Acum câteva zile am privit acest film excepțional.  În el este expusă povestea celebrei profesoare a Universității Statului Colorado, doctor în zoologie, Temple Grandin.

Născută în Boston, încă din copilărie a fost diagnosticată cu autism.  Începe să vorbească abia după vârsta de patru ani. În ciuda tulburării ei, ce o împiedică să comunice normal cu cei din jur, Temple Grandin nu renunță la ideile care o vor face mai târziu un model pentru alții.

Reușește cu brio să își termine studiile liceale. Trece peste tachinările răutăcioase, și de-a dreptul retarde ale colegilor care nu-i înțelegeau afecțiunea de care suferă.  Reușește să învețe și ajunge să studieze la facultate.

Și acolo se lovește de numeroase obstacole. Greutățile o fac să se simtă singură, victimizată în continuare.  Batjocorirea continuă și pe parcursul anilor din campus, din păcate. Însă este o elevă strălucită. Izbutește să convingă nu doar că experimentul ei în ceea ce privește “mașinăria de îmbrățișat” este unul pozitiv, ci și că are o inteligență peste medie. Captează rapid interesul oamenilor care într-adevăr cred în potențialul ei.

Își dă licența în psihologie. Mai apoi ajunge să construiască și să scrie tema de masterat care o va face celebră. Tema despre psihologia animalelor de turmă.  Studiind și inventând un sistem care să calmeze animalele care sunt duse la abator, sistem folosit în multe state americane.

Este considerată un mentor chiar și pentru oameni care nu suferă de autism. Este un film excelent pentru care doresc să cunoască mai multe despre acest diagnostic. Poate aveți rude, prieteni ce suferă de autism. Pentru părinții care vor să-și educe copii corect, într-un spirit al bunului simț și educației. Al unei gândiri deschise, fără prejudecăți și batojocură.

Întrebată despre boala ei, Grandin a spus că “nici dacă ar putea să pocnească din degete și să devină nonautistă, nu și-ar dori lucrul acesta, pentru că autismul este parte din ceea ce este Ea”.

A scris și o carte, pe care o recomand tuturor care doresc să afle mai multe despre această lume, diferită și poate mai bună decât ne putem noi imagina!

În film joacă Claire Daines, dar fiind o peliculă atât de bună, astfel de detalii contează prea puțin.

temple grandin

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.