Strawberry Shortcakes / Sutoroberii Shooto Keikusu

  • strawberry shortcakes

Strawberry Shortcakes este un film despre care am vrut să scriu demult, dar mereu am amânat din câte un motiv. În sfârşit, l-am revăzut iar, şi de data asta nu-mi scapă ocazia să-mi las părerea aici. Este o dramă japoneză, deci, pentru cei ce nu gustă filmele asiatice, nu-l recomand.
Strawberry Shortcakes are la bază scenariul din manga cu acelaşi nume.
Povestea aparent banală a patru fete într-un oraş mare, fiecare dorindu-şi fericirea, sub formule diferite.

Sakoto, este recepţioneră la o firmă care se ocupă cu prostituţia de lux. Timidă, şi superstiţioasă, găseşte prilej într-o rocă pe care o presupune că ar fi de meteorit, tratând bucata de piatră ca pe ceva sacru către care îşi îndreaptă rugăciunile. Îşi doreşte să se îndrăgostească şi să aibă un iubit.

Deşi foarte retrasa şi neîncrezătoare, am observat că Sakoto nu este naivă. Atunci când şeful îi face avansuri şi demisionează, se angajează repede la un ramen shop. Ieşind cu el în oraş, nu cedează, urmându-şi instinctul de a-l refuza în continuare şi nu îl crede atunci când acesta o minte că nu are copii.
Mai târziu, printr-o întâmplare nefericită şi ironică, rugile ei sunt ascultate, iar şeful ei moare brusc.

Akiyo duce o viaţă dublă. Colegă cu Sakoto, acasă este fata ciudată cu ochelari, care doarme într-un sicriu şi este îndrăgostită de cel mai bun prieten al ei, Kikuchi. Poartă haine largi şi are o atitudine băieţoasă faţă de acesta. Dar pentru a strânge banii cu care să-şi cumpere un apartament la etajul cinci, dorindu-şi ca apoi să se sinucidă, susţinând că moartea e mai sigură dacă te arunci de la etaje mai mari decât patru, astfel este nevoită să se prostitueze. Viaţa ei fiind o îmbinare între plăcerea de a fi cu bărbatul iubit, chiar şi pentru o ieşire la bar, şi acceptarea altora pentru a împlini un vis tragic.

După ce reuşeşte să-l facă pe Kikuchi să-i cedeze, Akiyo nu renunţă la comportamentul ei straniu, dar rezultatul acelei nopţi este posibil să-i fi schimbat oarecum deciziile.

Tako lucrează ca grafician, pictând pentru diferite edituri. Are probleme cu alimentaţia, deşi pare detaşată şi foarte indiferentă, în sine, este o fire fragilă şi expusă diferitelor stări, care însă nu ies la suprafaţă decât în singurătatea ei. Încearcă să treacă peste vestea că fostul ei iubit se căsătoreşte, uneori scriind mesaje de ură pe marginea foilor pe care pictează. Este o etapă în viaţa ei care stagnează, iar o parte din echilibru dar şi din distragerea atenţiei o aduce colega ei de apartament Chihiro.

Chihiro este opusa ei, veselă şi mereu activă, este atentă la cum se îmbracă şi la ce îşi cumpără, însă nu este la fel de atentă în viaţa privată. Din dorinţa de a avea pe cineva, se lasă indusă în eroare de iubitul ei, care nu are gânduri serioase, şi doar se foloseşte de ea.

S-ar părea că pe cele patru nu le-ar aduce nimic împreună, decât un final neaşteptat. Cum se şi întâmplă. O plimbare la malul mării, Sakoto cu Akiyo pentru a se pune la curent cu evenimentele din viaţa lor, iar Tako şi Chihiro pentru a aprofunda relaţia de prietenie dintre ele, în special după ce Chihiro află de problemele ei cu alimentaţia.
Desenul pierdut al lui Tako este recuperat dintr-o dată.

Finalul filmului Strawberry Shortcakes lasă interpretări, nu se termină cu o asigurare asupra unui anume lucru, dar cred că nu mai era nevoie. La fel cum orice viaţă nu are o finalitate sigură, ceva cert după care să tragem linie şi să socotim, nu văd de ce autorul ne-ar fi dat ceva diferit.

Desenul care apare în Strawberry Shortcakes este unul special, pe care l-am refăcut, nu chiar cu exactitate, dar în mică parte. Mi-a plăcut enorm.

Comments

comments

Xaara Novack

Marketing Specialist si partener certificat Google, pasionata de acuarela, colaje si videoblogging.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Search stories by typing keyword and hit enter to begin searching.