivă.
Recenzia ta imi trezeste cheful de lectura, deobicei amortita. Cu permisiunea ta as citi si eu cartea, suna interesant si am incredere in preferintele tale, nu numai pe plan literar.
Imi plac si citatele alese de tine, cu siguranta imi voi nota si eu cateva. Sunt sigura ca voi intelege aceasta carte mai bine decat pe ultima care n-am terminat-o, de Jeanette Winterson – Sexul ciresilor @_@ e mega-wierd…
Gambate smexy! :-*:-*:-*>:D< kiesses and hugs!