Ani de așteptare (Onna Zaka) de autoarea Fumiko Enchi, este a doua carte pe care o cumpăr. Îmi place literatura japoneză și m-a intrigat sumarul de pe spatele coperții.
Prima carte scrisă de Fumiko Enchi pe care am achiziționat-o și am citit-o a fost «Măștile». Mi-a plăcut stilul descrierilor și a desfășurării evenimentelor cu care Enchi își obișnuiește cititorul. Nu-l împovărează cu cuvintele sale. Simplitatea scrisului mi-a amintit pe alocuri de Yukio Mishima. Aceeași nuanță sublimă, ca un cântec de biwa, profund și înălțător.
Obiceiurile vechi ale niponilor sunt prezentate dincolo de formalitate. Enchi reușind să treacă de liniile tradiționale și să ne ofere perspectiva umană. Evoluția sentimentelor și repercusiunile deciziilor luate pentru că așa trebuie, așa pare a fi dat, însă cu consecințe de-a lungul anilor.
Emoții ce nu sunt glăsuite, strânse în colivia unor zâmbete ce ascund dezamăgiri și dezvăluiri ce ne sunt permise doar prin prisma autorului. Suntem puși să încălțăm jika-tabi cu suflet cu tot și să înțelegem că istoria are multe fațete. Depinde de noi să-i înțelegem adevărurile.
«Ani de așteptare» expune trista situație a unei soții de demnitar. În acea vreme este comun ca orice bărbat cu funcție înaltă să aibă lângă el suficiente concubine cât să-și păstreze un renume. Tomo înțelege rolul său atât de perfect încât încearcă să și-l asume cu semeție.
O nevastă care-și asumă statutul, atât în privința gospodăriei cât și în înalta societate. Ea se hotărăște să aleagă personal o concubină pentru soțul ei. Pentru o femeie care încă nutrește sentimente față de bărbatul ei, este un lucru ce-i va îngreuna sufletul și o va căli în același timp. Învățând că suferința face parte din viață, sentimentele ei nefiind luate în considerare își înăbușe orice idee că ar putea schimba ceva.
Prima venită este Suga, o fată ingenuă ca un fluture prins strâns cu bețișoarele de bambus. Fiica unui negustor, fusese dată în schimbul unei sume de bani pentru a servi familiei Shirakawa. Apoi treptat, vor apărea și alte femei în cercul familiei lor. Yumi cea băiețoasă, adusă cu scuza de a-i ține companie lui Suga și de a o ajuta la treburile gospodăriei.
Sentimentele lui Tomo față de soțul ei se pierd treptat, începând cu apariția lui Suga. Disprețul pentru acest om care nu face decât să se joace cu destinul unor femei, capătă o simbolistică aparte. Ultima ei dorință este semnul revoltei.
Data viitoare sper să vă povestesc despre cartea lui Haruki Murakami!
Love!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

4 Comments

 1. avatar
  Elly Weiss says:

  Pare o carte foarte interesanta, care zugraveste o lume destul de speciala. Si despre care nu avem cunostinta…
  Japonia inseamna o alta lume pentru noi.

 2. avatar
  Xaara Novack says:

  Elly multumesc ca ti-ai facut timp sa citesti recenzia mea. 😀
  Ma bucur ca iti place. Cu siguranta Japonia inseamna mult, sunt lucruri pe care le stim si lucruri pe care le descoperim constant. Pupici!

 3. avatar

  Am citit si eu Mastile acum ceva timp, dar fiind o fire mai sensibila…De obicei am retinere la astfel de carti, pentru mine sunt ca un potop de sentimente care imi dau o stare deloc placuta. Chiar si asa, cartile de acest gen au ceva aparte care le fac total diferite, cel putin pentru mine.

  Mi-a placut descrierea si m-ai facut curioasa, cel mai probabil am sa citesc si eu cartea cat de curand.

  Cat despre Haruki Murakami, de abia astept, ce pot sa zic? Ii sunt fana inraita, am citit si ceva de Ruki Murakami si mi-a placut si acesta.

  Sa ai o zi frumoasa! Kissu and hugsss:*:*:*:* >:D< >:D< >:D<

 4. avatar
  Xaara Novack says:

  Zircon sunt de acord cu tine, in timp ce citesti literatura japoneza e imposibil sa nu te prinda acel sentiment de neputinta si totusi intelegerea acelor vremuri.
  Ma bucur ca ti-a placut descrierea facuta de mine. Poate vei citi cartea, ti-o recomand, in special daca ai citit Mastile.
  Da, stilul lui Murakami s-a lipit de mine. Este modern, taios si totusi inca pastreaza o parte din trecut in cartile lui.
  Si tie o zi frumoasa! Lots of kisses&hugs! :*:*:*:*:*:* >:D< >:D< >:D<

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.