Este o carte pe care o recomand celor cu mintea deschisă, care nu sunt sensibili la descrieri dure. Conține relatări care pot provoca dezgust, în caz că aveți un stomac ce se supără ușor și scene cu conotație sexuală. Cu toate acestea, este o carte pe care aș recomanda-o celor care sunt adolescenți. Adică de la șaisprezece ani în sus.

 

Albastru nemărginit, aproape transparent

 

Romanul de debut al lui Ryū Murakami este unul care poate fi oarecum șocant. Este vorba de vicii, care pentru omul obișnuit pot părea ceva ireal sau aparținând unei lumi perverse. Alcoolul, drogurile și sexul, un cerc vicios în care sunt prinși un grup de tineri, care trăiesc în aproprierea unei baze militare americane.

 

Personajul principal, Ryū și prietenii săi duc o viață stranie, departe de a fi boemă. Cu momente rare de luciditate, presărate printre cele care arată adevăratul chip contorsionat al abuzului de droguri. Cu toate acestea, mi se pare o carte ușor de citit și ușor de captivat cititorul. Murakami are un stil de a te prinde în firul poveștii, deși nu îți este prea dragă.

 

Primul gând care mi-a venit atunci când am început să citesc această carte și am văzut numele personajului “narator”, m-am gândit că poate se leagă oarecum de viața autorului. Dar mi s-a părut puțin neverosimil.

 

Apoi mergând pe pagina sa de Wikipedia, am descoperit că a scris-o pe vremea studenției. Este total diferită de romanul pe care l-am citit mai demult, Audiția.

 

 

Deși criticată la acea vreme, cartea Albastru nemărginit, aproape transparent, a primit două premii distinse în decursul aceluiași an și a devenit un bestseller. Este o carte ce a fost ecranizată în anul 1979, în regia autorului.

 

Personal, nu este o carte care să mă fi impresionat foarte mult. Drogurile, alcoolul și sexul sunt printre subiectele care mă plictisesc cel mai mult. Poate pentru că țin de latura distructivă și mai puțin de cea socială sau psihologică, unde intervin lucruri mult mai complexe de atât.

 

În schimb mi se pare esențial ca persoanele tinere să citească această carte. Pentru că este extrem de simplu să cazi pradă tentațiilor și fără să-ți dai seama, să ajungi doar un personaj, într-o carte tristă, scrisă de către cineva care a fost doar în trecere prin viața ta și a văzut cum totul s-a prăbușit la picioarele tale și n-ai fost în stare să te ridici. Presupun că nimeni dintre noi nu dorește să fie un astfel de personaj.

 

Cu toate astea, mai sunt și unii cărora le place să se sacrifice…

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.