Strawberry Shortcakes este un film despre care am vrut să scriu demult. Mereu am amânat din câte un motiv. În sfârşit, l-am revăzut iar, şi de data asta nu-mi scapă ocazia să-mi las părerea aici. Este o dramă japoneză, deci, pentru cei ce nu gustă filmele asiatice, nu-l recomand.

Strawberry Shortcakes

Are la bază scenariul din manga cu acelaşi nume. Povestea aparent banală a patru fete într-un oraş mare, fiecare dorindu-şi fericirea, sub formule diferite.

Sakoto

Este recepţioneră la o firmă care se ocupă cu prostituţia de lux. Este timidă, şi superstiţioasă. Găseşte prilej într-o rocă pe care o presupune că ar fi de meteorit, tratând bucata de piatră ca pe ceva sacru către care îşi îndreaptă rugăciunile. Îşi doreşte să se îndrăgostească şi să aibă un iubit.

Foarte retrasa şi neîncrezătoare, am observat că Sakoto nu este naivă. Atunci când şeful îi face avansuri şi demisionează, se angajează repede la un ramen shop. Ieşind cu el în oraş, nu cedează. Își urmează instinctul de a-l refuza în continuare şi nu îl crede atunci când acesta o minte că nu are copii.

Mai târziu, printr-o întâmplare nefericită şi ironică, rugile ei sunt ascultate, iar şeful ei moare brusc.

Akiyo 

Ea duce o viaţă dublă. Este colegă cu Sakoto și are obiceiuri destul de ciudate. Acasă este fata ciudată cu ochelari, care doarme într-un sicriu. De asemenea, este îndrăgostită de cel mai bun prieten al ei, Kikuchi.

Poartă haine largi şi are o atitudine băieţoasă faţă de acesta. Este nevoită să se prostitueze pentru bani. Din dorința de a-și cumpăra un apartament la etajul cinci. Scopul ei final ar fi să se sinucidă. Susține că moartea e mai sigură dacă te arunci de la etaje mai mari decât patru. 

Viaţa ei fiind o îmbinare între plăcerea de a fi cu bărbatul iubit, chiar şi pentru o ieşire la bar, şi acceptarea altora pentru a împlini un vis tragic.

După ce reuşeşte să-l facă pe Kikuchi să-i cedeze, Akiyo nu renunţă la comportamentul ei straniu, dar rezultatul acelei nopţi este posibil să-i fi schimbat oarecum deciziile.

Tako

Lucrează ca grafician, pictând pentru diferite edituri. Are probleme cu alimentaţia, deşi pare detaşată şi foarte indiferentă. În realitate este o fire fragilă şi expusă diferitelor stări. Aceste stări nu ies la suprafaţă decât în singurătatea ei. Încearcă să treacă peste vestea că fostul ei iubit se căsătoreşte, uneori scriind mesaje de ură pe marginea foilor pe care pictează.

Este într-o etapă în viaţa ei, în care totul stagnează. O parte din echilibru dar şi din distragerea atenţiei o aduce colega ei de apartament Chihiro.

Chihiro

Este opusa lui Tako.  Veselă şi mereu activă, este atentă la cum se îmbracă şi la ce îşi cumpără. Nu este însă la fel de atentă în viaţa privată. Din dorinţa de a avea pe cineva, se lasă indusă în eroare de iubitul ei. În realitate el nu are gânduri serioase, şi doar se foloseşte de ea.S-ar părea că pe cele patru nu le-ar aduce nimic împreună. Finalul este unul neaşteptat. Cum se şi întâmplă. O plimbare la malul mării le reunește. Sakoto cu Akiyo se întâlnesc pentru a se pune la curent cu evenimentele din viaţa lor. Tako şi Chihiro pentru a aprofunda relaţia de prietenie dintre ele. În special după ce Chihiro află de problemele ei cu alimentaţia.

Desenul pierdut al lui Tako este recuperat dintr-o dată.

Finalul filmului Strawberry Shortcakes lasă loc de interpretări. Nu se termină cu o asigurare asupra unui anume lucru. Personal cred că nu mai era nevoie. La fel cum orice viaţă nu are o finalitate sigură. Nu avem ceva cert după care să tragem linie şi să socotim.  Mi-a plăcut doza de realism al filmului.

Desenul care apare în Strawberry Shortcakes este unul special.  L-am refăcut, nu chiar cu exactitate, dar în mică parte. Mi-a plăcut enorm. Vă las și cu un trailer mai jos, în caz că vă interesează. 

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.