V-am povestit despre mica noastră excursie cu ASBO la Crama Aramic. A fost o experiență frumoasă, aprecierea reciprocă se pare că i-a adus la noi, pe meleaguri oltenești. Ei au deschis noul eveniment Brânzeturi cum se cu…VIN de anul acesta, așa că am început bine. Vinurile lor sunt perfecte indiferent de ocazie, dar și istoria lor este una specială.
Ca de obicei, vă reamintesc despre evenimentele Brânzeturi cum se cu…VIN sunt organizate de Asociația Bloggerilor Olteni împreună cu dictionarculinar.ro. În această ediție Crama Aramic ne-a fost prezentată de Adam Crăciunescu, unul dintre fondatorii cramei. Dânsul ne-a povestit pe îndelete despre vinuri. Brânzeturile au fost povestite de președintele ASBO, degustător autorizat de brânzeturi și absolvent Master de Expertizare Viti-Vinicolă, Daniel Botea.
Crama Aramic la Craiova, prima ediție Brânzeturi cum se cu…VIN pe 2024
Cei de la Aramic ne-au pregătit o surpriză frumoasă. Am avut un vin în premieră, recoltă din 2023. Care a fost delicios și foarte interesant. Diferența dintre un vin deja așezat și gata de degustare și un vin proaspăt cules și vinficat mi s-a părut o experiență frumoasă. Cei de la Crama Aramic s-au gândit la noi și mă bucur că am avut ocazia să învățăm ceva nou.
Acestea au fost vinurile de la degustare:
- Feteasca Alba + Aperifrais Ile de France,
- Sauvignon Blanc Piatra Soarelui + Havarti Castello,
- Rosé + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Feteasca Neagra + Cascaval Sofia Delaco
- Feteasca Neagra Reserve + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Vinurile lor sunt zece la număr, cinci albe și cinci roșii. Am aflat că pentru restaurante adesea sunt căutate cupajele și vinurile de excepție.
Fetească Albă de la Aramic
Preferata mea a fost și cea care a venit în dublu exemplar. Din recolta mai veche și din recolta nouă. Și știu că deja v-am scris despre ea în postarea de data trecută. Însă a fost și a rămas preferata mea. Vinurile lor sunt bune, dar această Festească Albă în mod deosebit mi-a plăcut.
Ne-a fost descrisă ca o floare de nalbă, cu arome de caise și un post gust citric. Mie îmi place combinația aceasta dintre mirosul ei dulce și acel gust puțin fresh și înțepător. Este un vin delicat, care se bea ușor. Primul vin, Fetească albă din 2022, avea o nuanță de galben deschis, plăcut. Mi-a adus aminte de cum se văd razele de soare printr-o perdea vara. Feteasca alba din 2023 a fost de un galben mai încețoșat, dar de înțeles. Vinul n-a avut același timp să se așeze. Să se calmeze. Însă ambele au avut un gust excelent, fresh și plăcut.
Am aflat că pentru Feteasca albă este indicat ca brânzeturile să fie consumate proaspete.
Și dacă tot vorbim de brânzeturi:
Aperifrais Ile de France
Ile de France Apérifrais sunt cele mai elegante bucățele de brânză ce combină deliciul cu naturalul. Ideale pentru cocktailuri și gustări sofisticate. Au topping-uri naturale de ardei dulce, arpagic, busuioc sau cimbru. Cu amestec de 4 boabe: piper alb, piper negru, piper verde și ardei iute.
Mi s-au părut ideale pentru un vin de început, ușor citric. Dulceața laptelui pe care Aperifrais Ile de France a completat excelent Feteasca albă.
Gazdele noastre au fost cei de la C-House Milano. Mâncarea lor este absolut delicioasă, n-am ce reproșa. Doar să vă așteptați la ceva prețuri măricele, având în vedere inflația și na, perioada de rigoare. În schimb am cam tremurat și n-am rezistat până la finalul degustării. Combinația dintre oboseală și răcoare este una deloc favorabilă. Plus vinurile și eram gata să adorm acolo. Poate nu le plac musafirii care stau mai mult decât este nevoie? Am mai auzit despre strategia asta…
A fost o seară relaxantă totuși. Recomand vinurile celor de la Crama Aramic!