Sunt destul de puține instrumentele de lucru pe care le am, dar sper ca în viitor să îmi permit ceva mai multe. Ustensilele pe care le folosesc sunt de mai multe tipuri, așa că o să le iau pe rând (în poză de la stânga la dreapta). Asadar, iata ce accesorii pentru grafică și desen folosesc, dar și câteva lucrări de prezentare:

Creioanele HB de la Daiso Japan

Într-o cutie sunt 12 bucăți. Este un creion din lemn natural, este non-toxic iar mina creionului este foarte moale. Trebuie lucrat atent cu el pentru că se îmbâcsește ușor, dar este extrem de bun atât pentru linii fine, cât și pentru cele pronunțate. Este perfect și pentru umbre. Am să pun un portret făcut doar cu acest gen de creion pentru exemplu.

Pixul verde cu mină de 0,5 Aihao Wenzhou

Despre ele am aflat că sunt produse în China, în provincia Zhejiang. Am dat search pe Google și am descoperit că este un loc frumos și exotic. Tipic asiatic dealtfel.

Mina este subțire, nu-l folosesc prea des, decât atunci când vreau să fac un contur slab ca să adaug peste culoare.

Pixul orange cu mină de 0,7 este printre preferatele mele de la BIC.

Are burete la capăt pentru stabilitate la desenat și este ușor de folosit. Mina e potrivită atât pentru contur slab cât și apăsat. Se poate folosi cu ușurință și pentru a reda umbrele.

Mă aprovizionez cu mine de schimb de la Rotring. Au calitate bună, alunecă ușor pe foaie și nu se îmbâcsesc. Am încercat și cu cele de la Stabilo, dar mâna nu are aceeași ușurință pe coală. Caut accesorii pentru grafică și desen care să fie accesibile, fie că aleg să le achiziționez online sau din magazine.

Pixul uni-ball de la Signo de 0,5

Este perfect pentru începători, deoarece permite ștergerea acestuia. Îmi place vârful subțire la nevoie și faptul ca tot la nevoie, are suficientă cerneală pentru accente. Îl am în trei variante pentru că uneori mi-e teamă că nu îl voi mai găsi, așa că mă aprovizionez.

Rollerul cu cerneală neagră de la BIC

Mă ajută la contururi groase și la umplere. Se pot trasa și linii subțiri cu el. La umplerea unei zone pe coală o face fără a lăsa urme de îmbinare. Ca și la Signo, am mai cumpărat încă două de rezervă.

Un alt uni-ball de la Signo, luat recent (pe celălalt era de așteptat să nu-l mai găsesc) cu vârf de 0,7. Nu permite ștergerea acestuia, dar este la fel de bun ca și celălalt. Ambele sunt produse japoneze.

Pix uni-ball eye de la Mistubishi pencils, micro cu vârf de 0,5

În general caut produse nipone nu doar datorită faptului că au calitate, sau a faptului că japonezii au o tradiție chiar și când vine vorba de ceea ce produc, ci pentru că au și prețuri rezonabile. Cel puțin până acum toate accesorii pentru grafică și desen, ce sunt de proveniență niponă, nu m-au dezamăgit deloc.

Asta îmi amintește de triunghiul pe care trebuie să-l aibă în vedere orice cumpărător:

Niciodată nu le va putea avea pe toate trei deodată, așa că va trebui să aleagă o variantă de mijloc, depinzând de ce anume dorește.  Eu am ales ieftin și rapid, am ales ce îmi era accesibil și la îndemână. Restul nu a mai depins de mine, calitatea a venit de la producător.

Pixurile gri sunt extrem de diferite, sunt genul de pixuri cu pensule, folosite pentru conturul umbrelor în manga. Am să vă spun producătorul când voi învăța japoneza, pentru că din păcate, nu are abțibild cu traducerea și am aruncat demult ambalajele. Ce pot să spun despre ele este că sunt de calitate slabă, pentru umbre sunt în regulă, dacă trasezi linia doar odată. În caz că dorești să revii asupra ei se observă urât suprapunerea, și se întinează. Am luat două care aveau culori diferite pe ambalaj, dar se pare că pe foaie, au aceeași culoare. Se mai întâmplă.

Finelinerul de la Unix cu vârf de 0,5

Este deja un pix bătrân și ieșit la pensie. Cred că îl folosesc de aproape doi ani, și încă mai trasează câte o linie bună, pe a doua o reușește doar dacă îl pun la odihnit. Este persistent, îl foloseam pentru a trasa linii peste acuarelă căci avea o prindere bună și pe suprafețe deja pictate. Apoi puteam da cu guma de șters peste el și nu se îmbâcsea.

Creionul HB de la Stabilo

Îl folosesc destul de rar acum că le am pe cele de la Daiso. Are o mină subțire, bună pentru linii fine care mai târziu trebuie șterse sau acoperite.

În rest, pe lângă toate aceste favorite, folosesc des acuarelele de la Fondul Plastic, sunt extrem de bune.

Iată  portretul lucrat cu creioanele Daiso:

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

2 Comments

  1. avatar

    Oau, cat de frumos este portretul. Bravo!!!

  2. avatar
    XaaraNovack says:

    Multumesc mult!! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.